fbpx

EGZOTYKA NA NASZYM STOLE

Kokosy, kaktusy, figi czy ananasy to egzotyczne owoce, które na stałe mogą zagościć na naszych stołach. Są one nie tylko smaczne, bogate w witaminy i minerały, ale przede wszystkim łatwe w obróbce. Można z nich przygotować praktycznie posiłek na każdą porę dnia. Sprawdźcie jakie to proste i niech egzotyka zagości na Waszych stołach!

W tym roku koniecznie #pokochajswojeciało, zmień nawyki i wprowadź do menu nowe składniki, a poczujesz się jak zmienia się twoje ciało. Będziesz cieszyć się wewnętrznym pięknem przez długie lata!

Egzotyczne Mango Bowl

Składniki:

  • 1 mango
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • szczypta mielonego cynamonu
  • kilka kropel wanilii ekologicznej
  • kilka kropel syropu kokosowego
  • ulubione owoce sezonowe np. borówki, jeżyny
  • ½ brzoskwini pokrojonej na plasterki
  • garść ulubionej, bezglutenowej granoli
  • odrobina sezamu

Obierz mango ze skórki i pokrój na mniejsze części. Następnie przełóż je do blendera, dolej mleko kokosowe i wrzuć szczyptę cynamonu. Nie zapomnij dodać kilka kropel wanilii ekologicznej i syropu kokosowego. Zblenduj wszystko na gładką masę. Następnie przelej ją do ulubionej miski, najlepiej eko i dorzuć borówki lub inne owoce sezonowe. Dodaj kilka plasterków brzoskwini, ulubioną granolę i pyszne i super energetyczne śniadanie gotowe!

egzotyka

Zdrowe słodko-wytrawne kanapki

Składniki:

  • 4 kromki ciemnego pieczywa
  • kilka plasterków wędzonego łososia
  • kilka pomidorków cherry
  • 1/2 awokado
  • serek wegański
  • 1/2 banana
  • odrobina szczypiorku i kilka listków bazylii
  • 2-3 suszone pomidory
  • mała garść orzeszków pinii
  • szczypta cynamonu
  • sól i pieprz

Uszykuj kilka kromek ulubionego, ciemnego pieczywa. Jedną posmaruj pastą z awokado. Wystarczy, że 1/2 awokado podusisz widelcem, dodasz sól i pieprz i pyszna pasta gotowa. Posmaruj nią chleb, a następnie ułóż na niej pomidorki cherry, które na koniec posyp posiekanym szczypiorkiem. Inną kromkę posmaruj serkiem wegańskim, ułóż na nim łososia i odrobinę pasty z awokado. Kolejną kanapkę również posmaruj serkiem, ale ułóż na nim pokrojone w plasterki banany. Świetnie smakują posypane cynamonem i orzeszkami pinii. Na ostatnią kanapkę ułóż suszone pomidory. Możesz je wcześniej zblendować z odrobiną oliwy ze słoiczka. Podawaj z bazylią.

egzotyka

Ryba na mleczku kokosowym

Składniki dla 2 osób:

  • filet ulubionej ryby – ja wybrałam halibuta – 2-3 większe kawałki
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju roślinnego + 1 łyżka stołowa w razie potrzeby
  • 2 duże białe cebule
  • 1 łyżka pasty czosnkowej
  • 1½ łyżki posiekanego, świeżego imbiru
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • szczypta cukru
  • zielone chilli, drobno krojone do ozdoby
  • liście kolendry

Połóż filety rybne na talerzu, posyp połową mielonej kurkumy i połową soli i wetrzyj wszystko w rybę. Pozostaw ją w marynacie na 10 do 30 minut. Na patelni rozgrzej olej, a następnie dodaj cebulę i delikatnie smaż, mieszając od czasu do czasu, aż uzyskasz złoty kolor. Za pomocą łyżki cedzakowej usuń cebulę z patelni, pozostawiając możliwie jak najwięcej oleju na patelni. Rozłóż cebulę na talerzu, aby ostygła. Usmaż rybę przez 20-30 sekund z każdej strony. Po tym czasie przełóż ją na talerz. Utrzymując ciepłą patelnię dodaj czosnek i imbir na patelnię i gotuj, mieszając ją przez 1 minutę.

Następnie dodaj mieloną kurkumę i cayenne. Jeśli pasty przyklejają się do podstawy patelni dodaj wodę. Dodaj ¼ szklanki ciepłej wody, koncentrat pomidorowy, sól i smażoną cebulę, a następnie gotuj przez kilka minut. Włóż filety rybne na patelnię i gotuj przez kolejne 2 minuty. Dodaj mleko kokosowe, a następnie natychmiast zdejmij patelnię z ognia i ostrożnie odwróć każdy filet. Przed podaniem danie udekoruj pokrojonymi zielonymi chilli i posiekaną kolendrą. Ryba świetnie komponuje się sypkim ryżem.

egzotyka
fot. Pinterest/San Francisko Chronice

Pomarańczowa sałatka

Składniki:

  • mix ulubionych pomarańczy – ja wybrałam zarówno pomarańcze czerwone jak i gatunek minneola
  • 3 mandarynki
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 kopru włoskiego bardzo cienko pokrojonego
  • 1 awokado obrane, bez pestek i pokrojone w plastry
  • 1/2 szalotki obranej i bardzo cienko pokrojonej
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki octu balsamico
  • 1 łyżka miodu
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • garść liści mięty

Pokrój cytrusy na cienkie plasterki, a następnie umieść je w misce lub na talerzu do serwowania. Na owoce ułóż cienko pokrojony koper włoski, najlepiej w plasterki. Dodaj plastry awokado i kawałki szalotki. W małej misce wymieszaj oliwę z balsamico. Dodaj miód i wymieszaj dressing. Dopraw solą i pieprzem. Sałatkę zalej dressingiem i ewentualnie dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem posyp sałatkę miętą.

Egzotyka smakuje naprawdę świetnie. Jeśli dotąd nie eksperymentowaliście z połączeniem słodkich owoców z rybą czy innymi wytrawnymi składnikami, to musicie to wypróbować. Już po kilku kęsach poczujecie się jak na egzotycznych wakacjach, bez ruszania się z domu!

Smacznego!

Love Ewa 🙂

Wypróbuj też jesienne smaki – kliknij TUTAJ


Coconuts, cacti, figs and pineapples are exotic fruits that can permanently appear on our tables. They are not only tasty, rich in vitamins and minerals, but above all easy to process. They can be used to prepare a meal for any time of the day. Check how easy it is!

Exotic Mango Bowl

Ingredients:

  • 1 mango
  • 1 cup coconut milk
  • a pinch of ground cinnamon
  • a few drops of organic vanilla
  • a few drops of coconut syrup
  • favorite seasonal fruits, e.g. blueberries, blackberries
  • ½ sliced ​​peach
  • a handful of your favorite, gluten-free granola
  • a bit of sesame

Peel the mango and peel it into smaller pieces. Then put them in a blender, add coconut milk and add a pinch of cinnamon. Don’t forget to add a few drops of organic vanilla and coconut syrup. Blend everything until smooth. Then pour it into your favorite bowl, preferably eco and add blueberries or other seasonal fruit. Add a few slices of peach, your favorite granola and a delicious and super energetic breakfast ready!

Healthy, sweet and dry sandwiches

Ingredients:

  • 4 slices of dark bread
  • a few slices of smoked salmon
  • a few cherry tomatoes
  • 1/2 avocado vegan cheese
  • 1/2 banana a little chives and a few basil leaves
  • 2-3 dried tomatoes
  • a small handful of pine nuts
  • a pinch of cinnamon
  • salt and pepper

Make a few slices of your favorite, dark bread. One is spread with avocado paste. All you need to do is to stew 1/2 avocado with a fork, add salt and pepper and delicious ready-made pasta. Spread bread on it, then place cherry tomatoes on it, which then sprinkle with chopped chives. Brush another slice of vegan cheese, put salmon and a little avocado paste on it. Also spread the next sandwich with cheese, but place sliced ​​bananas on it. They taste great sprinkled with cinnamon and pine nuts. Arrange the dried tomatoes for the last sandwich. You can blend them with a little olive oil in advance. Serve with basil.

Fish on coconut milk

Ingredients for 2 people:

  • favorite fish fillet – I chose halibut – 2-3 larger pieces
  • 1 teaspoon ground turmeric
  • 1 teaspoon salt
  • 3 tablespoons of vegetable oil + 1 tablespoon if needed
  • 2 large white onions
  • 1 tablespoon of garlic paste
  • 1½ tablespoons chopped, fresh ginger
  • ¼ teaspoon of cayenne pepper
  • 1 tablespoon tomato paste
  • 400 ml coconut milk
  • a pinch of sugar
  • green chillies, finely cut to decorate  
  • coriander leaves

Put the fish fillets on a plate, sprinkle with half ground turmeric and half salt and rub everything into the fish. Leave it in the marinade for 10 to 30 minutes. Heat oil in a frying pan, then add the onion and gently fry, stirring occasionally until golden brown. Use a slotted spoon to remove the onion from the pan, leaving as much oil as possible in the pan. Spread the onions on a plate to cool. Fry the fish for 20-30 seconds on each side. After this time, put it on a plate. Keeping the pan warm, add garlic and ginger to the pan and cook, stirring it for 1 minute.

Then add ground turmeric and cayenne. If pastes stick to the base of the pan, add water. Add ¼ cup warm water, tomato paste, salt and fried onion, then cook for a few minutes. Put the fish fillets in the pan and cook for another 2 minutes. Add coconut milk, then immediately remove the pan from the heat and carefully turn each fillet. Before serving, decorate the dish with chopped green chillies and chopped coriander. The fish goes well with loose rice.

Orange salad

Ingredients:

  • mix of favorite oranges – I chose both red oranges and minneola
  • 3 mandarins
  • 1/2 onion
  • 1/2 fennel very thinly chopped
  • 1 avocado, peeled, pitted and sliced
  • 1/2 shallot, peeled and very thinly chopped
  • 1/3 cup extra virgin olive oil
  • 2 tablespoons balsamico vinegar
  • 1 tablespoon honey
  • salt and freshly ground black pepper
  • a handful of mint leaves

Cut the citruses into thin slices, then place them in a bowl or on a serving plate. Arrange the fruit thinly chopped fennel, preferably slices. Add avocado slices and shallot pieces. In a small bowl, mix the balsamico oil. Add honey and mix dressing. Season with salt and pepper. Cover the salad with dressing and, if appropriate, season with salt and freshly ground pepper. Sprinkle mint salad before serving.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂