fbpx

JEDZENIE NIE MUSI BYĆ NUDNE

Każdy z nas lubi dobrze zjeść. To fakt. Nawet nie wiecie jak prosto jest przygotować smaczne dania w domu i delektować się smakami w zaciszu własnej jadalni. Ja sporo gotuję i za każdym razem szukam nowych smaków, niestandardowych połączeń produktów przez co powstają naprawdę smaczne dania na śniadanie, obiad czy kolację. Wystarczy odrobina wyobraźni i jedzenie na pewno nie będzie nudne!

W tym roku koniecznie #pokochajswojeciało, zmień nawyki i wprowadź do menu nowe składniki, a poczujesz się jak zmienia się twoje ciało. Będziesz cieszyć się wewnętrznym pięknem przez długie lata!

Mango & Coco Bowl

Składniki:

  • 1 szklanka jogurtu kokosowego
  • 2 miarki proteinowej odżywki (ja użyłam Natural Mojo Fit Mango)
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • 2 łyżeczki nasion konopii
  • 1 łyżeczka syropu kokosowego
  • owoce jak gruszka czy mango
  • garść ulubionej granoli

Zblenduj jogurt z odżywką, nasionami chia, konopii oraz syropem kokosowym. Ma powstać jednolita masa. Następnie przelej wszystko do ulubionej miski, dodaj owoce, a całość posyp granolą.

jedzenie

Łosoś light ze szparagami

Składniki:

  • kawałek świeżego łososia, może być ze skórą
  • 5-6 zielonych szparagów
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz najlepiej świeżo mielony
  • pietruszka
  • 3 plastry cytryny

Uszykuj większy kawałek folii aluminiowej, w której zawiniesz rybę i szparagi. Łososia oprósz solą i pieprzem z każdej strony, a następnie ułóż na folii. To samo zrób ze szparagami, które połóż obok ryby. Wszystkie składniki polej odrobiną oliwy. Ułóż na nich pokrojone plastry z cytryną i posiekany czosnek wraz z pietruszką. Kiedy wszystkie składniki będą już gotowe, zawiń całość szczelnie w folię i przełóż do piekarnika. Rybę piecz przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200C.

jedzenie

Fit ciastka owsiane

Składniki:

  • 3 i 1/4 szklanki płatków owsianych
  • 1 i 1/2 szklanki ugotowanej białej fasoli
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru lub odrobina świeżego imbiru utartego na tarce
  • 1/2 gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka soli
  • skórka z 1 pomarańczy
  • garść suszonych moreli
  • garść rodzynek
  • 1/4 szklanki pestek dyni
  • ¼ szklanki jabłkowego purée  – dla zainteresowanych

Rozgrzej piekarnik do 190C. Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Siemię lniane zmiel w młynku, zalej 3 łyżkami ciepłej wody i odstaw, aż zgęstnieje. Następnie zmiel 1 szklankę płatków owsianych w młynku, aby powstała mąka. Przesyp ją do większej miski, a następnie dodaj resztę niezmielonych płatków. proszek do pieczenia, sodę, przyprawy oraz sól. Fasolę zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj olej kokosowy, syrop klonowy, skórkę z pomarańczy, siemię lniane, purée jabłkowe i ekstrakt z wanilii i zmiksuj ponownie na gładką masę. Purée z fasoli wraz z dodanymi składnikami przełóż do dużej miski razem z płatkami owsianymi i wymieszaj z suszonymi morelami, rodzynkami i pestkami dyni. Z powstałej masy uformuj 10 kulek. Następnie spłaszcz je, formując kształt ciastek albo batoników. Wszystko zależy od tego jaki kształt wolisz bardziej! Umieść je na papierze do pieczenia i piecz przez około 15–20 minut, aż zbrązowieją.

fot. Pinterest/Ervegan.com

Burgery warzywne z lekką sałatką

Składniki na burgera:

  • 500g bobu
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy + odrobina do obtoczenia
  • sól i pieprz
  • 1 i 1/2 łyżeczki czarnuszki
  • odrobina natki do smaku
  • 2 łyżki sezamu
  • olej

Składniki na sałatkę:

  • 1 jajko
  • kilka pomidorków cherry
  • 1 rzodkiewka
  • garść sałaty
  • łyżka bobu lub ugotowanej fasoli

Bób ugotuj w osolonej i pocukrzonej wodzie. Gdy będzie gotowy wystudź go i obierz z łupinek. Następnie zblenuj go no gładką masę. Gdyby masa była zbyt gęsta i blender nie dawałby rady możesz dodać odrobinę wody. Do zmiksowanego bobu dodaj posiekaną drobno cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszaj, a następnie dopraw solą, pieprzem, czarnuszką i natką pietruszki. Dorzuć sezam, jajko i mąkę z ciecierzycy. Wymieszaj wszystkie składniki dokładni. Jeśli masa będzie kleić się zbyt mocno, możesz dodać jeszcze odrobinę mąki. Z masy formuj burgery, obtocz je w odrobinie mąki z ciecierzycy i czarnuszce i smaż na dobrze rozgrzanym oleju aż się zrumienią.

Burgery świetnie smakują z ugotowanym jajkiem, sałatą z pomidorkami cherry skropione odrobiną oliwy.

jedzenie

Smacznego!

Love Ewa 🙂

Wypróbujcie potrawy pełne jesiennych smaków i składników – kliknij TUTAJ.


Each of us likes to eat well. It’s a fact. You don’t even know how easy it is to prepare tasty dishes at home and enjoy the flavors in the comfort of your own dining room. I cook a lot and every time I look for new flavors, non-standard combinations of products, which creates really tasty dishes for breakfast, lunch or dinner. Just a little imagination and food will definitely not be boring!

Mango & Coco Bowl

Ingredients:

  • 1 cup coconut yogurt
  • 2 scoops of protein nutrient (I used Natural Mojo Fit Mango)
  • 2 teaspoons of chia seeds
  • 2 teaspoons of hemp seeds
  • 1 teaspoon coconut syrup
  • fruit like pear or mango
  • a handful of favorite granola

Blend yogurt with conditioner, chia seeds, hemp and coconut syrup. A uniform mass is to be created. Then pour everything into your favorite bowl, add fruit and sprinkle with granola.

Light salmon with asparagus

Ingredients:

  • a piece of fresh salmon, may be with the skin
  • 5-6 green asparagus
  • 2-3 garlic cloves
  • olive oil
  • salt, pepper, preferably freshly ground
  • parsley
  • 3 slices of lemon

Make a larger piece of aluminum foil in which you wrap fish and asparagus. Sprinkle the salmon with salt and pepper on each side, then place on foil. Do the same with asparagus, which you put next to the fish. Pour all the ingredients with a little oil. Arrange on them sliced ​​lemon slices and chopped garlic along with parsley. When all the ingredients are ready, wrap the whole tightly in foil and put it in the oven. Bake the fish for 30 minutes in an oven preheated to 200C.

Fit oat biscuits

Ingredients:

  • 3 and 1/4 cups oat flakes
  • 1 and 1/2 cup cooked white beans
  • 1/4 cup coconut oil
  • 1/4 cup maple syrup
  • 1 tablespoon of linseed
  • 1 teaspoon of baking powder
  • 1 teaspoon baking soda
  • 2 teaspoons cinnamon
  • 1 teaspoon ginger or a bit of fresh grated ginger
  • 1/2 nutmeg
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1 teaspoon zest of 1 orange
  • a handful of dried apricots
  • a handful of raisins
  • 1/4 cup pumpkin seeds

Heat the oven to 190C. Put baking paper on the baking tray. Grind linseed in a grinder, pour 3 tablespoons of warm water and let it thicken. Then grind 1 cup of oat flakes in a grinder to make flour. Pour it into a larger bowl, then add the rest of the unground flakes. baking powder, soda, spices and salt. Blend the beans with a blender until smooth. Add coconut oil, maple syrup, orange zest, linseed, apple purée and vanilla extract and blend again until smooth. Bean purée with the added ingredients put into a large bowl together with oatmeal and mix with dried apricots, raisins and pumpkin seeds. Form 10 balls out of the resulting mass. Then flatten them to form cakes or candy bars. It all depends on what shape you prefer more! Place them on baking paper and bake for about 15-20 minutes until browned.

Vegetable burgers with a light salad

Ingredients for a burger:

  • 500g broad bean
  • 1 small onion
  • 2 garlic cloves
  • 1 egg
  • 3 tablespoons chickpea flour + a little to coat
  • salt and pepper
  • 1 and 1/2 teaspoons of black cumin
  • a little bit parsley to taste
  • 2 tablespoon of sesame
  • oil

Ingredients for salat:

  • 1 egg
  • a few cherry tomatoes
  • 1 radish
  • a handful of lettuce
  • a tablespoon of broad beans or cooked beans

Cook the beans in salted and sugared water. When ready, cool it and peel it off. Then bleach it with a smooth mass. If the mass was too thick and the blender could not cope, you can add a little water. Add the finely chopped onion and garlic to the mashed bean. Mix thoroughly and then season with salt, pepper, black cumin and parsley. Add sesame, egg and chickpea flour. Mix all ingredients thoroughly. If the mass sticks too much, you can add a little more flour. Form burgers from the mass, coat them in a little flour of chickpeas and black cumin and fry in well-heated oil until golden brown.

Burgers taste great with a boiled egg, lettuce with cherry tomatoes sprinkled with a little olive oil.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂