fbpx

ŁOSOŚ TO NIE ZWYKŁA RYBA

łosoś

Łosoś to jedna z najchętniej kupowanych ryb i bardzo dobrze! Stanowi źródło pełnowartościowego białka oraz dobroczynnych aminokwasów. Bogaty w kwasy tłuszczowe działa dobroczynnie na organizm człowieka i dlatego przynajmniej raz w tygodniu powinniśmy sięgać po łososia.

Wrapy z mozzarellą di bufala i cieciorką

Składniki:

  • 1 puszka  ciecierzycy, odsączona i opłukana
  • 3 łyżki wegańskiego majonezu
  • 1/2 mozzarelli di bufala rozgniecionej lub pokrojonej w małe kawałki
  •  3 żeberka selera, pokrojone w kostkę
  •  2 marchewki, posiekane
  •  4 zielone cebulki, pokrojone w kostkę
  •  1/4 szklanki kolendry, posiekana
  •  1/2 szklanki nasion słonecznika
  •  sól i pieprz do smaku
  • tortille bezglutenowe
  • sałata lub szpinak typu baby
  • awokado rozgniecione widelcem

W dużej misce lekko rozgnieć ciecierzycę tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem.  Pamiętaj, że powinno zostać trochę całej ciecierzycy. Następnie
dodaj majonez wegański, mozzarellę,  seler, marchewkę, zieloną cebulkę, kolendrę, pestki słonecznika oraz sól i pieprz.  Wymieszaj, aby połączyć wszystkie składniki.  Jeśli mieszanina jest sucha dodaj więcej majonezu. Farsz podawaj na podgrzanej tortilli.

Kulki marchewkowe

Składniki:

  • 1 szklanka posiekanej marchewki
  • 1/2 szklanki orzechów pekan
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 1/2 szklanki daktyli medjool
  • 1/4 szklanki masła z orzechów nerkowca (lub masła orzechowego do wyboru)
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych do posypania gotowych kulek

Marchewkę przełóż do robota kuchennego i zmiksuj na drobno. Następnie przełóż ją do miski. Dodaj orzechy pekan i wiórki kokosowe. Wymieszaj składniki używając ręcznego miksera. Pulsuj, aby uzyskać piaszczystą teksturę. Dodaj płatki owsiane i daktyle i ponownie zmiksuj, aż utworzy się gładka masa.  Na koniec dodaj pozostałe składniki i miksuj, aż ciasto się połączy. Uformuj z ciasta kulki wielkości łyżki stołowej. Oblep każdą kulkę w pozostałe wiórki kokosowe, tak aby ją pokryć i gotowe!

Sałatka z łososiem i awokado

Składniki:

  • 4 szklanki młodego szpinaku
  • 2 pomidory, posiekane
  • 1 awokado, pokrojone w kostkę
  • 1 ogórek, obrany i pokrojony w plasterki
  • 1/4 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 filety z łososia
  • sól i pieprz do smaku

Na dużej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Przypraw filety z łososia solą i pieprzem, a następnie obsmaż rybę po 4-5 minut z każdej strony. Wszystkie pozostałe składniki sałatki podziel między dwie miski, a następnie ułóż usmażonego łososia na wierzchu. Sałatkę polej przed podaniem dressingiem z oliwy.

łosoś

Wegański gulasz chilli z fasolą

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
  • 5 ząbków czosnku, posiekanych
  • 1 łyżka chili w proszku
  • 1 łyżka kminku
  • ½ łyżeczka cukru kokosowego
  • 1 szklanka pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 1  puszka czarnej fasoli, odsączona i opłukana
  • 1 szklanka niegotowanej czerwonej soczewicy
  • 2 szklanki sosu pomidorowego
  • 2-3 szklanki bulionu warzywnego
  • sok z 1 limonki
  • sól morska do smaku
  • pieprz do smaku

Składniki na wierzch gulaszu:

  • pokruszone chipsy kukurydziane
  • 2 łyżki wegańskiej śmietany – przepis znajdziesz TUTAJ
  • świeżo posiekana kolendra
  • 1 posiekane na plasterki jalapeno
  • 1/2 awokado

Rozgrzej oliwę w dużym garnku na średnim ogniu.  Dodaj cebulę wraz z dużą szczyptą soli i pieprzu. Smaż 4-5 minut, często mieszając. Następnie dodaj czosnek, chili w proszku, kminek i cukier i smaż przez kolejną minutę. W kolejnym kroku dodaj pokrojone w kostkę pomidory, czarną fasolę, soczewicę i dużą szczyptę soli i pieprzu. Następnie dodaj sos pomidorowy i 2 szklanki bulionu warzywnego. Przykryj potrawę, zmień ogień na średni i zagotuj. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i duś wszystko na małym ogniu przez 5-7 minut lub do miękkości soczewicy, często mieszając. W razie potrzeby dodaj pozostałą filiżankę bulionu. Przed podaniem dodaj sok z 1 limonki i dopraw do smaku solą i pieprzem. Udekoruj chipsami, śmietaną i świeżą posiekaną kolendrą oraz kawałkami awokado.

Smacznego!

Love Ewa 🙂


Salmon is one of the most-bought fish, and that’s a good thing! It is a source of wholesome protein and beneficial amino acids. Rich in fatty acids, it has a beneficial effect on the human body and that is why we should eat salmon at least once a week.

Wraps with mozzarella di bufala and chickpeas

Ingredients:

  • 1 can of chickpeas, drained and rinsed
  • 3 tablespoons of vegan mayonnaise
  • 1/2 mozzarella di bufala, mashed or cut into small pieces
  • 3 celery ribs, diced
  • 2 carrots, chopped
  • 4 green onions, diced
  • 1/4 cup cilantro, chopped
  • 1/2 cup of sunflower seeds
  • salt and pepper to taste
  • gluten-free tortillas
  • lettuce or baby spinach
  • avocado mashed with a fork

In a large bowl, mash the chickpeas lightly with a potato masher or fork. Remember that there should be some whole chickpeas left. Next add vegan mayonnaise, mozzarella, celery, carrot, green onion, coriander, sunflower seeds, salt and pepper. Stir to combine all ingredients. If the mixture is dry, add more mayonnaise. Serve the stuffing on the preheated tortilla.

Carrot balls

Ingredients:

  • 1 cup of chopped carrots
  • 1/2 cup pecans
  • 1/2 cup of coconut flakes
  • 1 cup of instant oatmeal
  • 1/2 cup medjool dates
  • 1/4 cup cashew butter (or peanut butter of your choice)
  • 1 and 1/2 teaspoons of ground cinnamon
  • 1/2 teaspoon of ground nutmeg
  • 1/3 cup of coconut shavings to sprinkle on ready-made balls

Put the carrots into a food processor and blend them finely. Then put it in a bowl. Add pecans and coconut shavings. Mix the ingredients using a hand held mixer. Pulse to create a sandy texture. Add oatmeal and dates and blend again until smooth. Finally, add the remaining ingredients and keep mixing until the dough is combined. Shape the dough into tablespoon-sized balls. Tuck each ball in the remaining coconut flakes to cover it and it’s ready!

Salad with salmon and avocado

Ingredients:

  • 4 cups baby spinach
  • 2 tomatoes, chopped
  • 1 avocado, diced
  • 1 cucumber, peeled and sliced
  • 1/4 cup of chopped onion
  • 2 tablespoons of olive oil
  • 2 salmon fillets
  • salt and pepper to taste

In a large pan heat the olive oil over medium heat. Season the salmon fillets with salt and pepper and fry the fish for 4-5 minutes on each side. Divide all other salad ingredients between two bowls, then place the fried salmon on top. Sprinkle the salad with olive oil dressing before serving.

Vegan chilli stew with beans

Ingredients:

  • 1 tablespoon of olive oil
  • 1 red onion, diced
  • 5 cloves of garlic, chopped
  • 1 tablespoon of chili powder
  • 1 tablespoon of cumin
  • ½ teaspoon of coconut sugar
  • 1 cup of diced tomatoes
  • 1 can of black beans, drained and rinsed
  • 1 cup of uncooked red lentils
  • 2 cups of tomato sauce
  • 2-3 cups of vegetable broth
  • juice of 1 lime
  • sea ​​salt to taste
  • pepper to taste

Ingredients for the top of the stew:

  • crushed corn chips
  • 2 tablespoons of vegan cream
  • freshly chopped cilantro
  • 1 jalapeno, chopped
  • 1/2 avocado

Heat the olive oil in a large pot over medium heat. Add the onion along with a large pinch of salt and pepper. Fry 4-5 minutes, stirring frequently. Then add the garlic, chili powder, cumin and sugar and fry for another minute. In the next step, add the diced tomatoes, black beans, lentils and a large pinch of salt and pepper. Then add the tomato sauce and 2 cups of vegetable broth. Cover the dish, turn the heat to medium and bring it to the boil. After boiling, reduce the heat and simmer everything for 5-7 minutes or until the lentils are tender, stirring frequently. If desired, add the remaining cup of broth. Before serving, add the juice of 1 lime and season with salt and pepper to taste. Garnish with chips, cream and fresh chopped coriander and avocado pieces.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂