Jajko to podstawa wielu potraw. Jest bogate w substancje odżywcze, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu i poprawiają kondycję całego ciała. Z jajka można przygotować wiele pysznych potraw, które za każdym razem mogą smakować inaczej.
W tym roku koniecznie #pokochajswojeciało, zmień nawyki i wprowadź do menu nowe składniki, a poczujesz się jak zmienia się twoje ciało. Będziesz cieszyć się wewnętrznym pięknem przez długie lata!
Beauty Banana Pancake
Składniki:
- 4 jajka – wybierz jajko bio
- 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1 duży banan
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli morskiej
- 1 łyżeczka masła z nerkowców
- 2 łyżki syropu kokosowego
- 1 łyżka nasion chia
- 1 łyżka płatków migdałowych
- masło Ghee
- opcjonalnie – ulubione owoce
Jajka, płatki owsiane, mleko kokosowe, banana, cynamon, wanilię, chia, syrop kokosowy, masło z nerkowców i sól przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Rozgrzej patelnię z odrobina masła Ghee, a następnie przy pomocy łyżeczki przełóż porcję ciasta na patelnię. Smaż dużego placka na wolnym ogniu, aż będzie złocisty z każdej ze stron. Gotowego placka polej syropem klonowym i podawaj z ulubionymi owocami. Całość posyp płatkami migdałowymi.
Zielony koktajl z kiwi
Składniki:
- 2 dojrzałe kiwi
- 1 jabłko
- 2 małe gruszki
- 1 szklanka wody kokosowej
Wszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Jeśli koktajl będzie zbyt gęsty dodaj więcej wody kokosowej.
Dorsz w sosie śmietanowym
Składniki:
- filet z dorsza
- 2 ząbki czosnku
- spora garść szpinaku
- śmietana wegańska (1/2 szklanki mleka sojowego, 1/3 szklanki oleju, 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego, 1 łyżka ciepłej wody)
- sól i pieprz
- kilka kropli oliwy z oliwek
Najpierw przygotuj wegańską śmietanę. Kwasek cytrynowy rozpuść w ciepłej wodzie. Do blendera wlej schłodzone mleko, sól i wodę z kwaskiem cytrynowym. Całość ubijaj do momentu aż mleko zacznie się pienić, następnie dodaj olej i ubijaj na najwyższych obrotach aż zrobi się śmietana. Rybę posól i popierz, a następnie podsmaż na patelni z każdej ze stron. Dodaj czosnek, a następnie wrzuć na patelnię szpinak i zalej całość śmietaną. Gotuj danie przez 5 minut aż szpinak będzie miękki.
Omlet z pomidorami
Składniki:
- 2 duże jajka – wybierz jajko bio
- szczypta soli
- 4 łyżki wody
- 1/2 pomidora
- szczypta szczypiorku
- 1 łyżka masła Ghee
- 3-4 pieczarki
- 4 pomidorki cherry
- sól, pieprz
Do miski wbij jajka, dodaj sól i wodę, a następnie odstaw na moment. Pomidora sparz, zdejmij skórkę i pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię i roztop masło. Wrzuć pomidory i smaż je przez kilkanaście sekund aż odparują większość soku. W międzyczasie roztrzep jajka łącząc białka z żółtkami na jednolitą masę. Na patelnię z pomidorami wrzucić resztę masła i rozprowadzić je po patelni. Wlej masę jajeczną. Poruszając patelnią rozprowadzić masę jajeczną po całej powierzchni patelni i następnie odstaw z powrotem na ogień na kilka sekund, aby spód się ściął. Smażenie omletu powinno trwać krótko. Za pomocą łopatki złóż omlet na pół i przełożyć na talerz. Posypać świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni grillowej podsmaż pieczarki i pomidorki cherry. Podawaj razem z omletem.
Smacznego!
Love Ewa 🙂
_______________________________________________________________________
Egg is a base of many dishes. It is rich in nutrients, which have a positive effect on the functioning of the body and improve the condition of the whole body too. You can prepare many delicious dishes using egg, which can taste differently each time.
Beauty Banana Pancake
Ingeredients:
- 4 eggs – choose a bio egg
- 1 glass of gluten-free oat flakes
- 1/2 cup of coconut milk
- 1 big banana
- 1 teaspoon of cinnamon
- a pinch of sea salt
- 1 teaspoon of cashew butter
- 2 tablespoons of coconut syrup
- 1 tablespoon of chia seeds
- 1 tablespoon of almond flakes
- Ghee butter
- optional – favorite fruits
Eggs, oatmeal, coconut milk, banana, cinnamon, vanilla, chia, coconut syrup, cashew butter and salt put into a blender and blend to a smooth mass. Heat the pan with a little Ghee butter, and then with a teaspoon, put a portion of dough into the pan. Fry it on a low heat until it’s golden on each side. Ready pancake pour over with maple syrup and serve with your favorite fruits. Sprinkle with almond flakes.
Green kiwi coctail
Ingredients:
- 2 ripe kiwi
- 1 apple
- 2 small pewars
- 1 glass of coconut water
Put all the ingredients into the blender and blend to a smooth mass. If the cocktail is too thick, add more coconut water.
Cod in cream sauce
Ingredients:
- Cod fillet
- 2 cloves of garlic
- a handful of spinach
- vegan cream (1/2 cup of soya milk, 1/3 cup of oil, 1/2 teaspoon of citric acid, 1 tablespoon of warm water)
- salt and pepper
- a few drops of olive oil
First, prepare vegan cream. Dissolve the citric acid in warm water. Pour the cooled milk, salt and water with citric acid into the blender. Whip until the milk begins to foam, then add the oil and whip at the highest speed until cream is made. Serve the fish and support it, then fry in a pan from each side. Add the garlic, then put the spinach on the pan and pour over the whole cream. Cook the dish for 5 minutes until the spinach is soft.
Omelette with tomatoes
Ingredients:
- 2 large eggs – choose a bio egg
- a pinch of salt
- 4 tablespoons of water
- 1/2 tomato
- a pinch of chives
- 1 tablespoon of Ghee butter
- 3-4 mushrooms
- 4 cherry tomatoes
- salt pepper
Pour eggs into the bowl, add salt and water, and then stand it for a moment. Remove skin from tomato and cut it into cubes. Preheat the pan and melt the butter. Put the tomatoes and fry them for several seconds wntil it evaporate most of the juice. In the meantime whisk eggs to combine egg whites wyth a uniform mass. Put the rest of the butter into the frying pan with tomatoes and spread over the pan. Pour the egg mass. Omelette should be fried short. Using a spatula put the omelette in half and put it on the plate. Sprinkle it with greshly ground pepper. Fry the mushrooms and cherry tomatoes on the grill pan. Serve it with an omelette.
Enjoy your meal!
Love Ewa 🙂