Jedzenie ma bardzo duży wpływ na nasze samopoczucie. Tłuste potrawy mogą sprzyjać lenistwu, w przeciwieństwie do lekkich, zdrowych dań pełnych warzyw i owoców. Dziś zachęcam Was, aby sięgnąć po składniki, które dają ogromnego powera do działania i sprawią, że uśmiech nie zniknie z naszej twarzy!
Czekoladowo-pomarańczowa owsianka
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżki surowego kakao w proszku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego (lub mleka roślinnego do wyboru)
- 1 duża pomarańcza skórka + środek owocu
- dodatkowo: granat, masło orzechowe, nasiona konopi, kruszone kakao itp.
W rondelku wymieszaj płatki owsiane z nasionami chia, kakao i cynamonem. Wlej mleko migdałowe lub inne wybrane niesłodzone mleko i ponownie zamieszaj. Doprowadź płatki owsiane do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Kontynuuj gotowanie i mieszanie przez około 10 minut lub do wchłonięcia płynu. Jeśli wolisz, aby płatki owsiane były trochę rzadsze, możesz dodać trochę więcej mleka. Następnie zdejmij ugotowaną owsiankę z ognia i włóż do misek. Udekoruj kawałkami pomarańczy, startą skórką pomarańczową i innymi dodatkami według uznania. Jeśli chcesz może dodać granaty, masło migdałowe, nasiona konopi i kruszone kakao.
Ziemniaki z jajkiem
Składniki:
- 4-5 młodych ziemniaków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka bazylii
- 2 jajka
- 1/2 paczki szparagów
Pokrój młode ziemniaki w talarki i ułóż na blasze z papierem do pieczenia. Polej oliwą z oliwek i posyp przyprawami. Następnie wsadź do piekarnika ustawionego na 180C na około 30 minut. Pod koniec pieczenia ziemniaków wstaw wodę w garnku z odrobiną soli i jak się zagotuje wrzuć do niej szparagi na ok 3-5 min.W międzyczasie usmaż na maśle klarowanym dwa jajka sadzone. Po wyjęciu szparagi dopraw solą i oliwą z oliwek.
Deser jagodowy z chia
Składniki:
- 1 szklanka mrożonych jagód
- 1 szklanka mleka kokosowego lub innego mleka roślinnego
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 1/2 łyżki wanilii lub ekstraktu waniliowego
- 5 łyżek nasion chia
- jogurt kokosowy
- świeże jagody
Zacznij od włożenia mrożonych jagód do miski i rozmroź je w kuchence mikrofalowej lub gotuj na dużym ogniu w garnku, aż się rozpadną i zaczną bulgotać. Zmiksuj je w blenderze. Następnie wymieszaj pozostałe składniki, aż nie będzie grudek. Odstaw na 5 minut i ponownie zamieszaj. Przykryj i wstaw do lodówki na noc. Deser podawaj w szklankach z jogurtem i świeżymi jagodami.
Zupa z dyni z soczewicą
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 4-6 ząbków czosnku, posiekanych
- 1 – 2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
- obfita szczypta płatków czerwonej papryki
- 1 dynia, obrana ze skórki, pestki usunięte, okrojona w kostkę
- 1 szklanka suszonej czerwonej soczewicy
- 6 filiżanek bulionu wege
- sól i pieprz do smaku
- ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki do przybrania lub nerkowce
W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek i smaż przez 5 minut. Następnie dodaj tymianek, płatki czerwonej papryki, sól i pieprz. Wymieszaj i gotuj jeszcze 1 minutę, aż zaczną pachnieć. Dodaj pozostałe składniki: dynię, czerwoną soczewicę i bulion, doprowadź do wrzenia, przykryj. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Zupa jest gotowa, gdy dynia jest delikatna, a soczewica miękka. Przed podaniem zdejmij zupę z ognia i ostudź przez kilka minut. Używając blendera, przetrzyj zupę na puree do pożądanej konsystencji. Możesz zostawić to trochę kawałków. Dodaj świeżą pietruszkę lub nerkowce.
Smacznego!
Love Ewa 🙂
Food has a huge impact on our well-being. Fatty foods can make you lazy, as opposed to light, healthy meals full of vegetables and fruit. Today, I encourage you to reach for ingredients that give a huge boost to action and will keep the smile from disappearing from our face!
Chocolate-orange porridge
Ingredients:
- 1 cup gluten-free oatmeal
- 2 tablespoons of chia seeds
- 2 tablespoons of raw cocoa powder
- 1 teaspoon of cinnamon
- 2 cups of unsweetened almond milk (or plant-based milk of your choice)
- 1 large orange peel + fruit center
- additionally: pomegranate, peanut butter, hemp seeds, crushed cocoa, etc.
In a saucepan, combine the oatmeal with chia seeds, cocoa and cinnamon. Pour in almond milk or other unsweetened milk of your choice and stir again. Bring the oatmeal to a boil then reduce the heat. Continue cooking and stirring for about 10 minutes or until the liquid is absorbed. If you prefer the oatmeal to be a little thinner, you can add a little more milk. Then take the cooked porridge off the heat and put it in bowls. Garnish with orange pieces, grated orange zest and other toppings as desired. If you want, you can add pomegranates, almond butter, hemp seeds and crushed cocoa.
Potatoes with egg
Ingredients:
- 4-5 new potatoes
- 2 tablespoons of olive oil
- sea salt and pepper to taste
- 1 teaspoon of thyme
- 1 teaspoon of oregano
- 1 teaspoon of marjoram
- 1 teaspoon of basil
- 2 eggs
- 1/2 pack of asparagus
Slice new potatoes into slices and place on a baking sheet with baking paper. Pour olive oil over it and sprinkle with spices. Then put it in the oven set to 180C for about 30 minutes. At the end of baking the potatoes, put the water in a pot with a little salt and when it boils, put the asparagus in it for about 3-5 minutes, in the meantime fry two fried eggs in the clarified butter. After removing the asparagus, season with salt and olive oil.
Blueberry chia dessert
Ingredients:
- 1 cup of frozen blueberries
- 1 cup coconut milk or other plant-based milk
- 2 tablespoons of maple syrup or honey
- 1/2 tablespoon of vanilla or vanilla extract
- 5 tablespoons of chia seeds
- coconut yogurt
- fresh blueberries
Start by putting the frozen berries in a bowl and defrost them in the microwave, or cook them over high heat in a saucepan until they fall apart and start to bubble. Blend them in a blender. Then mix the remaining ingredients until there are no lumps. Set aside for 5 minutes and stir again. Cover and refrigerate overnight. Serve the dessert in glasses with yogurt and fresh blueberries.
Pumpkin soup with lentils
Ingredients:
- 1 tablespoon of olive oil
- 1 large onion, diced
- 4-6 garlic cloves, chopped
- 1 – 2 teaspoons of chopped fresh thyme
- a generous pinch of red pepper flakes
- 1 pumpkin, peeled, seeds removed, diced
- 1 cup of dried red lentils
- 6 cups of veg broth salt and pepper to taste
- 1/4 cup chopped parsley for garnish or cashews
In a large pot, heat the oil, add the onion and garlic and fry for 5 minutes. Then add the thyme, red pepper flakes, salt and pepper. Stir and cook for 1 minute more, until they smell. Add remaining ingredients: pumpkin, red lentils and stock, bring to a boil, cover. Simmer for 20 minutes. The soup is ready when the pumpkin is tender and the lentils are soft. Before serving, remove the soup from heat and let it cool for a few minutes. Using a blender, puree the soup to the desired consistency. You can leave it some chunks. Add fresh parsley or cashews.
Bon Apetit!
Love Ewa 🙂