fbpx

FIT SYLWETKA NA JESIEŃ

fit

O szczupłą i fit sylwetkę trzeba dbać przez cały rok. Jesień to najlepszy moment, aby wprowadzić sezonowe warzywa oraz owoce, które pełne są witamin i co najważniejsze nie tuczą!

W tym tygodniu chcę Was zachęcić do sięgnięcia po owoce, które są nie tylko pyszne, ale mają mnóstwo pozytywnych dla zdrowia właściwości. Jednym z nich jest egzotyczne kaki, ale też nasze polskie, cudowne jabłka. Przyrządzicie z nich pyszne, sycące dania, które dodadzą Wam energii i do ważne nie tuczą. Bądźmy fit również jesienią!

Placki w towarzystwie kaki

Kaki, czyli inaczej persymona to owoce o bardzo dużej zawartości witaminy A oraz C, ale też związków fitochemicznych. Co więcej, kaki jest bogaty w błonnik pokarmowy, składniki mineralne, ale też polifenole czy karotenoidy. Badania dowiodły, że owoc kaki ma działanie antynowotworowe, przeciwutelniające, obniża cholesterol, ale również wpływa korzystnie na wzrok.

Kaki bez problemu dostaniecie w supermarketach lub sklepach ze zdrową żywnością. Koniecznie wybierajcie persymonę dojrzałą z zielonymi listkami o połyskującej skórce. Jeśli nie zjecie owocu na raz, przechowujcie go w lodówce, ale nie więcej niż 2-3 dni.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 szklanki mąki bezglutenowej
  • 3 i 1/2 proszku do pieczenia ekologicznego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 i 1/4 szklanki mleka kokosowego pitnego
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • dodatki: naturalne masło orzechowe bez cukru, soli bez oleju palmowego, syrop kokosowy, kaki.

Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Następnie podsmaż na odrobinie masła klarowanego, tak by placki się zarumieniły. Podawaj z łyżeczką masła orzechowego, syropem i kaki.

Falafele na hummusie

Składniki:

  • 3 szklanki ciecierzycy ekologicznej
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała ostra papryczka chili
  • 1 opakowanie pietruszki
  • 1 kubek posiekanej kolendry
  •  skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 1 łyżka kminku mielonego
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki mąki bezglutenowej

Pokrój połówki cebuli na ćwiartki. Obierz czosnek, a paprykę przekrój na pół.  Dodaj pietruszkę i kolendrę i wszystko wrzuć wszystko do miski. Zmiksuj blenderem na gładką masę. Następnie dodaj odsączoną ciecierzycę do miski i pulsuj, aż zacznie się wszystko ze sobą łączyć. Wszystkie składniki wymieszaj z solą, sodą oczyszczoną, mąką, kminkiem, skórką i sokiem z cytryny. Dodaj mąkę. Sprawdź, czy wszystko jest dobrze połączone. Rozgrzej olej na głębszej  patelni. Następnie z masy uformuj okrągłe kulki. Gdy olej jest gorący, delikatnie zanurz kulki w oleju łyżką cedzakową. Smaż falafel przez około 4 do 5 minut, aż uzyska ładny ciemnobrązowy kolor. Usmażony odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj na gorąco z hummusem (przepis znajdziesz TUTAJ) i sałatką. Możesz dodać również gotowy sos tahini.

Aloesowy sok na odporność i piękną skórę

Składniki:

  • 2 zielone jabłka
  • duża garść pietruszki
  • kawałek aloesu

Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze. Jeśli uznasz, że sok jest zbyt gęsty możesz dodać trochę wody niegazowanej. Pij sok zaraz po przygotowaniu, kiedy ma najwięcej cudownych właściwości. Taki sok daje ogromnego kopa energetycznego, ale też wpływa na utrzymanie fit sylwetki podkręcając metabolizm.

fit

Warzywa z pieca

Składniki:

  • 1 duży batat
  • 1 duży por
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 żółta papryka
  • 15 pomidorków cherry
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 szklanka cieciorki eco
  • ser kozi
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczka chilii
  • sól do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku

Wszystkie warzywa umyj, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek zostaw na później. Wrzuć wszystko na blachę z papierem do pieczenia. Polej oliwą. Dodaj wszystkie przyprawy i piecz w temp 190C przez około 20 min. Kiedy warzywa lekko zmiękną dodaj czosnek. Piecz przez kolejne 10-20 min do uzyskania odpowiedniej miękkości. Podawaj z pokruszonym serem kozim.

Smacznego!

Love Ewa 🙂


You have to take care of a slim and fit figure all year round. Autumn is the best time to introduce seasonal vegetables and fruits that are full of vitamins and, most importantly, do not fatten!

Pancakes with kaki

Kaki, or persimmon, is a fruit with a very high content of vitamins A and C, but also phytochemicals. It is also rich in dietary fiber, minerals, but also polyphenols and carotenoids. Research has shown that cocoa fruit has anti-cancer and anti-oxidant properties, lowers cholesterol, but also has a positive effect on eyesight.

Ingredients:

  • 1 egg
  • 1 and 1/2 cups of gluten-free flour
  • 3 and 1/2 organic baking powder
  • 1 teaspoon of sea salt
  • 1 and 1/4 cups of drinking coconut milk
  • 1 tablespoon of coconut sugar
  • 3 tablespoons of clarified butter
  • additives: natural peanut butter without sugar, salt without palm oil, coconut syrup, kaki.

Blend all ingredients until smooth. Then fry in a little ghee until the pancakes are golden. Serve with a teaspoon of peanut butter, syrup and kaki.

Falafels on hummus

Ingredients:

  • 3 cups organic chickpeas
  • 1/2 medium red onion
  • 2 cloves of garlic
  • 1 small hot chili pepper
  • 1 packet of parsley
  • 1 cup of chopped cilantro
  • zest of 1 lemon
  • 1 tablespoon of fresh lemon juice
  • 1 tablespoon of ground coriander
  • 1 tablespoon of ground cumin
  • 1/2 tablespoon of salt
  • 1/2 teaspoon of baking soda
  • 2 tablespoons of gluten-free flour

Cut the onion halves into quarters. Peel the garlic and cut the peppers in half. Add the parsley and cilantro and put it all in a bowl. Mix in a blender with until smooth. Then add the drained chickpeas to the bowl and pulse until everything starts to stick together. Mix all ingredients with salt, baking soda, flour, cumin, zest and lemon juice. Add the flour. Check that everything is well connected. Heat the oil in a deeper pan. Make round balls of the mass. While the oil is hot, gently dip the balls into the oil with a slotted spoon. Fry the falafel for about 4 to 5 minutes until it is a nice dark brown color. Drain the fried on a paper towel. Serve hot with hummus (recipe is HERE) and salad. You can add ready-made tahini sauce.

Aloe juice for immunity and beautiful skin

Ingredients:

  • 2 green apples
  • a large handful of parsley
  • a piece of aloe

Blend all ingredients in a blender. If you find the juice too thick, you can add some still water.

Vegetables from the oven

Ingredients:

  • 1 large sweet potato
  • 1 large por
  • 3 cloves of garlic
  • 1 yellow pepper
  • 15 cherry tomatoes
  • 1 zucchini
  • 1 eggplant
  • 1 cup eco chickpeas
  • goat cheese
  • 1 teaspoon of dried basil
  • 1/2 teaspoon of ground cumin
  • 1 teaspoon of smoked paprika
  • 1/2 teaspoon of chilies
  • salt to taste
  • 1 tablespoon of olive oil
  • 1 teaspoon of oregano
  • 1 teaspoon of thyme


Wash all vegetables and then cut them into smaller pieces. Leave the garlic for later. Put everything on a baking sheet with baking paper. Pour over the oil. Add all the spices and bake at 190C for about 20 minutes. When the vegetables are slightly soft, add the garlic. Bake for another 10-20 minutes until it is soft enough. Serve with crushed goat cheese.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂