fbpx

MIĘDZYNARODOWA KUCHNIA

międzynarodowa kuchnia

Podróże kształcą. Pozwalają nie tylko poznać nowe kultury, ale też smaki. Międzynarodowa kuchnia jest naprawdę wspaniała. Aromatyczna, pełna zróżnicowanych smaków oraz kolorów. Wybierzmy się w tym tygodniu w pierwszą, wakacyjną podróż do Maroka, Tajlandii czy Włoch. A wy dokąd chcielibyście jeszcze pojechać?

Tosty z hummusem i pomidorkami cherry

Składniki:

  • 2-3 kromki chleba bezglutenowego
  • gałązka pomidorków cherry
  • sól i pieprze
  • oliwa z oliwek

Składniki na hummus:

  • 3/4 szklanki ciecierzycy
  • 2 czubate łyżki pasty tahini
  • 1/2 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • sól himalajska
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

W pierwszej kolejności przygotuj hummus. Ciecierzycę przełóż do blendera, a następnie dodaj czosnek, pastę tahini oraz oliwę. Dodaj sok z cytryny oraz dopraw solą i pieprzem. Zblenduj składniki na gładką masę. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta dodaj odrobinę zalewy z ciecierzycy.

Kromki chleba skrop oliwą. Pomidorki cherry skrop oliwą z oliwek oraz przyprawami. Ułóż na blaszce do pieczenia i razem z chlebem włóż do rozgrzanego do 200C piekarnika. Podpiekaj przez kilka minut. Tosty posmaruj hummusem, a przed podaniem ułóż na nich pomidorki.

międzynarodowa kuchnia

Domowa zupa tajska

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżego imbiru
  • 3 łyżki czerwonej pasty curry
  • garść posiekanej kolendry
  • 2 czerwone papryczki chilli
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 limonka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 1-2 łyżki sosu rybnego
  • posiekana dymka, kolendra i chilli
  • 4-5 królewskich krewetek

Wszystkie składniki podziel na mniejsze części, a następnie za wyjątkiem cebuli i limonki wrzuć do blendera. Zmiksuj na gładką pastę. Na średnim ogniu podsmaż świeżo przygotowaną pastę, aż w kuchni zacznie rozchodzić się aromatyczny zapach. Do rondla wlej następnie bulion oraz mleko kokosowe i doprowadź ją do wrzenia. Dodaj umyte krewetki. Zmniejsz ogień i gotuj całość przez 10 minut. W tym czasie ugotuj makaron i rozłóż go na miseczki. Zupę dopraw sokiem z limonki, sosem rybnym i opcjonalnie brązowym cukrem. Danie podawaj z kolendrą, dymką i chilli.

międzynarodowa kuchnia

Zielony koktajl z marakują i super foods

Ingredients:

  • garść szpinaku
  • 2 plastry ananasa
  • 1 szklanka wody kokosowej
  • mała garść świeżej mięty
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka super foods Zojo
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1-2 marakuje

Wszystkie składniki za wyjątkiem marakui wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę. Marakuję pokrój na cząstki i wrzuć do koktajlu.

Sałatka z tuńczykiem

Składniki

  • słoiczek tuńczyka w oliwie z oliwek eko (odsączony)
  • 2 jajka na twardo
  • 10 suszonych pomidorów
  • 1/2 szklanki kukurydzy eko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka majonezu wegańskiego opcjonalnie
  • dwie kromki pieczywa gryczanego

Jajka i pomidory suszone posiekaj na mniejsze kawałki. Tuńczyka połącz z kukurydzą, jajkami, pomidorami oraz majonezem. Dodaj pieprz i sól, a następnie ponownie zamieszaj. Sałatkę podawaj z pieczywem gryczanym.

międzynarodowa kuchnia

Smacznego!

Love Ewa 🙂


Travel educates. They let you not only get to know new cultures, but also flavors. International cuisine is really great. Aromatic, full of varied flavors and colors. Let’s take this week’s first holiday trip to Morocco, Thailand or Italy. And where else would you like to go?

Toasted bread with hummus and cherry tomatoes

Ingredients:

  • 2-3 slices of gluten-free bread
  • a sprig of cherry tomatoes
  • salt and pepper
  • olive oil

Ingredients for hummus:

  • 3/4 cup chickpeas
  • 2 heaped tablespoons tahini paste
  • 1/2 lemon
  • 3 garlic cloves
  • Himalayan salt
  • freshly ground pepper

Prepare hummus first. Transfer the chickpeas to a blender, then add garlic, tahini paste and olive oil. Add lemon juice and season with salt and pepper. Blend the ingredients until smooth. If the paste is too thick, add a little chickpea pickle.

Sprinkle bread slices and cherry tomatoes with olive oil and spices. Place on a baking tray and put in the oven together with the bread, preheated to 200C. Bake for a few minutes. Brush the toasts with hummus, and place the tomatoes on them before serving.

Homemade Thai soup

Ingredients:

  • 3 garlic cloves
  • 2 tablespoon of fresh ginger
  • 3 tablespoons red curry paste
  • a handful of chopped coriander
  • 2 red chillies
  • 2 tablespoons of coconut oil
  • 1 lime
  • 1 red pepper
  • 1 onion
  • 4 cups vegetable stock
  • 400 ml coconut milk
  • 200 g rice noodles
  • 1-2 tablespoons fish sauce
  • chopped spring onions, coriander and chillies
  • 4-5 royal prawns

Divide all ingredients into smaller parts, and then, except onions and limes, put them in a blender. Blend to a smooth paste. Fry the freshly prepared paste over medium heat until an aromatic smell begins to spread in the kitchen. Pour the broth and coconut milk into a saucepan and bring to the boil. Add the washed shrimp. Reduce heat and cook for 10 minutes. During this time, cook the pasta and spread it into bowls. Season the soup with lime juice, fish sauce and optional brown sugar. Serve with coriander, spring onions and chillies.

Green cocktail with passion fruit and super foods

Ingredients:

  • a handful of spinach
  • 2 slices of pineapple
  • 1 cup coconut water
  • a small handful of fresh mint
  • juice of 1/2 a lemon
  • 1 teaspoon Zojo super foods
  • 1 teaspoon chia seeds
  • 1-2 passion fruits

Put all ingredients except passion fruit in a blender and mix until smooth. Passionate cut into particles and put in a cocktail.

Tuna salad

Ingredients:

  • jar of tuna in extra virgin olive oil (drained)
  • 2 hard boiled eggs
  • 10 dried tomatoes
  • 1/2 cup eco corn
  • 1 tablespoon of olive oil
  • salt and pepper to taste
  • 1 tablespoon of vegan mayonnaise optional
  • two slices of buckwheat bread

Chop dried eggs and tomatoes into smaller pieces. Combine tuna with corn, eggs, tomatoes and mayonnaise. Add pepper and salt, then stir again. Serve the salad with buckwheat bread.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂