fbpx

DYNIA NA WESOŁO

dynia

Dziś Halloween! Czas zabawy i wspominania naszych najbliższych, ale w zabawny sposób. Ja ten dzień spędzam w Portugalii, gdzie jak widzicie nie brakuje słońca i jak chyba na całym świecie są też dynie!

Dynia kojarzy się większości osób z amerykańskim świętem Halloween. I słusznie. To własnie dzięki Amerykanom symbol dyni jest znany na całym świecie. Wydrążona, ze śmiesznymi nacięciami gości w wielu domach, a zupa czy ciasto dyniowe smakują po prostu wyśmienicie.

Halloween to czas radości i zabawy. W Ameryce, ale też w wielu krajach na całym świecie dziś dzieciaki wyruszą w poszukiwaniu słodkości. Starsi również wkręcają się w zabawę i po prostu świętują w cieniu pięknej, okrągłej dyni. Ja jak widzicie zabrałam dynie na plażę, aby przełamać trochę konwenanse i po prostu pokazać, że może być inaczej 🙂

Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia ma mnóstwo właściwości leczniczych i wartości odżywczych. Doceniali je już Indianie, którzy wykorzystywali ją zarówno w medycynie naturalnej jak i w kuchni. Dynia jest bogata w beto-karoten, który przejawia się jako pomarańczowy, czerwony lub żółty barwnik o właściwościach leczniczych. Beta-karoten jest przeciwutleniaczem, czyli hamuje wszystkie szkodliwe procesy oksydacyjne. Co więcej może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych, a częste jedzenie dyni zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór żołądka, raka piesi czy jelita grubego.

Co najważniejsze dynia jest niskokaloryczna. Dzięki dużej zawartości błonnika świetnie nadaje się jako składnik diety odchudzającej. Poza tym sprzyja usuwaniu zbędnych toksyn z organizmu i ma właściwości odkwaszające. Nie wiem czy wiecie, ale to właśnie zakwaszenie jest przyczyną otyłości!

Wegańskie curry z dyni

Składniki:

  • 1 mała dynia hokkaido
  • 400 g mrożonego kalafiora
  • 1 cebula
  • 20 g świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 sztuk kardamonu
  • 3 łyżeczki kminku
  • 3 łyżeczki garam masali
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta mielonych goździków
  • sól i pieprz
  • 300 ml mleka kokosowego

Umyj dynię, przekrój na pół, a następnie usuń nasiona. Pokrój dynie na kawałki i ugotuj w dużym garnku na średnim ogniu przez około 15 minut. Kiedy dynia będzie już ugotowana zetrzyj ją widelcem. W międzyczasie obierz i drobno posiekaj cebulę. Zmiel imbir i ząbek czosnku. Opróżnij strąki kardamonu. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu z niewielką ilością wody, a następne dodaj cebulę, imbir, czosnek oraz nasiona kardamonu i kminku. Smaż wszystko przez 3-4 minuty, często mieszając, aby się nie przypaliło. Dodaj pozostałe przyprawy i gotuj przez kolejne kilka minut. Jeśli zauważysz, że curry robi się suche dodaj odrobinę wody. Dodaj mleko kokosowe i puree z dyni. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Gotuj całość na wolnym ogniu przez około 10 minut. w tym czasie curry powinno zacząć gęstnieć. W międzyczasie rozmroź kalafiora, pokrój na kawałki i dodaj do curry. Dodaj sól i pieprz do smaku i podawaj z ryżem.

dynia
fot. Pinterest/sarahsveganguide.com

Jak widzicie dynia to nie tylko świetna ozdoba, która wielu kojarzy się z jesienią. Jest to przede wszystkim wszechstronne warzywo, które można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Tradycyjnie jest składnikiem zup, ciast, ale też curry czy marynat. Przygotowanie smacznej fit potrawy z dyni nie jest trudne. Dlatego jeśli macie w domu dynię to wystarczy tylko kilka minut i zamienicie ją w super zdrowe danie. Eksperymentujcie i cieszcie się super smakiem listopadowej dyni!

Smacznego!

Love Ewa 🙂


Today is Halloween! Time to have fun and remember our loved ones, but in a fun way. I spend this day in Portugal, where as you can see there is no shortage of sun and, as there are probably pumpkins all over the world!

Pumpkin is associated most people with the American holiday of Halloween. And rightly so. It is thanks to the Americans that the pumpkin symbol is known all over the world. Hollow, with funny cuts, guests in many homes, and soup or pumpkin pie simply taste delicious.

Halloween is a time of joy and fun. In America, but also in many countries around the world today, kids will go out in search of sweets. The clashes get into the fun and just celebrate in the shadow of a beautiful, round pumpkin. As you can see I took pumpkins to the beach to break some conventions and just show that it could be different 🙂

Why we should eat pumpkin?

Pumpkin has a lot of medicinal properties and nutritional value. Indians have already appreciated them, who used it both in natural medicine and in the kitchen. Pumpkin is rich in beta-carotene, which manifests itself as an orange, red or yellow dye with medicinal properties. Beta-carotene is an antioxidant, i.e. it inhibits all harmful oxidative processes. What’s more, it can prevent the development of cancer, and frequent eating of pumpkin reduces the risk of developing stomach cancer, foot and colorectal cancer.

Most importantly, the pumpkin is low in calories. Thanks to the high fiber content, it is great as a component of a slimming diet. In addition, it promotes the removal of unnecessary toxins from the body and has deacidifying properties. I don’t know if you know, but it is acidification that causes obesity!

Vegan pumpkin curry

Ingredients:

  • 1 small hokkaido pumpkin
  • 400 g frozen cauliflower
  • 1 onion
  • 20 g fresh ginger
  • 1 clove of garlic
  • 5 pieces of cardamom
  • 3 teaspoons of cumin
  • 3 teaspoons garam masala
  • 1/2 teaspoon turmeric
  • 1/4 teaspoon ground coriander
  • 1/2 teaspoon ground ginger
  • a pinch of ground cloves
  • salt and pepper
  • 300 ml coconut milk

Wash the pumpkin, cut it in half, and then remove the seeds. Cut the pumpkins into pieces and cook in a large pot on medium heat for about 15 minutes. When the pumpkin is cooked, wipe it off with a fork. In the meantime, peel and finely chop the onion. Grind ginger and a clove of garlic. Empty the cardamom pods. Heat a large frying pan over medium heat with a small amount of water, and then add onions, ginger, garlic and cardamom and cumin seeds. Fry everything for 3-4 minutes, stirring often so that it does not burn. Add the remaining spices and cook for another few minutes. If you notice that the curry is getting dry, add a little water. Add coconut milk and pumpkin puree. Mix all ingredients well. Simmer for about 10 minutes. during this time, the curry should begin to thicken. In the meantime, defrost cauliflower, cut into pieces and add to curry. Add salt and pepper to taste and serve with rice.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Odpowiedzi w temacie
0 Obserwujących
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Autorzy Komentarzy
Marta JózefczakMagdalena Recent comment authors
najnowszy najstarszy oceniany
Magdalena
Gość
Magdalena

Niezwykle oryginalna sesja zdjęciowa:) Z reguły dynia jest wkomponowana w grube swetry i jesienne plenery, a u Ciebie plażowe klimaty:)

Uwielbiam dynię! W sezonie staram się ją przemycać jak najczęściej. Pozdrawiam ciepło:)