fbpx

DYNIA WSZĘDZIE CO TO BĘDZIE? CZYLI HALLOWEEN NA WESOŁO

Dziś Halloween – święto, którego symbolem jest dynia. To jesienne warzywo staje się dekoracją na naszych stołach, a wydrążona w formie lampionu może stać na parapetach lub schodach. Halloween to czas radości i smutku jednocześnie, w którym warto się na moment zatrzymać i zrobić coś szalonego!

Moda na Halloween przywędrowała do Polski kilka lat temu ze Stanów Zjednoczonych. Od razu zyskało dużą popularność szczególnie wśród młodych. Jednak Halloween swoimi korzeniami sięga daleko wstecz kiedy to 2000 lat temu obchodzono na terenach Anglii, Irlandii, Walii i Francji zakończenie zbiorów na polach. 31 października był więc symbolem końca lata i początku nowej pory – zimy. Wierzono też, że tego dnia zaciera się granica między światem żywych i zmarłych, a w nocy z 31 października na 1 listopada duchy miały powracać na ziemię. Ludzie przez lata przebierali się w stroje, które miały symbolizować godne przywitanie duchów na ziemi.
Moim ulubionym symbolem Halloween jest dynia. Jest to warzywo, które świetnie nadaje się na przygotowanie domowych ozdób, ale też jako składnik pysznych i dodających energii dań. Idealnie sprawdza się w roli lampionu, który będzie cudowną dekoracją stołu lub parapetu. Jednak dynia to przede wszystkim energia, którą można uzyskać przygotowując pyszną zupę krem. Do jej przygotowania będą potrzebne:
mała dynia hokkaido
100 ml mleczka koksowego
600 ml wywaru z warzyw
łyżeczka curry
łyżeczka kurkumy
pół łyżeczki świeżego, startego imbiru
szczypta chili
sól i pieprz do smaku
kolendra i tymianek
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
cebula
Dynię kroję na cząstki, usuwam pestki. Cząstki dyni układam na blaszce i piekę przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wcześniej dynię trzeba skropić lekko oliwą i dodać świeży tymianek. Upieczona dynię obieram ze skórki i zostawiam tylko miąższ. Na patelni podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaję upieczoną dynię. Po chwili całość zalewam wywarem z warzyw i doprawiam curry, kurkumą, imbirem, kolendrą, solą i pieprzem. Całość duszę 5 minut pod przykryciem. Następnie dodaję mleczko kokosowe i znów gotuję zupę przez kilka minut. Na koniec całość blenduję na gładką masę. Zupę można posypuję posiekaną kolendrą i uprażonymi pestkami dyni. Nie tylko wyglądają one super, ale są mega pożywne!
Przygotowanie zupy dyniowej jest bardzo proste, ale jeszcze lepiej wychodzi jeśli przygotujecie ją z partnerem, narzeczonym czy mężem. Ja choć tegoroczne Halloween spędzam w Szwajcarii to na pewno jeszcze dziś przygotuję z Rubenem tą pyszną zupę. Jest ona bardzo zdrowa, ale dodaje też niesamowitego powera, że aż chce nam się góry przenosić ;). Ta zupa potrafi też świetnie rozgrzać i dlatego warto przygotować ją w chłodne jesienne czy zimowe dni. Gwarantuję, że na pewno nie będzie nam zimno 🙂
Halloween to wbrew pozorom smutne święto. Wspominamy bliskich, których nie ma już z nami. Jednak trzeba pamiętać o tych dobrych chwilach jakie z nimi spędziliśmy. Niech nic nie staje nam na przeszkodzie, aby te dobre myśli i wspomnienia zagościły w naszych głowach właśnie dziś! Niech Halloween będzie wesołym świętem, a my otoczmy się śmiesznymi dodatkami, które sprawią, że poczujemy się po prostu dobrze!
Udanego Halloween Kochani!
Love Ewa 🙂
photos Justyna Gieleta, coat Ochnik, trousers & hat Stefanel, shoes Uterque, gold necklet By Dziubeka
______________________________________

 

Today is Halloween – a holiday which symbol is a pumpkin. This characteristic for autumn vegetable can be a beautiful decoration on our tables, and hollow in the form of a lantern can stand on the windowsills or stairs. Halloween is a time of joy and sadness at the same time, in which we should stop for a moment and do something crazy!

Halloween came to Poland a few years ago from the United States. It immediately became very popular especially among young people. However, Halloween has its origins far back when 2000 years ago was celebrated in England, Ireland, Wales and France as a symbol of the end of crops in the fields. October 31 was thus a symbol of the end of summer and the beginning of a new season – winter. It was also believed that on that day the boundary between the world of the living and the dead was blurred, and on the night of October 31 to November 1 the ghosts were to return to earth. Over the years, people have been dressing up to symbolize the welcome greetings of ghosts on earth.
My favorite Halloween symbol is pumpkin. It’s a vegetable that is great for preparing homemade decorations, but also as an ingredient of delicious and energetic dishes like a delicious cream soup. To prepare it you will need:
a small hokkaido pumpkin
100 ml of coconut milk
600 ml vegetable decoction
teaspoon of curry
teaspoon of turmeric
half teaspoon of fresh, grated ginger
a pinch of chili
salt and pepper to taste
coriander and thyme
olive oil
clove of garlic
onion
I cut the pumpkin into pices and I remove seeds. I put the pumpkin pieces on a baking tray and bake for 30 minutes in an oven preheated to 180 degrees. Before that, you need to sprinkle the pumpkin with olive oil and add fresh thyme. I peel the roasted pumpkin from the skin and leave only the pulp.  I fy the diced onion on the pan. I add a baked pumpkin into the onion. After a while, I pour the whole stuffed with vegetables and season with curry, turmeric, ginger, coriander, salt and pepper. The whole I cook for 5 minutes under cover. Then I add coconut milk and again cook the soup for a few minutes. At the end I blend the soup to a mass. Soup can be sprinkled with chopped coriander and roasted pumpkin seeds. Not only they look great, but they are mega nutritious!
The preparation of pumpkin soup is very simple, but it goes even better if you prepare it with your partner, fiance or husband. Although I’m spending this year’s Haloween in Switzerland, I will definitely prepare  with Ruben this delicious soup. It’s very healthy, but also adds an amazing amount of intenseness that we wants to move mountains;). This soup can also warm up that’s why it’s worth to prepare it in cool autumn or winter days. I guarantee that we won’t be cold for sure 🙂
Halloween is a sad holiday. We look back relatives who are no longer with us. However, you must remember the good times that we spent with them. Let nothing prevent us from getting these good thoughts and memories in our heads today! Let Halloween be a happy holiday, and let’s surround ourselves with funny additions that will make us feel just fine!
Happy Halloween Beloved!
Love Ewa 🙂