fbpx

PODRÓŻE ZE SMAKIEM

podróże

Uwielbiam podróże, te małe i te duże. To dla mnie nie tylko szansa, aby poznać nowe kultury i cudownych ludzi. To przede wszystkim możliwość rozsmakowania się w nowej, regionalnej kuchni. Dlatego zachęcam Was do tego, aby podczas urlopu pójść choć raz do lokalnej restauracji. Tam naprawdę poczujecie się jak na wakacjach!

W tym roku koniecznie #pokochajswojeciało, zmień nawyki i wprowadź do menu nowe składniki, a poczujesz się jak zmienia się twoje ciało. Będziesz cieszyć się wewnętrznym pięknem przez długie lata!

Wegańskie Fioletowe Beauty Bowl

Składniki:

  • 1 szklanka niesłodzonego waniliowego mleka kokosowego
  • 1/3 szklanki mrożonych buraków
  • 1/2 szklanki mrożonego kalafiora
  • 1/2 szklanki mrożonej cukinii,
  • 1/3 szklanki jeżyn
  • 1 łyżka naturalnego masła orzechowego
  • 1 porcja wegańskiego białka waniliowego w proszku, opcjonalnie
  • opcjonalnie: jeżyny, nasiona chia, 2 łyżki muesli lub płatki kokosowe do posypania

Przełóż wszystkie składniki do blendera, a następnie zmiel je na gładką masę. Gotową masę przełóż do ulubionej miski i udekoruj mrożonymi jeżynami, nasionami chia oraz muesli.

podróże
fot. Pinterest/dietconfessionals.com

Portugalski gulasz z zielonego groszku

Składniki:

  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 duża żółta cebula, drobno posiekana
  • 2 duże ząbki czosnku, drobno pokrojony
  • 2 liście laurowe
  • 50 gr jarmuż, posiekany
  • 200 gr pomidorków koktajlowych, posiekane na ćwiartki
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 300 gr młodych ziemniaków, grubo pokrojone
  • 500 gr mrożonego groszku
  • 1 i 3/4 filiżanki bulionu warzywnego
  • duża garść posiekanej kolendry
  • sól morska i czarny pieprz do smaku

Rozgrzej olej kokosowy w garnku na średnim ogniu. Dodaj nasiona kolendry i smaż, aż zaczną skwierczeć. Następnie dodaj cebulę, czosnek i liście laurowe i gotuj powoli, aż będą półprzezroczyste. Kolejny krok to jarmuż. Dodaj go z pomidorkami koktajlowymi i koncentratem pomidorowym do garnka i zamieszaj. Dodaj ziemniaki, mrożony groszek i wywar warzywny i ponownie zamieszaj całość. Kiedy tylko bulion zacznie się gotować, zredukuj gotowanie do niskiego wrzenia i częściowo przykryj garnek. Gotuj przez 15-20 minut lub do momentu kiedy ziemniaki się ugotują. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę i dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj na brązowym ryżu.

podróże
fot. Pinterest/cocooncooks.com

Ananasowe smoothie

Składniki:

  • 2 szklanki kruszonego lodu
  • 1/2 świeżego ananasa
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1/4 łyżeczki wanilii

Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zblenduj na gładką masę. Jeśli będzie ona zbyt gęsta możesz dodać jeszcze trochę mleka kokosowego.

podróże
fot.Pinterest/tastesoflizzit.com

Tunezyjski talerz z hummusem

Składniki na hummus z karmelizowanej cebuli:

  • 1 słodka cebula
  • 1 łyżka niesolonego masła
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 szklanka pasty tahini
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 4 do 5 łyżek lodowatej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek + więcej na mżawkę świeże zioła do polewy

Rozgrzej masło w dużym garnku. Po stopieniu dodaj cebulę, tymianek i sól. Wymieszaj całość i gotuj aż cebula będzie złota i karmelizowana. Zajmie to pełne 30 do 40 minut. Ugotowaną i przestudzoną cebulę przełóż do blendera. Dodaj ciecierzycę odsądzoną z płynu. Następnie dodaj tahini, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz. Blenduj składniki na gładką masę. Dodaj odrobinę zimnej wody i ponownie zblenduj składniki. Miksuj przez minutę lub dwie. Gotowy hummus skrop oliwą z oliwek. W razie potrzeby posmakuj i dopraw solą i pieprzem. Dodaj świeże zioła i podawaj!

Składniki na hummus z czarnej fasoli:

  • 1 i 1/2 puszki czarnej fasoli
  • 1/4 szklanki pasty tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • sok z limonki
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + więcej do zraszania
  • kolendra do posypania na wierzchu

Włóż fasolę, tahini, kminek, paprykę, czosnek, sok z limonki, sól i pieprz do blendera. Następnie blenduj aż powstanie gładka masa. Zeskrob boki naczynia szpachelką, a następnie dodaj odrobinę lodowatej wody. Miksuj ponownie przez minutę lub dwie. Gotowy hummus skrop oliwą z oliwek. W razie potrzeby posmakuj i dopraw solą i pieprzem. Zanurz hummus w misce, posyp kolendrą i skrop oliwą z oliwek.

Składniki na szybką sałatkę kuskus:

  • 1 szklanka gotowanego kuskusu
  • 1/2 szklanki posiekanej pieczonej czerwonej papryki
  • 1/2 szklanki posiekanego ogórka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 szklanki pokruszonej fety
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny

Wszystkie składniki na sałatkę wymieszaj dokładnie ze sobą i ułóż na talerzu. Hummus, ulubiony sos np. tzatziki serwuj z oliwkami, ulubionym tunezyjskim chlebkiem. Na talerz możesz ułożyć również pomidorki cherry, zielonego ogórka i wszystkie składniki jakie tylko lubisz.

Smacznego!

Love Ewa 🙂

Wypróbuj moje proteinowe menu!


I love travel. For me it’s not only a chance to discover new cultures and meet wonderful people. It is primarily the opportunity to enjoy a new, regional cuisine. That is why I encourage you to go to a local restaurant at least once during your vacation. There you will really feel like you are on holiday!

Vegan Purple Beauty Bowl

Ingredients:

  • 1 cup unsweetened vanilla coconut milk
  • 1/3 cup frozen beetroot
  • 1/2 cup frozen cauliflower
  • 1/2 cup frozen zucchini
  • 1/3 cup blackberry
  • 1 tablespoon of natural peanut butter
  • 1 serving of vegan vanilla protein powder, optional
  • optional: blackberries, chia seeds, 2 tablespoons muesli or coconut flakes for sprinkling

Transfer all ingredients to a blender, and then grind them to a smooth mass. Put the ready mass into your favorite bowl and decorate with frozen blackberries, chia seeds and granola.

Portuguese green pea stew

Ingredients:

  • 2 teaspoons of coconut oil
  • 1 teaspoon coriander seeds
  • 1 large yellow onion, finely chopped
  • 2 large garlic cloves, finely chopped
  • 2 bay leaves
  • 50 grams kale, chopped
  • 200 gr of cherry tomatoes, chopped into quarters
  • 1 tablespoon tomato paste
  • 300 grams of new potatoes, coarsely chopped
  • 500 gr of frozen peas
  • 1 and 3/4 cup vegetable broth
  • a large handful of chopped coriander
  • sea ​​salt and black pepper to taste

Heat coconut oil in a saucepan over medium heat. Add coriander seeds and fry until sizzling. Then add onions, garlic and bay leaves and cook slowly until they are translucent. The next step is kale. Add it with cherry tomatoes and tomato paste to the pan and stir. Add potatoes, frozen peas and vegetable stock and mix again. As soon as the broth begins to cook, reduce cooking to a low boil and partially cover the pot. Cook for 15-20 minutes or until the potatoes are cooked. Finally, add chopped coriander and season with salt and pepper to taste. Serve on brown rice.

Pineapple Smoothie

Ingredients:

  • 2 cups of crushed ice
  • 1/2 fresh pineapple
  • 1/2 cup of orange juice
  • 1/2 cup coconut milk
  • 1/4 teaspoon vanilla

Put all ingredients in a blender and blend to a smooth mass. If it is too thick, you can add some coconut milk.

Tunisian plate with hummus

Ingredients for caramelized onion hummus:

  • 1 sweet onion
  • 1 tablespoon of unsalted butter
  • 1 can of chickpeas
  • 1 cup tahini paste
  • 2 garlic cloves, chopped
  • juice of 1/2 a lemon
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 1/2 teaspoon of pepper
  • 4 to 5 tablespoons of ice water
  • 3 tablespoons of olive oil + more topping fresh herbs for drizzle

Heat butter in a large pot. After melting, add onion, thyme and salt. Mix the whole and cook until the onion is golden and caramelized. It will take a full 30 to 40 minutes. Transfer the cooked and cooled onion to a blender. Add the chickpeas, weaned from the liquid. Then add tahini, lemon juice, garlic, salt and pepper. Blend the ingredients until smooth. Add a little cold water and blend the ingredients again. Mix for a minute or two. Sprinkle the hummus with olive oil. If necessary, taste and season with salt and pepper. Add fresh herbs and serve!

Ingredients for a quick couscous salad:

  • 1 cup cooked couscous
  • 1/2 cup chopped roasted red pepper
  • 1/2 cup chopped cucumber
  • 1/4 teaspoon of salt
  • 1/4 teaspoon of pepper
  • 1/4 cup crumbled feta cheese
  • 2 tablespoons of olive oil
  • juice of 1/2 a lemon

Mix all ingredients for the salad thoroughly and put them on a plate. Hummus, your favorite sauce, e.g. tzatziki, serve with olives, your favorite Tunisian bread. You can also put cherry tomatoes, green cucumber and all the ingredients you like on the plate.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂