fbpx

ŁAPIEMY LETNIE SMAKI

letnie smaki

Owoce i warzywa najlepiej smakują latem. Można z nich przygotować pyszne sałatki, dania główne, ale nawet aromatyczne desery. Niestety letnie smaki są bardzo ulotne, dlatego jeśli tylko możecie korzystajcie z ich na maxa!

Pudding Pina Colada i z nasionami chia

Składniki:

  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • ¼ szklanki nasion chia 
  • 1 łyżka syropu klonowego 
  • 1 szczypta soli 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • ½ łyżeczki ekstraktu kokosowego 
  • 1 i ½ szklanki posiekanego ananasa  
  • 2 łyżki niesłodzonych płatków kokosowych

Wymieszaj mleko kokosowe, nasiona chia, syrop klonowy, sól, wanilię i ekstrakt kokosowy w średniej wielkości misce lub pojemniku, aż się wszystkie składniki połączą.  Przykryj i wstaw do lodówki na noc lub co najmniej 6 godzin. Tuż przed podaniem zmiksuj kawałki ananasa w robocie kuchennym lub blenderze tak, aby uzyskać bardzo gładką konsystencję przypominającą koktajl. UWAGA! Nie rób tego wcześniej, ponieważ woda zawarta w ananasie będzie przeciekać do budyniu chia. Przed podaniem wymieszaj kokosowy budyń chia. Nakładaj naprzemiennie pudding i ananasa. Na wierzch dodaj wiórki kokosowe.

Burger z batatów

Składniki na burgera:

  •  1 obrany batat
  •  1 szklanka komosy ryżowej
  •  2 szklanki wody
  •  ½ szklanki groszku
  •  1 cebula, posiekana
  •  ½ pęczka pietruszki, posiekanej
  •  1 łyżeczka kminku
  •  1 łyżeczka curry w proszku
  •  ½ łyżeczki kurkumy
  •  ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
  •  1i ½ łyżeczki soli
  •  3 łyżki mielonego siemienia lnianego

Pozostałe składniki:

  • bułki burgerowe (bezglutenowe, pełnoziarniste, zwykłe)
  •  świeże warzywa do wyboru – pomidory, sałata, cebula, awokado
  •  ziarenka sezamu do posypania
  •  sos z nerkowców lub wegański majonez

Pokrój słodkiego ziemniaka na kilka dużych kawałków i gotuj przez 10 minut. W drugim garnku umieścić komosę ryżową, wodę i groszek.  Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 12-15 minut.  Odstaw na 5 minut, aby wchłonęła pozostałą wodę. W tym czasie, w dużej misce rozgnieć ugotowane bataty widelcem.  Dodaj komosę ryżową i groszek, posiekaną cebulę i przyprawy.  Wszystko dobrze wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Uformuj miksturę w paszteciki.  Połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie piecz przez 15 minut. Złóż burgery ze słodkich ziemniaków z komosy ryżowej z wybranymi bułeczkami, ułóż na wierzchu świeże warzywa – plasterki pomidora, liście sałaty, krążki cebuli, plasterki awokado.  Dodaj sos n nerkowców lub majonez. Posyp sezamem.

letnie smaki

Wegańskie cytrynowe ciasteczka

Składniki:

  •  ½ szklanki zimnego masła wegańskiego
  •  ½ szklanki + 2 łyżki cukru organicznego lub innego naturalnego słodzika ( syrop klonowy, syrop z agawy, miód ) –  ½ szklanki na ciasto, 2 łyżki do wałkowania przed pieczeniem
  •  1 łyżka mielonego lnu
  •  2 łyżki soku z cytryny
  •  2 łyżeczki skórki z cytryny
  •  1 łyżeczka wanilii
  •  1 szklanka + 3 łyżki mąki uniwersalnej najlepiej bezglutenowej
  •  ½ łyżeczki proszku do pieczenia eko
  •  ¼ łyżeczki soli morskiej

Masło i ½ szklanki cukru włóż do miski i wymieszaj razem, aby powstała masa puszysta masa. Następnie dodaj zmielony len, sok z cytryny, skórkę z cytryny oraz wanilię i wymieszaj ponownie. W kolejnym kroku dodaj do miski przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól.  Mieszaj, aż powstanie gładkie i gęste ciasto. Następnie włóż miskę ciasta do lodówki, przykryj i odstaw na 30 minut do 1 godziny. W tym czasie przygotuj blachę do pieczenia. Wyłóż ją papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 185 C.
Wyjmij ciasto z lodówki.  Weź je do ręki i uformuj z ciasta kulki. Każdą kulkę posyp cukrem i umieść je na blasze do pieczenia.  Jeśli chcesz bardziej płaskich ciasteczek, możesz lekko docisnąć ciasto dłonią.  Upewnij się, że każde ciasteczko jest oddalone od siebie o około 2 cm,  ponieważ będą się powiększać podczas pieczenia. Ciastka piecz przez 10-14 minut, aż spód będzie lekko zarumieniony, a ciasta upieczone, ale z lekko miękkim środkiem. Następnie pozwól ciasteczkom ostygnąć na blasze do pieczenia przez 5-10 minut.

Sałatka z truskawkami 

Składniki:

  • 4 szklanki szpinaku typu baby
  • 1 łyżka oliwy z oliwek Extra Virgin
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  •  pieprzu i sól do smaku
  • 2 szklanki truskawek, pokrojonych w plastry
  •  1 szklanka orzechów włoskich
  •  1/2 szklanki sera feta

Do dużej salaterki wrzuć szpinak, oliwę, ocet balsamiczny, pieprz i sól. Wymieszaj składniki. Na koniec dodaj truskawki i orzechy włoskie. Dodaj fetę.

letnie smaki

Smacznego!

Love Ewa 🙂


Fruit and vegetables taste best in summer. They can be used to prepare delicious salads, main courses, and even aromatic desserts. Unfortunately, summer flavors are very fleeting, so if you can, make the most of them!

Pina Colada and chia seed pudding

Ingredients:

  • 1 cup of coconut milk
  • 1/4 cup of chia seeds
  • 1 tablespoon of maple syrup
  • 1 pinch of salt
  • 1 teaspoon of vanilla extract
  • ½ teaspoon of coconut extract
  • 1 and ½ cup chopped pineapple
  • 2 tablespoons of unsweetened coconut flakes

Mix coconut milk, chia seeds, maple syrup, salt, vanilla and coconut extract in a medium-sized bowl or container until all ingredients are combined. Cover and refrigerate overnight or at least 6 hours. Just before serving, blend the pineapple pieces in a food processor or blender to achieve a very smooth, smoothie-like consistency. ATTENTION! Don’t do this sooner as the water in the pineapple will leak into the chia pudding. Stir in the coconut chia pudding before serving. Stir in the pudding and pineapple alternately. Top with coconut flakes.

Sweet potato burger

Ingredients for burger:

  • 1 sweet potato, peeled
  • 1 cup of quinoa
  • 2 glasses of water
  • ½ cup of peas
  • 1 onion, chopped
  • ½ a bunch of parsley, chopped
  • 1 teaspoon of cumin
  • 1 teaspoon of curry powder
  • ½ teaspoon turmeric
  • 1/4 teaspoon of black pepper
  • 1 nad ½ teaspoon of salt
  • 3 tablespoons of ground linseed

Other ingredients:

  • burger rolls (gluten-free, whole grain, plain)
  • fresh vegetables like tomatoes, lettuce, onion, and avocado
  • sesame seeds for sprinkling
  • cashew sauce or vegan mayonnaise

Cut the sweet potato into several large pieces and cook for 10 minutes. Put the quinoa, water and peas in the other pot. Bring to a boil and cook for 12-15 minutes. Let it sit for 5 minutes to let it absorb any remaining water. Meanwhile, mash the cooked sweet potatoes with a fork in a large bowl. Add the quinoa and peas, chopped onion and spices. Mix everything well. Preheat the oven to 180 ° C. Shape the mixture into patties. Put them on a baking sheet lined with baking paper and bake for 15 minutes. Fold the sweet potato quinoa burgers with the buns of your choice, put fresh vegetables on top – tomato slices, lettuce leaves, onion rings, avocado slices. Add cashew n sauce or mayonnaise. Sprinkle with sesame seeds.

Vegan lemon cookies

Ingredients:

  • ½ cup of cold vegan butter ½ cup + 2 tablespoons organic sugar or other natural sweetener (maple syrup, agave syrup, honey) – ½ cup for dough,
  • 2 tablespoons for rolling before baking
  • 1 tablespoon of ground flax
  • 2 tablespoons of lemon juice
  • 2 teaspoons of lemon zest
  • 1 teaspoon of vanilla 1 cup + 3 tablespoons of all-purpose flour, preferably gluten-free
  • ½ teaspoon of eco baking powder
  • 1/4 teaspoon of sea salt

Put the butter and cup of sugar in a bowl and mix them together to make a fluffy mass. Then add ground flax, lemon juice, lemon zest and vanilla and mix again. In the next step, add the sifted flour, baking powder and salt to the bowl. Stir until a smooth and thick dough is formed. Then put the bowl of dough in the fridge, cover and let it stand for 30 minutes to 1 hour. Meanwhile, prepare the baking tray. Line it with baking paper and preheat the oven to 185 ° C. Take the cake out of the fridge. Take them in your hand and make balls of the dough. Sprinkle sugar on each ball and place them on a baking sheet. If you want flatter cookies, you can lightly press down on the dough with your hand. Make sure each cookie is about 2 cm apart as they will get bigger as they bake. Bake the cakes for 10-14 minutes, until the bottom is lightly golden and the cakes are baked but with a slightly soft center. Then let the cookies cool on the baking tray for 5-10 minutes.

Strawberry salad

Ingredients:

  • 4 cups of baby spinach
  • 1 tablespoon of extra virgin olive oil
  • 2 tablespoons of balsamic vinegar
  • peppercorns and salt to taste
  • 2 cups of strawberries, sliced
  • 1 cup of walnuts
  • 1/2 cup of feta cheese

Put spinach, olive oil, balsamic vinegar, pepper and salt into a large salad bowl. Mix ingredients. Finally, add the strawberries and walnuts. Add feta.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂