fbpx

ZIELONE NA TALERZU

Zielone warzywa i owoce uznawane są za jedne z najzdrowszych. Zawarte w nich witaminy, minerały, ale przede wszystkim chlorofil odpowiada za poprawę zdrowia, zwiększenie energii i świetnie wspomaga zwalczanie chorób. Dlatego, jeśli tylko możecie, postawcie na zielone!

Zielone warzywa to źródło cennych składników. Ponadto są niskokaloryczne, smaczne i zwierają wiele witamin, składników mineralnych, w tym drogocenny błonnik. Najlepiej spożywać je w formie surowej, ale po przetworzeniu również smakują genialnie. Dziś podrzucam Wam kilka sprawdzonych przepisów na zielone dania na każdą porę dnia. Koniecznie je wypróbujcie!

Zielone smoothie bowl

Składniki:

  • 2 szklanki szpinaku
  • 1 szklanka wody kokosowej
  • 2 banany, pokrojone w plastry i zamrożone
  • 1/2 awokado
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 plastry ananasa

Dodatki:

  • 2 owoce kiwi, obrane i pokrojone w plastry
  • 1/2 szklanki jagód
  • 1/4 szklanki płatków kokosowych
  • 2 łyżki nasion słonecznika

Wszystkie składniki przełóż do blendera o dużej mocy i zmiksuj, aż będą gęste i kremowe. Następnie wlej smoothie do miski i posyp kiwi, jagodami, kokosem i pestkami słonecznika.

zielone

Sałatka z figą i serem kozim

Składniki:

  • 1/4 szklanki czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 1/2 szklanki prażonych orzechów pekan
  • rukola – (około 6-7 filiżanek)
  • 6–8 fig bez szypułek, pokrojone na ćwiartki
  • 10–15 listków bazylii
  • 1/2 szklanki koziego sera, pokruszonego

Składniki na sos do sałatki:

  •  3 łyżki oliwy z oliwek
  •  2 i 1/2 łyżki octu balsamicznego
  •  1-2 łyżeczki syropu klonowego
  •  1/2 łyżeczki soli
  •  1/2 łyżeczki pieprzu
  •  1/4 łyżeczki wanilii (opcjonalnie)

W przypadku wrażliwości na czerwoną cebulę pokrój w cienkie plasterki i namocz w osolonej wodzie przez 15 minut. Dzięki temu będzie ona bardziej łagodna. Podpiecz orzechy pekan na suchej patelni na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż będą pachnące i lekko przypieczone, około 5-6 minut. W dużej misce umieść rukolę, orzechy pekan, odsączoną cebulę i podarte liście bazylii. Składniki dressingu wymieszaj w osobnej misce, a następnie skrop składniki sałatki. Dobrze wymieszaj. Przed podaniem dodaj figi i kozi ser.

Zielone ciasteczka matcha

Składniki:

  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki proszku matcha eko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia eko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 1/4 szklanki syropu daktylowego lub klonowego
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego, roztopionego i schłodzonego
  • kawałki białej wegańskiej czekolady
  • 1 jajko

Rozgrzej piekarnik do 190C. Gdy piekarnik się nagrzewa, wymieszaj w dużej misce mąkę migdałową, mąkę kokosową, matchę, proszek do pieczenia i cukier kokosowy. W mniejszej misce ubij jedno jajko, a następnie dodaj syrop daktylowy, roztopiony olej kokosowy i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj mokre składniki z suchymi dodając czekoladę, aż powstanie ciasto. Ciasto rozwałkuj na małe kulki i ułóż na blasze do pieczenia na papierze do pieczenia. Piecz ciasteczka przez 10-12 minut w zależności od piekarnika.

zielone

Zielona zupa na odporność

Składniki dla 6 osób:

  • 2 łyżki oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia lub ghee (30 ml)
  • 500 g  różyczek brokułów lub świeżych brokułów
  • 1 opakowanie szpinaku,
  • 1 opakowanie jarmużu drobno posiekanego
  • 3 łodygi selera naciowego , przycięte
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego
  • 3 szklanki bulionu 
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  •  1 szklanka posiekanej natki pietruszki
  •  sól morska i mielony pieprz do smaku
  •  6 łyżek jogurtu greckiego lub jogurtu kokosowego
  •  6 łyżek prażonych nasion konopi lub pestek dyni
  •  płatki chili do smaku

Przygotuj wszystkie składniki.  Posiekaj jarmuż i usuń twarde łodygi.  Ze szpinaku wyciśnij nadmiar soków.  Seler pokrój w kostkę i drobno posiekaj czosnek.  Dodaj do ciężkiego garnka razem z olejem kokosowym i smaż na średnim ogniu, aż seler zmięknie. Następnie dodaj starty imbir i gotuj jeszcze minutę.  Dodaj szpinak, jarmuż i różyczki brokułów do garnka i dodaj mleko kokosowe, wywar warzywny i pietruszkę (zachowaj trochę do dekoracji).  Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10 do 15 minut, aż brokuły zmiękną. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie użyj blendera ręcznego aby uzyskać gładką i jasnozieloną konsystencję.  Zupę podawaj z łyżką jogurtu, posyp łyżką prażonymi nasionami konopi (lub pestek dyni), płatkami chili i pozostałej natki pietruszki.

zielone

Smacznego!

Love Ewa 🙂


Green vegetables and fruits are considered to be one of the healthiest. The vitamins and minerals they contain, but most of all chlorophyll, is responsible for improving health, increasing energy and helping to fight diseases. Therefore, if you can, go green!

Green smoothie bowl

Ingredients:

  • 2 cups of spinach
  • 1 cup of coconut water
  • 2 bananas, sliced ​​and frozen
  • 1/2 avocado
  • 1/2 lemon juice
  • 2 slices of pineapple

Additionals:

  • 2 kiwi fruit, peeled and sliced
  • 1/2 cup of blueberries
  • 1/4 cup of coconut flakes
  • 2 tablespoons of sunflower seeds

Put all ingredients in a high-power blender and blend until thick and creamy. Then pour the smoothie into a bowl and sprinkle with kiwi, blueberries, coconut and sunflower seeds.

Salad with figs and goat cheese

Ingredients:

  • 1/4 cup of red onion, thinly sliced
  • 1/2 cup of roasted pecans arugula – (about 6-7 cups)
  • 6-8 figs without stalks, cut into quarters
  • 10-15 basil leaves
  • 1/2 cup goat cheese, crushed

Ingredients for the salad dressing:

  • 3 tablespoons of olive oil
  • 2 and 1/2 tablespoons of balsamic vinegar
  • 1-2 teaspoons of maple syrup
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 1/2 teaspoon of pepper
  • 1/4 teaspoon vanilla (optional)

For red onion sensitivity, cut into thin slices and soak in salted water for 15 minutes. This will make it more gentle. Roast the pecans in a dry frying pan over medium heat, stirring occasionally until fragrant and lightly browned, about 5-6 minutes. In a large bowl, put the arugula, pecans, drained onion, and torn basil leaves. Mix the dressing ingredients in a separate bowl and then drizzle the salad ingredients. Mix well. Before serving, add figs and goat cheese.

Green matcha cookies

Ingredients:

  • 1 cup of almond flour
  • 2 tablespoons of coconut flour
  • 2 teaspoons of eco matcha powder
  • 1 teaspoon of eco baking powder
  • 1 teaspoon of vanilla extract
  • 2 tablespoons of coconut sugar
  • 1/4 cup of date or maple syrup
  • 1/4 cup of coconut oil, melted and chilled
  • pieces of white vegan chocolate
  • 1 egg

Preheat the oven to 190C. While oven is heating up, mix almond flour, coconut flour, matcha, baking powder and coconut sugar in a large bowl. In a smaller bowl, beat one egg, then add the date syrup, melted coconut oil, and vanilla extract. Mix the wet ingredients with the dry ingredients, adding the chocolate until a cake is formed. Roll out the dough into small balls and place on a baking sheet on baking paper. Bake the cookies for 10-12 minutes, depending on the oven.

Green soup for immunity

Ingredients for 6 people:

  • 2 tablespoons of extra virgin coconut oil or ghee (30 ml)
  • 500 g broccoli florets or fresh broccoli
  • 1 packet of spinach,
  • 1 packet of finely chopped kale
  • 3 celery stalks, trimmed
  • 2 cloves of garlic, chopped
  • 2 tablespoons of grated fresh ginger
  • 1 can of full fat coconut milk
  • 3 cups of broth 1 teaspoon of ground turmeric
  • 1 cup of chopped parsley
  • sea ​​salt and ground pepper to taste
  • 6 tablespoons of Greek yogurt or coconut yogurt
  • 6 tablespoons of roasted hemp seeds or pumpkin seeds
  • chili flakes to taste

Get all the ingredients ready. Chop the kale and remove the hard stalks. Squeeze the excess juices out of the spinach. Dice the celery and chop the garlic finely. Add to a heavy pot along with coconut oil and fry over medium heat until the celery is tender. Then add the grated ginger and cook for another minute. Add spinach, kale and broccoli florets to the pot and add coconut milk, vegetable stock and parsley (save some for decoration). Bring to a boil, then reduce the heat and simmer for 10 to 15 minutes until the broccoli is tender. When all ingredients are soft, use a hand blender to obtain a smooth and light green consistency. Serve the soup with a tablespoon of yogurt, sprinkle a tablespoon of roasted hemp seeds (or pumpkin seeds), chili flakes and the remaining parsley.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂