Jeśli śniadanie to na słodko. Obiad i kolacja tylko wytrawnie. Na ten tydzień przedstawiam kilka inspiracji rodem z Portugalii. Niech niezapomniany smak zagości na Waszych stołach.
Komosa ryżowa na słodko
Składniki:
- 1 szklanka gotowanej komosy
- 1/2 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- odrobina wanilii
- szczypta soli morskiej
Dodatki:
- 1/2 pokrojonego banana
- 1/4 szklanki jagód lub innych owoców do wyboru
- 1 łyżka masła migdałowego (lub innego masła orzechowego lub z nasion)
- 1 łyżka orzechów lub nasion (spróbuj orzechów włoskich, migdałów, orzechów pekan lub nasion konopi)
Ugotuj komosę na wodzie. Dodaj ugotowaną komosę ryżową i mleko migdałowe do małego rondla (plus wanilię, cynamon i syrop klonowy, jeśli używasz) i mieszaj na średnim ogniu, aż się podgrzeją. Dodaj wanilię i cynamon. Włóż do miski i dodaj banana, orzechy włoskie oraz masło migdałowe, a następnie skrop syropem klonowym.
Krewetki z warzywami
Składniki do przygotowania krewetek:
- 8-10 dużych krewetek surowych
- 3 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka chili w proszku
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki kminku
- 2 świeże ząbki czosnku posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki – warzywa:
- 1 mała czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 1 duża cukinia przekrojona na pół i pokrojona w plastry
- 1 duża żółta dynia przekrojona na pół i pokrojona w plastry
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
Zamarynuj krewetki z przyprawami, sokiem z limonki i oliwą z oliwek. W międzyczasie posiekaj i pokrój warzywa. Dodaj jedną łyżkę oliwy z oliwek na patelnię i podgrzej warzywa na średnim ogniu. Smaż je, aż uzyskają złoty kolor i będą miękkie. Wyjmij i odstaw do miski. Na tej samej patelni podsmaż krewetki, aż będą w pełni ugotowane. Następnie włóż warzywa na patelnię i smaż z krewetkami przez 1-2 minuty.
Zielone smoothie
Składniki:
- 1 szklanka jogurtu kokosowego
- 1 szklanka mleka migdałowego lub owsianego
- 2 szklanki świeżego, zielonego szpinaku
- 1 banan
- 1 szklanka ananasa – można również użyć mieszanki lub ananasa mango
Umieść wszystkie składniki w blenderze wysokoobrotowym. Zmiksuj na gładką masę. W razie potrzeby dodaj więcej mleka lub owoców.
Portugalska zupa Caldo Verde wersja bez mięsa
Składniki dla 4 osób:
- 500g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 2 duże garście jarmużu, grubo pokrojonego
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1/2 cebuli, drobno posiekanej
- 150g kopru włoskiego, drobno posiekanego
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/4 łyżeczki suszonej cebuli
- 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/4 łyżeczki płatków chili
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Składniki na wędzoną cebulę i orzechy pekan:
- 1 średnia cebula, drobno posiekana
- 1/2 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
- 1 łyżeczka sosu tamari
- 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów pekan
- 50 ml oliwy z oliwek + 1 łyżka tejże
W średnim rondlu rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj cebulę, koper i małą szczyptę soli. Smaż na średnim ogniu, aż warzywo stanie się lekko przezroczyste. Następnie dodaj wędzoną paprykę, sproszkowany czosnek, cebulę w proszku, płatki chilli, liść laurowy i świeżo zmielony czarny pieprz – smaż jeszcze minutę, ale uważaj, aby przyprawy się nie przypaliły. Dodaj ziemniaki i smaż jeszcze minutę. Wlej wywar warzywny i zagotuj. Następnie przykryj, gotuj przez około 10 minut lub do momentu, gdy ziemniaki się ugotują. Dodaj posiekany jarmuż, gotuj jeszcze przez 2 minuty. Usuń z ognia. Zupę zmiksuj blenderem i odstaw.
Gdy zupa się gotuje, przygotuj wędzoną cebulę. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i smaż przez minutę na średnim ogniu, wymieszaj cebulę i dodaj na patelnię wędzoną paprykę i czosnek w proszku. Podsmażaj aż cebula nabierze złotego koloru i będzie pachnieć. Dodaj orzechy pekan i smaż przez kolejne 30 sekund. Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek do mieszanki orzechowo-cebulowej. Usuń z ognia. Wlej zupę do misek i nałóż na wierzch mieszankę z cebulą, podawaj z większą ilością świeżo mielonego pieprzu, jeśli masz ochotę. Chrupiący chleb byłby idealnym dodatkiem.
Smacznego!
Love Ewa 🙂
Breakfast can be sweet. Lunch and dinner only dryly. For this week I present some inspirations native to Portugal. Let an unforgettable taste be on your tables.
Sweet quinoa
Ingredients:
- 1 cup cooked quinoa
- 1/2 cup unseasted almond milk
- 1/2 teaspoon cinnamon
- a little vanilla
- a pinch of sea salt
Additionals:
- 1/2 chopped banana
- 1/4 cup berries or other fruits to choose from
- 1 tablespoon almond butter (or other peanut butter or seeds)
- 1 tablespoon nuts or seeds (try walnuts, almonds, pecans or hemp seeds)
Cook the quioth on water. Add the cooked quinoa and almond milk to a small saucepan (plus vanilla, cinnamon and maple syrup if using) and stir over medium heat until heated. Add vanilla and cinnamon. Put in a bowl and add the banana, walnuts and almond butter, then drisp the maple syrup.
Shrimps with vegetables
Ingredients for shrimps:
- 8-10 large raw shrimps
- 3 tablespoons of lime juice
- 1 teaspoon of salt
- 2 teaspoons freshly ground black peppercorn
- 1 tablespoon chili powder
- 1 tsp paprika powder
- 1/2 teaspoon cumin
- 2 fresh garlic cloves, chopped
- 2 tablespoons olive oil
Ingredients – vegetables:
- 1 small red onion, diced
- 1 large zucchini, cut in half and sliced
- 1 large yellow pumpkin, cut in half and sliced
- 1 red pepper, diced
Marinate shrimps with spices, lime juice and olive oil. In the meantime, cut and cut the vegetables. Add one tablespoon of olive oil to the pan and heat the vegetables over medium heat. Fry them until golden brown and soft. Remove and set aside in a bowl. In the same pan, fry the shrimp until fully cooked. Then put the vegetables in a frying pan and fry with shrimp for 1-2 minutes.
Green smoothie
Ingredients:
- 1 cup coconut yogurt
- 1 cup almond or oat milk
- 2 cups fresh green spinach
- 1 banana
- 1 cup pineapple – you can also use a mixture or pineapple mango
Place all ingredients in a high-speed blender. Mix to a smooth mass. If necessary, add more milk or fruit.
Portuguese Caldo Verde soup version without meat
Ingredients for 4 people:
- 500g peeled and diced potatoes
- 2 large handfuls of kale, coarsely chopped
- 1 liter vegetable broth
- 1/2 onion, finely chopped
- 150g fennel, finely chopped
- 1/2 teaspoon smoked paprika
- 1/4 teaspoon dried onion
- 1/4 teaspoon garlic powder
- 1/4 teaspoon chilli flakes
- 1 bay leaf
- salt and pepper to taste
- 1 tablespoon olive oil
Ingredients for the roasted onion and pecan nuts:
- 1 medium onion, finely chopped
- 1/2 teaspoon smoked paprika
- 1/4 teaspoon garlic powder
- 1 teaspoon tamari sauce
- 1/2 cup coarsely chopped pecans
- 50 ml olive oil + 1 tablespoon olive oil
In a medium saucepan, heat a tablespoon of olive oil. Add the onion, dill and a small pinch of salt. Fry over medium heat until the vegetable becomes slightly translucent. Then add the smoked paprika, powdered garlic, onion powder, chilli flakes, bay leaf and freshly ground black pepper – fry for another minute, but be careful not to burn the spices. Add the potatoes and fry for another minute. Pour vegetable broth and boil. Then cover, cook for about 10 minutes or until the potatoes have boiled. Add the chopped kale, cook for another 2 minutes. Remove from heat. Mix the soup with a blender and set aside.
When the soup is cooking, prepare the onion. Heat the oil in a frying pan. Add the onion and fry for a minute over medium heat, stir in the onions and add the smoked paprika and garlic powder to the pan. Fry until the onion has a golden color and smells. Add the pecans and fry for another 30 seconds. Add 1 tablespoon of olive oil to the nut-onion mixture. Remove from heat. Pour the soup into bowls and put the mixture with onions on top, serve with more freshly ground pepper if you feel like it. Crispy bread would be the perfect addition.
Bon Apetit!
Love Ewa 🙂