fbpx

OWOCOWO-WARZYWNY ZAWRÓT GŁOWY

zawrót głowy

Owoce i warzywa powinny stanowić podstawę naszej diety. Szczególnie teraz, latem, kiedy mamy dostęp do świeżych truskawek, młodej marchewki, ziemniaków czy ziół. W połączeniu z kilkoma sekretnymi składnikami mogą przyprawić nas o zawrót głowy.

Chrupiące ciastka owsiane

Składniki:

  • 125 gr  masła Ghee
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka  płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 szklanka najlepiej domowej granoli
  • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki
  • 1/2 szklanki suszonej słodzonej żurawiny
  • 1/4 szklanki drobno posiekanych suszonych moreli lub innych suszonych owoców
  • 1/4 szklanki nasion słonecznika
  • 1/4 szklanki cukru kokosowego
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1 jajko, lekko ubite

Rozgrzej piekarnik do 180°C (160°C z termoobiegiem).  Wyłóż dużą blachę do pieczenia papierem do pieczenia.  Następnie połącz masło i miód w małym rondelku.  Gotuj i mieszaj na małym ogniu 2-3 minuty lub do rozpuszczenia i całkowitego połączenia.  Usuń z ognia. Pozostałe składniki umieść w dużej misce. Dodaj mieszankę miodu i masła, ugniataj aż dobrze się połączą.  Kiedy ciasto będzie gotowe uformuj kulki i umieść na przygotowanej blasze.  Lekko spłaszcz. Ciastka piecz 12-15 minut lub do uzyskania przez nie złotego koloru.

Letnia sałatka

Składniki:

  • duża garść rukoli
  • kolorowe pomidorki cherry ok 10 sztuk
  • 1/2 awokado
  • jeżyny 10 sztuk
  • pestki słonecznika

Cytrynowy vinegret:

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1/2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  •  sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki sałatki wymieszaj w misce. Sos przygotuj w odrębnej misce i polej gotową sałatkę. Resztę sosu wlej do słoika i przechowuj w lodówce.

zawrót głowy

Truskawkowe smoothie

Składniki:

  • 1/2 szklanki  truskawek
  • 1/2 szklanki  brzoskwiń
  • 1/2 szklanki jogurtu kokosowego
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego pitnego

Umieść wszystkie składniki w blenderze i zblenduj na gładką masę.

Kolorowy talerz

Składniki:

  • 1/2 kg młodych czerwonych ziemniaków, pokrojonych wzdłuż na pół
  • 1 i ½ szklanki drobnej marchewki
  • 1 puszka  ciecierzycy, odsączonej i wypłukanej
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii, suszonego tymianku, suszonego oregano
  • 1 łyżeczka papryki
  • ½ łyżeczki proszku czosnkowego
  • 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pęczek szparagów, końce przycięte i pokrojone na trzy części
  • ½ dużej żółtej cebuli, pokrojonej wzdłuż
  • sól morska i świeży pieprz do smaku
  •  świeża pietruszka do podania

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, posmaruj olejem. Na blachę wrzucić ziemniaki, marchew i ciecierzycę, skrop oliwą z oliwek i przyprawami. Dokładnie wymieszaj. Ułóż ziemniaki miąższem do dołu, dzięki temu uzyskają chrupiące brzegi. Wstaw do piekarnika na 20 -25 minut. Po tym czasie dodaj cebulę i szparagi. Dodaj pozostały olej i mieszankę ziół. Kontynuuj pieczenie jeszcze przez 10-15 minut. Danie serwuj w miskach ze świeżą pietruszką.

zawrót głowy

Smacznego!

Love Ewa 🙂


Fruits and vegetables should form the basis of our diet. Especially now, in summer, when we have access to fresh strawberries, young carrots, potatoes and herbs. In combination with a few secret ingredients, they can make us dizzy.

Crispy oatmeal cookies

Ingredients:

  • 125 gr of Ghee butter
  • 1 tablespoon of honey
  • 1 cup of instant oatmeal
  • 1 cup preferably homemade granola
  • 1 cup of whole grain flour
  • 1/2 cup of dried sweetened cranberries
  • 1/4 cup of finely chopped dried apricots or other dried fruit
  • 1/4 cup of sunflower seeds
  • 1/4 cup coconut sugar
  • 1/4 cup coconut oil
  • 1 egg, lightly beaten

Preheat the oven to 180 ° C (160 ° C, fan). Line a large baking tray with greaseproof paper. Then combine the butter and honey in a small saucepan. Boil and stir over low heat for 2-3 minutes or until dissolved and completely combined. Remove from fire. Place the rest of the ingredients in a large bowl. Add the honey and butter mixture, knead until well blended. When the dough is ready, form balls and place them on the prepared baking tray. Flatten slightly. Bake the cookies for 12-15 minutes or until they turn golden.

Summer salad

Ingredients:

  • a large handful of arugula
  • colorful cherry tomatoes about 10
  • 1/2 avocado
  • blackberries 10 pieces
  • sunflower seeds

Lemon vinaigrette:

  • 1/3 cup of olive oil
  • 1/4 cup lemon juice
  • 1 teaspoon Dijon mustard
  • 1/2 teaspoon honey or maple syrup
  • 1-2 cloves of garlic squeezed through the press
  • salt and pepper to taste

Combine all the ingredients of the salad in a bowl. Prepare the sauce in a separate bowl and pour over the ready-made salad. Pour the rest of the sauce into the jar and refrigerate.

Strawberry smoothie

Ingredients:

  • 1/2 cup of strawberries
  • 1/2 cup of peaches
  • 1/2 cup of coconut yogurt
  • 1/2 cup of drinking coconut milk

Put all ingredients in a blender and blend until smooth.

Colorful plate

Ingredients:

  • 1/2 kg of young red potatoes, cut lengthwise in half
  • 1 and 1/2 cups of fine carrots
  • 1 can of chickpeas, drained and rinsed
  • 1 teaspoon dried basil, dried thyme, dried oregano
  • 1 teaspoon of paprika
  • ½ teaspoon of garlic powder
  • 2 – 3 tablespoons of olive oil
  • a bunch of asparagus, the ends trimmed and cut into three parts
  • ½ a large yellow onion, sliced ​​lengthwise
  • sea ​​salt and fresh pepper to taste
  • fresh parsley to serve

Preheat the oven to 180 degrees. Line the baking tray with parchment paper, brush with oil. Put potatoes, carrots and chickpeas on a baking tray, drizzle with olive oil and spices. Mix thoroughly. Place the potatoes flesh side down to give them crispy edges. Put in the oven for 20-25 minutes. After this time, add the onion and asparagus. Add the remaining oil and the herb mixture. Continue baking for another 10-15 minutes. Serve the dish in bowls with fresh parsley.

Bon Apetit

Love Ewa 🙂

ikona Zweryfikowane przez społeczność