fbpx

LETNIE SMAKI

Lato to czas, w którym stragany na ryneczkach uginają się od świeżych i przede wszystkim polskich warzyw i owoców. Warto to wykorzystać. Dlaczego? Ponieważ warzywa i owoce są pełne wartościowych witamin, składników mineralnych tak ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dziś chciałam zaproponować Wam dania pełne smaku, koloru i super proste w przygotowaniu. Ich podstawą są polskie warzywa i owoce, które właśnie teraz smakują najlepiej. Korzystajmy z tego i cieszmy się zdrowiem nie tylko latem!

Smoothie bowl z truskawek i marakuji

Składniki:

  • garść płatków owsianych
  • szklanka mleka kokosowego
  • jogurt kokosowy
  • 12 świeżych truskawek
  • 1/2 marakuji
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 4-5 borówek
  • ulubione orzechy do posypania

Zmiksuj płatki owsiane w blenderze, aż uzyskasz drobno zmielony proszek. Dodaj mleko i nasiona chia. Zmiksuj miksturę ponownie przez około 20 sekund. Dodaj jogurt, truskawki oraz marakuję. Następnie ostrożnie zmiksuj wszystko razem i utwórz gładką mieszankę, zeskrobując boki w razie potrzeby. Wlej miksturę do miski i przykryj ulubionymi dodatkami. Ja wybrałam borówki, truskawki oraz orzechy.

Młode ziemniaki z bobem

Składniki dla 2 osób:

  • 800 g młodych, polskich ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g strąków bobu
  • garść świeżych listków mięty
  • starta skórka z cytryny
  • masło ghee
  • sól i pieprz do smaku

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przekrój ziemniaki na pół i ułóż na blaszce. Skrop ziemniaki oliwą i dopraw solą i pieprzem. k papieru, skropić gulaszem oliwy i doprawić solą i pieprzem. Złóż papier, tak aby przykryć szczelnie wszystkie ziemniaki. Piecz w piekarniku przez 30 minut aż staną się miękkie. W międzyczasie zagotuj wodę i ugotuj bób. Pod koniec pieczenia odwiń ziemniaki i wrzuć do nich bób, garść świeżej mięty, startą skórką z cytryny i dużą łyżkę masła. Poczekaj 2-3 minuty, jak wszystkie składniki się połączą.

Sok z arbuza

Składniki:

  • 4 szklanki posiekanego arbuza
  • sok z limonki
  • 2 szklanki wody
  • opcjonalnie mięta

Wrzuć arbuza, sok z limonki i wodę do blendera. Następnie zmiksuj wszystko do uzyskania gładkiej masy. Napój podawaj z lodem i miętą.

Makaron z cukinią

Składniki:

  • 200 g makaronu typu tagliatelle lub innego
  • 1 mała cukinia pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła ghee
  • 1/2 małej cebuli posiekanej
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki świeżo startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

Makaron ugotuj w osolonej wodzie. W międzyczasie posiekaj cukinię i przygotuj pozostałe składniki. Dodaj oliwę z oliwek i jedną łyżkę masła na patelnię na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż przez 5 minut. Na patelnię dodaj cukinię, czosnek. Gotuj przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Na patelnię dodaj pozostałe masło, bulion i sok z cytryny. Gotuj przez 2 minuty. Dodaj parmezan i wymieszaj z odsączonym makaronem. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Smacznego!

Love Ewa 🙂