Lato to czas, w którym stragany na ryneczkach uginają się od świeżych i przede wszystkim polskich warzyw i owoców. Warto to wykorzystać. Dlaczego? Ponieważ warzywa i owoce są pełne wartościowych witamin, składników mineralnych tak ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Dziś chciałam zaproponować Wam dania pełne smaku, koloru i super proste w przygotowaniu. Ich podstawą są polskie warzywa i owoce, które właśnie teraz smakują najlepiej. Korzystajmy z tego i cieszmy się zdrowiem nie tylko latem!
Smoothie bowl z truskawek i marakuji
Składniki:
- garść płatków owsianych
- szklanka mleka kokosowego
- jogurt kokosowy
- 12 świeżych truskawek
- 1/2 marakuji
- 1 łyżeczka nasion chia
- 4-5 borówek
- ulubione orzechy do posypania
Zmiksuj płatki owsiane w blenderze, aż uzyskasz drobno zmielony proszek. Dodaj mleko i nasiona chia. Zmiksuj miksturę ponownie przez około 20 sekund. Dodaj jogurt, truskawki oraz marakuję. Następnie ostrożnie zmiksuj wszystko razem i utwórz gładką mieszankę, zeskrobując boki w razie potrzeby. Wlej miksturę do miski i przykryj ulubionymi dodatkami. Ja wybrałam borówki, truskawki oraz orzechy.
Młode ziemniaki z bobem
Składniki dla 2 osób:
- 800 g młodych, polskich ziemniaków
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g strąków bobu
- garść świeżych listków mięty
- starta skórka z cytryny
- masło ghee
- sól i pieprz do smaku
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przekrój ziemniaki na pół i ułóż na blaszce. Skrop ziemniaki oliwą i dopraw solą i pieprzem. k papieru, skropić gulaszem oliwy i doprawić solą i pieprzem. Złóż papier, tak aby przykryć szczelnie wszystkie ziemniaki. Piecz w piekarniku przez 30 minut aż staną się miękkie. W międzyczasie zagotuj wodę i ugotuj bób. Pod koniec pieczenia odwiń ziemniaki i wrzuć do nich bób, garść świeżej mięty, startą skórką z cytryny i dużą łyżkę masła. Poczekaj 2-3 minuty, jak wszystkie składniki się połączą.
Sok z arbuza
Składniki:
- 4 szklanki posiekanego arbuza
- sok z limonki
- 2 szklanki wody
- opcjonalnie mięta
Wrzuć arbuza, sok z limonki i wodę do blendera. Następnie zmiksuj wszystko do uzyskania gładkiej masy. Napój podawaj z lodem i miętą.
Makaron z cukinią
Składniki:
- 200 g makaronu typu tagliatelle lub innego
- 1 mała cukinia pokrojona w kostkę
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła ghee
- 1/2 małej cebuli posiekanej
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 szklanki świeżo startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
Makaron ugotuj w osolonej wodzie. W międzyczasie posiekaj cukinię i przygotuj pozostałe składniki. Dodaj oliwę z oliwek i jedną łyżkę masła na patelnię na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż przez 5 minut. Na patelnię dodaj cukinię, czosnek. Gotuj przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Na patelnię dodaj pozostałe masło, bulion i sok z cytryny. Gotuj przez 2 minuty. Dodaj parmezan i wymieszaj z odsączonym makaronem. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!
Love Ewa 🙂