fbpx

FORMA NA LATO? NIE MA SPRAWY

forma

Za oknem coraz więcej słońca, a kolejne tygodnie mają być w ogóle bardzo wiosenne. Dlatego warto już teraz zaplanować aktywność fizyczną na świeżym powietrzu i zadbać o zdrową dietę, która pozwoli nam przygotować się do lata. Forma musi być nie tylko do bikini!

Owsianka na mleku owsianym

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • mleko owsiane – daję tyle by przykryć płatki
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka masła orzechowego bez soli, cukru i oleju palmowego
  • mała garść żurawiny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • ulubione owoce jak np. maliny, borówki

Wszystkie składniki przełóż do garnka i zagotuj. Do gotowych płatków dodaj ulubione owoce i gotowe!

forma

Zielony wrap z hummusem

Składniki dla 4 osób:

  • 4 duże tortille z mąki pełnoziarnistej
  • 2/3 szklanki hummusu najlepiej własnej roboty – przepis znajdziesz TUTAJ
  •  1 szklanka edamame, ugotowana i bez łupin
  •  2 szklanki młodych liści szpinaku
  •   1-2 awokado, obrane, usunięte pestki, pokrojone w cienkie plasterki
  •   1 duża marchewka, posiekana
  •   1 ogórek,  pokrojony w kostkę
  •   świeżo zmielony czarny pieprz i sól morska do smaku
  •   1 łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotuj hummus zgodnie z instrukcją z linku. Następnie rozłóż go na każdej tortilli. Dodaj edamame, szpinak, awokado, marchewkę, ogórek i inne wybrane warzywa. Posyp danie świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą do smaku oraz skrop odrobiną oliwy z oliwek.  Zwiń  wrapy i przekrój na pół.

Wegańskie ciastka a’la brownie

Składniki:

  • 120 g posiekanej gorzkiej czekolady  60-70%
  • 3 i 1/2 łyżki  oleju słonecznikowego eko
  • 2/3 szklanki + 1/2 łyżki drobnego cukru kokosowego
  • 1/3 szklanki wody
  •  1 szklanka + 1 łyżka zwykłej mąki uniwersalnej lub bezglutenowej
  •  1/4 szklanki kakao w proszku
  •  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia eko
  •  1/4 łyżeczki soli

Rozgrzej piekarnik do 180 ºC i wyłóż dwie blachy do pieczenia papierem do pieczenia. W żaroodpornej misce nad garnkiem z gotującą się wodą (lub w kuchence mikrofalowej) rozpuść ciemną czekoladę i olej słonecznikowy.  Odstaw do ostygnięcia, aż będzie ciepły. W osobnej misce żaroodpornej lub w rondlu wymieszaj razem cukier i wodę, a następnie podgrzej je razem, aż cukier całkowicie się rozpuści.  Odstaw do ostygnięcia. Wlej syrop cukrowy do rozpuszczonej czekolady i dobrze wymieszaj. Przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.  Dobrze ubijaj, aż uzyskasz gładkie, dość grube ciasto. Wskazówka: bardzo ważne jest, aby używać zarówno czekolady, jak i syropu cukrowego, gdy oba są ciepłe.  Dzięki temu końcowe ciasto ma konsystencję gęstego ciasta brownie – nie chcesz, aby ciasto było suche lub kruche, nie powinno przypominać ciasta czekoladowego!  Ciasto powinno być lekko płynne, nie powinno się nadawać mu kształtu rękoma.

Użyj łyżki lodów do porcjowania ciastek. Pamiętaj, aby rozłożyć je daleko od siebie, bo rozchodzą się podczas pieczenia. Piecz ciastka po jednej blasze na raz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 ° C przez około 9 – 10 minut, aż będą lekko wyrośnięte i będą miały błyszczącą, popękaną skórkę.
 Natychmiast po wyjęciu z piekarnika można skorygować kształt ciastek za pomocą okrągłej foremki do ciastek. Ciastka pozostaw do ostygnięcia na blasze na 5-10 minut.

Wegańska zupa toskańska

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  •  2 łyżki masła wegańskiego
  •  2 łyżki mąki bezglutenowej
  •  1 żółta cebula pokrojona w kostkę
  •  1/2 łyżki nasion kopru włoskiego, grubo posiekanych
  •  1 łyżeczka oregano
  •  1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  •  płatki czerwonej papryki do smaku
  •  3 ząbki czosnku pokrojone w kostkę
  •  4 szklanki wody
  •  1 szklanka mleka roślinnego niesłodzonego
  •  3 łyżeczki Bulionu wegańskiego
  •  5 małych ziemniaków (lub 2 duże) obranych i pokrojonych w 1-calową kostkę
  •  2 szklanki łodyg jarmużu usunięte i posiekane
  • 150 gr kiełbasy wegańskiej

Rozgrzej oliwę w garnku na średnim ogniu, a następnie dodaj kiełbasę. Podsmażaj, aż się zrumieni. Po jej podsmażeniu zdejmij kiełbasę z patelni i odłóż do ostygnięcia. Dodaj masło do garnka i pozwól mu się stopić.  Powoli wymieszaj mąkę, aż mieszanina będzie gładka i musująca. Następnie dodaj cebulę, nasiona kopru włoskiego, oregano, czarny pieprz i szczyptę płatków czerwonej papryki i równomiernie wymieszaj.  Kontynuuj smażenie, aż cebula zacznie mięknąć. Dodaj czosnek i gotuj przez dodatkowe 30 sekund.
Powoli wlej wodę i mleko, a następnie dodaj bulion i mieszaj, aż wszystko się połączy.  Później dodaj ziemniaki do garnka, przykryj i zagotuj.  Gdy się zagotuje, zdejmij pokrywkę i zmniejsz ogień.  Duś bez przykrycia, aż ziemniaki będą miękkie, co powinno zająć około 10 minut. Po tym czasie dodaj jarmuż i większość ugotowanej kiełbasy z powrotem do garnka i gotuj przez dodatkowe 5 minut. Zupę podawaj z dodatkiem czarnego pieprzu, płatków czerwonej papryki i resztek kiełbasy. Możesz też podać z chrupiącym ciemnym chlebem do namaczania.

forma

Smacznego!

Love Ewa 🙂


There is more and more sun outside the window, and the following weeks will be very springtime. That is why it is worth planning physical activity in the open air now and take care of a healthy diet that will allow us to prepare for summer. The form must be not only for bikinis!

Oatmeal with oat milk

Ingredients:

  • 4 tablespoons of oatmeal oat milk – I give enough to cover the flakes
  • 1 teaspoon maple syrup
  • 1 teaspoon of peanut butter without salt, sugar and palm oil
  • a small handful of cranberries
  • 1/2 teaspoon of cinnamon
  • favorite fruits such as raspberries, blueberries

Put all ingredients in a pot and bring to a boil. Add your favorite fruit to the finished petals and it’s ready!

Green hummus wrap

Ingredients for 4 people:

  • 4 large whole wheat tortillas
  • 2/3 cup of home made hummus – you can find the recipe HERE
  • 1 cup of edamame, cooked and shelled
  • 2 cups of young spinach leaves
  • 1-2 avocados, peeled, seeds removed, cut into thin slices
  • 1 large carrot, chopped
  • 1 cucumber, diced f
  • reshly ground black pepper and sea salt to taste
  • 1 teaspoon of olive oil

Prepare the hummus as instructed in the link. Then spread it over each tortilla. Add edamame, spinach, avocado, carrot, cucumber, and other vegetables of your choice. Sprinkle the dish with freshly ground black pepper and salt to taste, and drizzle with a little olive oil. Roll up the wraps and cut them in half.

Vegan brownie cookies

Ingredients:

  • 120 g of chopped dark chocolate 60-70%
  • 3 and 1/2 tablespoons of organic sunflower oil
  • 2/3 cup + 1/2 tbsp fine coconut sugar
  • 1/3 cup of water
  • 1 cup + 1 tablespoon plain all-purpose or gluten-free flour
  • 1/4 cup cocoa powder
  • 1/2 teaspoon of eco baking powder
  • 1/4 teaspoon of salt

Preheat the oven to 180 ºC and line the two baking sheets with baking paper. In a heat-resistant bowl over a pot of boiling water (or in a microwave oven), melt the dark chocolate and sunflower oil. Set aside to cool until warm. In a separate ovenproof bowl or saucepan, mix the sugar and water together and heat them together until the sugar is completely dissolved. Set aside to cool. Pour the sugar syrup into the melted chocolate and mix well. Sift the flour, cocoa powder, baking powder and salt. Beat well until you get a smooth, fairly thick dough. Tip: It is very important to use both chocolate and sugar syrup when both are warm. This gives the final dough the consistency of a thick brownie dough – you don’t want the dough to be dry or crumbly, it shouldn’t resemble a chocolate dough! The dough should be slightly liquid, it should not be shaped with your hands.

Use a spoonful of ice cream to portion the biscuits. Be sure to place them far apart as they diverge when baking. Bake the cakes one sheet at a time in a preheated oven at 180 ° C for about 9-10 minutes, until they are slightly risen and have a shiny, cracked crust. Immediately after taking out of the oven, you can adjust the shape of the cookies with the round cookie cutter. Leave the cookies to cool on a baking tray for 5-10 minutes.

Vegan Tuscan soup

Ingredients:

  • 1 tablespoon of olive oil
  • 2 tablespoons of vegan butter
  • 2 tablespoons of gluten-free flour
  • 1 yellow onion, diced
  • 1/2 tablespoon of fennel seeds, roughly chopped
  • 1 teaspoon of oregano
  • 1/2 teaspoon of black pepper
  • flakes of red pepper to taste
  • 3 garlic cloves, diced
  • 4 glasses of water
  • 1 cup of unsweetened plant milk
  • 3 teaspoons of vegan broth
  • 5 small (or 2 large) potatoes, peeled and cut into 1 inch cubes
  • 2 cups of kale stalks removed and chopped
  • 150 grams of vegan sausage

Heat the olive oil in a pot over medium heat. Add the sausage and spread with a wooden spoon. Allow the sausage to brown, stirring frequently, for 7-10 minutes. Take the sausage out of the pan with a slotted spoon and set aside. Add the butter to the pan and let it melt. Slowly mix the flour until the mixture is smooth and sparkling. Add the onion, fennel seeds, oregano, black pepper and a pinch of red pepper flakes and mix evenly. Continue frying until the onion starts to soften (approx. 5-7 minutes). Add garlic and cook for an additional 30 seconds. Pour in water and milk slowly. Add the broth and stir until combined. Add potatoes to pot, cover and bring to boil. When it boils, remove the lid and reduce the heat. Simmer uncovered until potatoes are tender (approx. 10 minutes). Add the kale and most of the cooked sausage back to the pot and cook for an additional 5 minutes. Serve the soup with black pepper, red pepper flakes and leftover sausage. You can serve it with crispy dark soaking bread.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂