fbpx

WIELKANOC TUŻ TUŻ…

wielkanoc

Wielkanoc za pasem. Warto więc zastanowić się nad zdrowym i smacznym menu, które podamy najbliższej rodzinie. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek, które są pełne wartościowych składników. Sprawdźcie jak przygotować dania z jajkiem, które będą zaskoczeniem dla podniebienia i nie tylko!

Wielkanoc to czas, kiedy wraz z rodziną gromadzimy się przy wspólnym stole i zajadamy smakołykami. Wszystko wskazuje, że tegoroczna Wielkanoc znów będzie inna. Warto więc przygotować nowe, ale super smaczne potrawy, które zaskoczą najbliższą rodzinę.

Placki ze “słodkim” jajkiem

Składniki:

  • 1 szklanka mąki uniwersalnej lub bezglutenowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  •  2/3 szklanki mleka roślinnego – ja użyłam ryżowego mleka kokosowego
  •  masło klarowane

Składniki na polewę:

  •  2 łyżki kokosowego jogurtu
  •  2 połówki moreli z puszki
  •  szczypta maku

W misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Następnie dodaj syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i mleko roślinne.  Ubijaj składniki do uzyskania gładkiej masy. Rozgrzej patelnię na małym lub średnim ogniu i spryskaj sprayem do pieczenia. Na patelni rozkładaj placki o równej wielkości i podsmaż aż się zarumienią z obu stron. Kiedy będą gotowe podawaj położone jeden na drugim, a następnie na wierzch połóż łyżkę jogurtu wegańskiego, morelę  i posyp „wegańskie jajko na słodko” makiem.

wielkanoc

 Quiche ze szparagami

Składniki na bazę:

  •  3/4 szklanki komosy ryżowej
  •  1 i 1/2 szklanki klarownego bulionu warzywnego
  •  2 łyżki mielonych nasion lnu
  •  6 łyżek bulionu warzywnego

Składniki na nadzienie:

  • ulubiony olej
  • 1 żółta cebula, drobno posiekana
  •  2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  •  390 gramów  tofu
  •  3 łyżki  drożdży
  •  2 łyżki mleka roślinnego np. owsianego
  •  1/2 łyżeczki kurkumy
  •  1/2 łyżeczki soli
  •  1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  •  5 świeżych szparagów, grubo pokrojonych
  •  1/2 szklanki serc karczochów, grubo pokrojonych
  •  1/3 szklanki groszku (świeżego lub mrożonego)

Składniki na wierzch:

  •  3 szparagi przecięte wzdłuż na pół
  •  1/4 szklanki karczochów, posiekanych
  •  2 łyżki grochu (świeżego lub mrożonego)

Ugotuj komosę ryżową z bulionem w małym garnku. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż bulion zostanie wchłonięty. Kiedy będzie już gotowa zdejmij ją z ognia i rozdrobnij widelcem. Przygotuj jajka lniane, mieszając drobno zmielone nasiona lnu z bulionem warzywnym.  Pozwól mieszaninie zgęstnieć przez pięć minut.
Rozgrzej piekarnik do 190°C i przygotuj okrągłą formę do pieczenia o średnicy 23 cm, wysmarowując ją niewielką ilością oleju. Do garnka z ugotowaną komosą ryżową wrzuć jajka lniane.  Przełóż komosę do przygotowanego naczynia do pieczenia.  Mokrymi palcami mocno dociśnij mieszankę komosy ryżowej do spodu i boków naczynia.  Piecz przez 20 minut. W tym czasie zrumień cebulę na oleju. Następnie dodaj mielony czosnek i duś przez kolejne 2 minuty.  W razie potrzeby dodaj odrobinę wody, aby cebula i czosnek nie przywierały do ​​patelni.  Zdejmij z ognia i odstaw. Do blendera przełóż  tofu oraz odżywcze drożdże, mleko roślinne, kurkumę, sól i pieprz.  Miksuj do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.  Dodaj cebulę, czosnek, szparagi, karczochy, groszek i wymieszaj. Wlej mieszankę quiche na upieczoną bazę z komosy ryżowej.  Rozprowadź na całej powierzchni, następnie posyp szparagami, karczochami i groszkiem. Piecz przez 45 minut lub do momentu, aż szpikulec włożony do quiche będzie czysty. Podawaj na ciepło lub na zimno razem z zieloną sałatą z sokiem z cytryny.

Przekąska nr 1: Mini kanapki z ziemniaków z ostrym hummusem

Składniki:

  • 15 małych ziemniaków przekrojonych na pół
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego
  •  sól dla smaku
  •  1 puszka ciecierzycy odsączonej
  •  1 łyżka soku z cytryny
  •  1 i 1/2 łyżeczki mielonego czosnku
  •  1 łyżeczka musztardy Dijon
  •  1 łyżeczka kurkumy
  •  1 łyżeczka syropu klonowego
  •  1/4 łyżeczki pieprzu Cayenne
  •  1 i 1/2 łyżki Tahini
  •  3 łyżki wody
  •  1 łyżeczka soli / pieprzu do smaku
  •  1 łyżeczka wędzonej papryki
  •  1 łyżeczka szczypiorku

Rozgrzej piekarnik do 200°C.  Połóż przepołowione ziemniaki na blasze do pieczenia.  Skrop olejem roślinnym i solą i wymieszaj. Ułóż ziemniaki płaską stroną do góry i piecz przez 40 minut lub do miękkości. Po tym czasie pozwól ziemniakom ostygnąć, a następnie wyjmij niewielką część ze środka ziemniaków, aby utworzyć wgłębienie. W robocie kuchennym połącz wszystkie składniki na hummus, w tym resztki ziemniaków, które wyjąłeś z ich środków i zmiksuj na gładką masę. Przełóż łyżką do rękawa do wyciskania z końcówką w kształcie gwiazdy i wyciśnij do zagłębień w ziemniakach. Posyp wędzoną papryką i posiekanym szczypiorkiem.  Podawaj na ciepło.

wielkanoc

Przekąska nr 2: Słodkie jaja

Składniki:

  • 200g daktyle bez pestek Medjool
  • 2/3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1 szklanka  mąki kokosowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 115g gorzkiej czekolady, stopionej

Daktyle i wodę zmiksuj na gładką masę. Dodaj masło orzechowe i ponownie zmiksuj. Przełóż do miski i dodaj mąkę kokosową i sól. Wciśnij do silikonowej foremki na jajka.  Zamroź na 30 minut. Po tym czasie jajka odwróć i delikatnie wyjmij z formy. Zatop rozpuszczonej czekoladzie. Posyp dowolnymi dodatkami (nasiona konopi,  kakao, wiórki kokosowe kolorowe, posiekane orzechy, itp.)Wstaw do lodówki, aż czekolada się wszystko zetnie.

wielkanoc

Wegańskie ciasto marchewkowe

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka daktyli bez pestek
  • 1 i ¾ cup płatków owsianych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia eko
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, mielonej
  •  szczypta zmielonych goździków
  •  ¼ łyżeczki soli
  •  2 szklanki pokrojonej marchwi
  •  1 i ½ szklanki niesłodzonego mleka roślinnego
  •  ½ szklanki dojrzałego banana
  •  1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
  •  1/2 filiżanki posiekanych orzechów pekan plus więcej do posypania na wierzch

Składniki na krem:

  • 2 szklanki surowych orzechów nerkowca namoczonych w gorącej wodzie przez 15-30 minut
  •  ½ szklanki mleka kokosowego w puszce
  •  ⅓ szklanki syropu klonowego
  •  1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego

Usuń pestki z daktyli i namocz w gorącej wodzie przez 15 minut. W międzyczasie zmiksuj płatki owsiane w blenderze, aż utworzy się mąka. Przełóż do dużej miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową, goździkami i solą. Rozgrzej piekarnik do 180° C.  Wyłóż  blachę do papierem do pieczenia. Marchewkę dodaj do blendera i miksuj, aż uzyskasz drobno posiekaną lub startą konsystencję. Alternatywnie użyj tarki. Odcedź daktyle, a następnie dodaj je do blendera wraz z mlekiem, bananem i wanilią.  Blenduj do gładkości.  Następnie dodaj do mieszanki owsianej i mieszaj, aż się połączy.  Dodaj marchewkę i orzechy pekan. Rozłóż ciasto na przygotowanej blasze do pieczenia.  Piecz przez 30 do 35 minut lub do uzyskania złotego koloru.  Ostudź. Przygotuj lukier z orzechów nerkowca dodając wszystkie składniki do szybkoobrotowego blendera i miksując do uzyskania gładkości. Posyp resztką orzechów.

Hummus z edamame

Składniki:

  • 350  łuskanego edamame
  •  1/2 awokado
  •  1/2 szklanki pasty z tahini
  •  1/4 szklanki oliwy z oliwek
  •  1/4 szklanki soku z cytryny
  •  1/4 szklanki zimnej wody
  •  1/2 szklanki kolendry
  •  2 cebule
  •  1 duży ząbek czosnku
  •  1 łyżeczka soli
  •  1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  •  opcjonalnie: 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki

Edamame przełóż o miski, zalej dwoma centymetrami wody i podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez 5-7 minut. Gdy edamame będzie gotowe, odlej wodę i zalej zimną, bieżącą wodą przez 30 sekund. Do blendera przełóż pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę. Podobnie edamame.
 Przełóż do naczynia, skrop oliwą i posyp sezamem i posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z posiekanymi warzywami, pitą lub krakersami.

Smacznego!

Love Ewa 🙂


Easter is about to come. Therefore, it is worth considering a healthy and tasty menu that we will serve to the closest family. Eggs full of valuable ingredients must not be missing on the Easter table. Check how to prepare egg dishes that will surprise the palate and not only!

Pancakes with “sweet” egg

Ingredients:

  • 1 cup of all-purpose or gluten-free flour
  • 1 and 1/2 teaspoons of baking powder
  • 2 tablespoons of maple syrup
  • 1/2 teaspoon of vanilla extract
  • 2/3 cup plant-based milk – I used rice coconut milk
  • clarified butter

Ingredients for the glaze:

  • 2 tablespoons of coconut yogurt
  • 2 canned apricot halves
  • a pinch of poppy seeds

In a bowl, combine flour and baking powder. Then add maple syrup, vanilla extract, and plant-based milk. Beat ingredients until smooth. Preheat the pan over low to medium heat and spray with baking spray. Spread out pancakes of equal size in a frying pan and fry them until golden brown on both sides. When ready, serve them on top of each other, then put a tablespoon of vegan yogurt on top, apricot and sprinkle the “sweet vegan egg” with poppy seeds.

Quiche with asparagus

Ingredients for the base:

  • 3/4 cup of quinoa
  • 1 and 1/2 cups of clear vegetable broth
  • 2 tablespoons of ground flax seeds
  • 6 tablespoons of vegetable broth

Ingredients for the filling

  • favorite oil 1 yellow onion, finely chopped
  • 2 garlic cloves, peeled and chopped
  • 390 grams of tofu
  • 3 tablespoons of yeast
  • 2 tablespoons of plant-based milk or oat milk
  • 1/2 teaspoon turmeric
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 1/2 teaspoon of freshly ground pepper
  • 5 fresh asparagus, roughly chopped
  • 1/2 cup artichoke hearts, roughly chopped
  • 1/3 cup of peas (fresh or frozen)

Ingredients for the top:

  • 3 asparagus, cut lengthwise in half
  • 1/4 cup artichokes, chopped
  • 2 tablespoons of peas (fresh or frozen)

Cook the quinoa with the broth in a small pot. Bring to a boil, then reduce the heat and simmer until the broth is absorbed. When it’s ready, take it off the heat and crush it with a fork. Prepare the flaxseed eggs by mixing the finely ground flaxseeds with the vegetable broth. Let the mixture thicken for five minutes. Preheat the oven to 190 ° C and prepare a round baking tin, 23 cm in diameter, greasing it with a little oil. Put the flax eggs into the pot with the cooked quinoa. Transfer the quinoa to the prepared baking dish. Using wet fingers, press the quinoa mix firmly against the bottom and sides of the pan. Bake for 20 minutes. Meanwhile, brown the onion in oil. Then add the minced garlic and stew for another 2 minutes. If necessary, add a little water to keep the onion and garlic from sticking to the pan. Remove from heat and set aside. Put the tofu and nutritious yeast, vegetable milk, turmeric, salt and pepper into a blender. Blend until smooth and creamy. Add the onion, garlic, asparagus, artichoke, peas and mix. Pour the quiche mixture over the baked quinoa base. Spread over the entire surface, then sprinkle with asparagus, artichokes and peas. Bake for 45 minutes or until the skewer inserted into the quiche is clean. Serve warm or cold along with the green salad with lemon juice.

Snack # 1: Mini potato sandwiches with spicy hummus

Ingredients:

  • 15 small potatoes, halved
  • 2 teaspoons of vegetable oil salt for taste
  • 1 can drained chickpeas
  • 1 tablespoon of lemon juice
  • 1 and 1/2 teaspoons of minced garlic
  • 1 teaspoon Dijon mustard
  • 1 teaspoon turmeric
  • 1 teaspoon maple syrup
  • 1/4 teaspoon Cayenne pepper
  • 1 and 1/2 tablespoons of Tahini
  • 3 tablespoons of water
  • 1 teaspoon salt / pepper to taste
  • 1 teaspoon of smoked paprika
  • 1 teaspoon of chives

Preheat the oven to 200° C. Put the halved potatoes on the baking sheet. Sprinkle with vegetable oil and salt and mix. Place the potatoes with the flat side facing up and bake for 40 minutes or until tender. After this time, allow the potatoes to cool, then remove a small portion from the center of the potatoes to form a depression. In a food processor, combine all the hummus ingredients, including the leftover potatoes, and blend until smooth. Put the spoon into a juicing sleeve with a star-shaped tip and squeeze into the hollows of the potatoes. Sprinkle with smoked paprika and chopped chives. Serve warm.

Snack # 2: Sweet eggs

Ingredients:

  • 200g Medjool seedless dates
  • 2/3 cup of water
  • 1/2 cup of peanut butter
  • 1 cup of coconut flour
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 115g dark chocolate, melted

Blend the dates and water until smooth. Add peanut butter and blend again. Transfer to a bowl and add coconut flour and salt. Press into the silicone egg tray. Freeze for 30 minutes. After this time, turn the eggs over and gently remove from the mold. Sink melted chocolate. Sprinkle any toppings (hemp seeds, cocoa, colored coconut, chopped nuts, etc.). Put in the fridge until the chocolate is all solid.

Vegan carrot cake

Ingredients for the dough:

  • 1 cup of pitted dates
  • 1 and ¾ cups of oatmeal
  • 2 teaspoons of eco baking powder
  • 2 teaspoons of ground cinnamon
  • 1 teaspoon of ground ginger
  • 1 teaspoon ground nutmeg
  • a pinch of ground cloves
  • 1/4 teaspoon of salt
  • 2 cups of sliced ​​carrots
  • 1 and ½ cups of unsweetened plant milk
  • ½ cup of ripe banana
  • 1 teaspoon of pure vanilla extract
  • 1/2 cup chopped pecans plus more to sprinkle on top

Ingredients for cream:

  • 2 cups of raw cashews soaked in hot water for 15-30 minutes
  • ½ cup of canned coconut milk
  • ⅓ cup of maple syrup
  • 1 teaspoon of pure vanilla extract

Remove the seeds from the dates and soak in hot water for 15 minutes. Meanwhile, blend the oatmeal in a blender until flour is formed. Transfer to a large bowl and mix with baking powder, cinnamon, ginger, nutmeg, cloves and salt. Preheat oven to 180 ° C. Line baking tray with baking paper. Add the carrots to a blender and blend them until you get a finely chopped or grated consistency. Alternatively, use a grater. Drain the dates, then add them to a blender along with the milk, banana and vanilla. Blend until smooth. Then add to the oat mixture and keep stirring until combined. Add the carrots and pecans. Spread the dough on the baking tray. Bake for 30 to 35 minutes or until golden brown. Cool down. Prepare the cashew nut frosting by adding all ingredients to a high speed blender and blending until smooth. Sprinkle with the rest of the nuts.

Hummus with edamame

Ingredients:

  • 350 shelled edamame
  • 1/2 avocado
  • 1/2 cup tahini paste
  • 1/4 cup of olive oil
  • 1/4 cup lemon juice
  • 1/4 cup of cold water
  • 1/2 cup of cilantro
  • 2 onions
  • 1 large clove of garlic
  • 1 teaspoon of salt
  • 1/2 teaspoon of black pepper
  • optional: 1/4 teaspoon red pepper flakes

Transfer the edamame to the bowls, pour two centimeters of water and heat it in the microwave for 5-7 minutes. When the edamame is ready, drain the water and pour cold, running water over it for 30 seconds. Put the remaining ingredients into a blender and blend until smooth. Likewise edamame. Put it into a dish, drizzle with olive oil and sprinkle with sesame seeds and chopped chives. Serve with chopped vegetables, pita or crackers.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂