fbpx

WCZORAJ BYŁ SZAMPAN, DZIŚ ZACZYNAMY NOWĄ DIETĘ

Początek roku to idealny czas na zmiany. Dlatego zapraszam Was do śledzenia serii wpisów opatrzonym #modanazdrowie. Od dziś zaczynamy przemianę, której celem jest zdrowa sylwetka, zwiększenie odporności i uzyskanie pięknego ciała. Zaczynamy!

Jeszcze kilka dni temu piliśmy szampana i siedzieliśmy na kanapie. Dziś nadszedł czas na zmiany i start nowego projektu – ZDROWIE. Zaczynamy od zdrowej diety, dzięki której wzmocnimy organizm, zrzucimy kilka zbędnych centymetrów nie tracąc przy tym na smaku potraw. Poniżej propozycja menu na ten tydzień, która pozwoli nam rozpocząć program zmian ze smakiem. Startujemy!

Owsiankowe ciasto z jabłkiem

Składniki:

  •  1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
  •  1 duże jabłko, obrane i posiekane
  •  3 łyżki miodu
  •  1 łyżeczka wanilii
  •  1 łyżeczka cynamonu
  •  1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  •  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bio
  •  3 łyżki jogurtu kokosowego
  •  2 jajka
  •  1 łyżka oleju kokosowego

Rozgrzej piekarnik do 180C. Umieść wszystkie składniki w blenderze lub misce i zmiksuj za pomocą blendera ręcznego. Bardzo ważne, aby użyć tylko 3/4 płatków.  Miksuj składniki na gładko, a następnie wymieszaj z resztą płatków. Wyłóż mniejszą blachę do pieczenia papierem do pieczenia i wlej mieszaninę do środka. Piecz ciasto przez 20-30 minut lub do momentu, gdy wykałaczka będzie czysta. Po upieczeniu ciasto powinno ostygnąć. Następnie pokrój je w plastry, włóż do szczelnego pojemnika do lodówki na co najmniej godzinę.  Ciasto staje się lepsze, im dłużej jest schładzane. Jedz je na śniadanie lub na deser.

Krem z marchewki

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula posiekana
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 5 szklanek marchewki obranej i pokrojonej
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonych liści tymianku
  • 400 ml mleka kokosowego
  • sok z 1/2 limonki

Wlej oliwę do garnka, a następnie dodaj cebulę. Gotuj przez 5-6 minut, aż cebula zmięknie i stanie się przezroczysta. Dodaj czosnek i imbir, gotuj jeszcze 1-2 minuty. Następnie dodaj marchew, bulion warzywny, sól i pieprz oraz liście tymianku.  Wymieszaj wszystkie składniki i przykryj garnek pokrywką. Po kilku minutach zdejmij zupę z gazu i zmiksuj na gładko za pomocą blendera ręcznego. Dodaj mleko kokosowe, sok z limonki wymieszaj i gotowe!

Chipsy ze słodkich ziemniaków

Składniki na chipsy:

  • 1 batat
  •  4 łyżki oleju z awokado

Składniki na dip:

  • 1/4 szklanki mleka kokosowego ( bez wody )
  • 1 łyżka oleju z awokado
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • szczypiorek
  • przyprawy jak:
  •  2 łyżki suszonych płatków cebuli
  •  2 łyżki suszonego czosnku w granulkach
  •  2 łyżeczki szczypiorku
  •  1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka czarnuszki

Rozgrzej piekarnik do 180C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Dobrze umyj ziemniaki i wyszoruj skórę, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Następnie pokrój bataty na cienkie plastry. Rozłóż chipsy ze słodkich ziemniaków na blasze do pieczenia.  Posmaruj każdą stronę 2 łyżkami oleju z awokado.  Na wierzch z jednej strony połóż przyprawy. Chipsy piecz w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut.  Wyjmij z piekarnika i ostrożnie odwróć szczypcami.  Dodaj pozostałą część przypraw na drugą stronę batatów. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz kolejne 10 minut, aż do uzyskania chrupkości. Serwuj z dipem.

Gulasz z batatami, soczewicą, mlekiem kokosowym i jarmużem

Składniki:

  •  1 łyżka oleju kokosowego
  •  1 średnia żółta cebula
  •  ½ do 1 łyżeczki suszonych płatków chili
  •  ½ łyżeczki mielonej kolendry
  •  ½ łyżeczki kminku mielonego
  •  ½ łyżeczki mielonej kurkumy
  • kawałek świeżego imbiru, obrany i starty
  •  3 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
  •  sól morska i mielony czarny pieprz do smaku
  •  3 słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone w kawałki
  •  ½ szklanki czerwonej  soczewicy
  •  4 szklanki bulionu warzywnego
  •  400 ml pełnotłustego mleka kokosowego
  •  1 mały pęczek jarmużu
  • do dekoracji: posiekana kolendra, dodatkowe płatki chili,  limonka, nasiona czarnuszki

 Wstaw duży garnek na średni ogień i dodaj olej kokosowy. Kiedy się on rozpuści dodaj cebulę i smaż od czasu do czasu mieszając, aż stanie się przezroczysta i całkiem miękka przez około 5 minut.  Następnie dodaj płatki chili, kolendrę, kminek i kurkumę. Smaż przyprawy przez około minutę, aż będą bardzo pachnące. Dodaj imbir i czosnek do garnka i gotuj jeszcze przez kolejną minutę.  Dodaj szczyptę soli i pieprzu oraz słodkie ziemniaki i wymieszaj, aby obtoczyć w przyprawach. W kolejnym kroku dodaj soczewicę i jeszcze raz zamieszaj.  Całość obficie dopraw solą i pieprzem.  Dodaj bulion warzywny i zamieszaj. Przykryj garnek pokrywką i zagotuj. Kiedy to nastąpi zmniejsz ogień i gotuj całość na wolnym ogniu. Duś aż bataty prawie się rozpadną, a soczewica będzie miękka, czyli przez około 30 minut. Dodaj do garnka mleko kokosowe i jarmuż. Zamieszaj, a następnie gotuj na wolnym ogniu, aż jarmuż będzie zwiędły i jasnozielony, około 3-4 minuty.   Doprowadź gulasz do mocnego gotowania  W razie potrzeby uzupełnij solą, pieprzem i chili. Gulasz podawaj na gorąco z posiekaną kolendrą, dodatkowymi płatkami chili, kawałkami limonki i nasionami czarnuszki.

Smacznego!

Love Ewa 🙂


The beginning of the year is the perfect time to change. That’s why I invite you to follow the series of entries bearing #modanazdrowie. From today we are starting a transformation aimed at a healthy figure, increasing immunity and obtaining a beautiful body. Let’s start!

Oatmeal apple pie

Ingredients:

  • 1 cup gluten-free oatmeal
  • 1 large apple, peeled and chopped
  • 3 tablespoons of honey
  • 1 teaspoon of vanilla
  • 1 teaspoon of cinnamon
  • 1/2 teaspoon of baking soda
  • 1/2 teaspoon of bio baking powder
  • 3 tablespoons of coconut yogurt
  • 2 eggs
  • 1 tablespoon of coconut oil

Preheat the oven to 180C. Put all ingredients in a blender or bowl and blend with a hand blender. It is very important to use only 3/4 of the petals. Blend the ingredients until smooth, then mix with the rest of the flakes. Line the smaller baking sheet with greaseproof paper and pour the mixture inside. Bake the dough for 20-30 minutes or until the toothpick is clean. After baking, the dough should cool down. Then, cut them into slices, put them in an airtight container in the refrigerator for at least an hour. The dough gets better the longer it is chilled. Eat them for breakfast or for dessert.

Carrot cream

Ingredients:

  • 1 tablespoon of olive oil
  • 1 onion, chopped
  • 2 cloves of garlic squeezed through the press
  • 2 tablespoons of grated ginger
  • 5 glasses of carrots, peeled and chopped
  • 4 cups of vegetable broth
  • 3/4 teaspoon salt
  • 1/2 teaspoon of pepper
  • 1 teaspoon dried thyme leaves
  • 400 ml of coconut milk
  • 1/2 lime juice

Pour olive oil into the pan and then add the onion. Cook for 5-6 minutes until the onion is soft and transparent. Add garlic and ginger and cook for another 1-2 minutes. Then add the carrots, vegetable broth, salt and pepper, and thyme leaves. Mix all ingredients and cover the pot with a lid. After a few minutes, take the soup off the gas and blend it smoothly with a hand blender. Add coconut milk, mix lime juice and it’s ready!

Sweet potato chips

Ingredients for the chips:

  • 1 sweet potato
  • 4 tablespoons of avocado oil

Ingredients for a dip:

  • 1/4 cup coconut milk (without water)
  • 1 tablespoon of avocado oil
  • 1 teaspoon of apple cider vinegar
  • 1/4 teaspoon of sea salt chive
  • spices like:
  • 2 tablespoons of dried onion flakes
  • 2 tablespoons of dried garlic granules
  • 2 teaspoons of chives
  • 1 teaspoon of sea salt
  • 1 tablespoon of sesame seeds
  • 1 tablespoon of black cumin


Preheat the oven to 180C and line the baking tray with baking paper. Wash the potatoes well and scrub the skin to remove any debris. Then, cut the sweet potatoes into thin slices. Spread the sweet potato chips on a baking sheet. Brush each side with 2 tablespoons of avocado oil. Put spices on one side. Bake the chips in a preheated oven for 10 minutes. Remove from oven and carefully invert with tongs. Add the remaining spices to the other side of the sweet potatoes. Put in a preheated oven and bake for another 10 minutes, until crispy. Serve with a dip.

Stew with sweet potatoes, lentils, coconut milk, and kale

Ingredients:

  • 1 tablespoon of coconut oil
  • 1 medium yellow onion
  • ½ to 1 teaspoon of dried chili flakes
  • ½ teaspoon of ground coriander
  • ½ teaspoon ground cumin
  • ½ teaspoon of ground turmeric
  • a piece of fresh ginger, peeled and grated
  • 3 cloves of garlic, peeled and pressed through the press
  • sea ​​salt and ground black pepper to taste
  • 3 sweet potatoes, peeled and cut into pieces
  • ½ cup of red lentils
  • 4 cups of vegetable broth
  • 400 ml of full fat coconut milk
  • 1 small bunch of kale
  • for decoration: chopped coriander, additional chili flakes, lime, black cumin seeds

Heat a large soup pot with a thick bottom over medium heat. Add coconut oil to the pan and let it melt. Add the onion to the pot and stir. Fry the onion, stirring occasionally, until it becomes transparent and quite soft, about 5 minutes. Add chili flakes, coriander, cumin, and turmeric. Fry the spices until they are very fragrant, about 1 minute. Add the ginger and garlic to the pan and cook for another minute. Add a pinch of salt and pepper. Add sweet potatoes to pot and toss to coat in spices. Add the lentils to the pot and stir again. Season it generously with salt and pepper. Add vegetable broth and stir. Place the lid on the pot and bring it to a boil. When the stew is boiling, reduce the simmer and set the lid slightly tilted on top of the pot so that the steam can escape. Stew until the sweet potatoes are almost disintegrated and the lentils are soft, about 30 minutes. Add coconut milk and kale to the pot and stir. Place the lid on top and simmer until the kale is wilted and light green, about 3-4 minutes. Make the stew boil vigorously.Refill with salt, pepper, chili etc. Serve the sweet potato and coconut milk stew hot with chopped coriander, additional chili flakes, lime pieces and black cumin seeds

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂