fbpx

PIĘKNO BIERZE SIĘ ZE ŚRODKA

piękno

Jesień to czas, w którym szczególnie powinniśmy zadbać o siebie nie tylko na zewnątrz, ale również od środka. Dlatego koniecznie sięgajcie po zdrowe warzywa, pyszne kiszonki i koktajle, które pozwolą zbudować odporność. Pamiętajcie, że piękno bierze się ze środka.

Teraz kiedy coraz więcej jest zachorowań, a przeziębienie to praktycznie norma powinniśmy szczególnie zadbać o siebie. Jak? Jedząc zdrowe i naturalne dania pełne wartościowych składników. Zachęcam was do tego, aby zrobić własne kiszonki, które są najlepszym probiotykiem.

Zielony koktajl witaminowy

Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • 1 gruszka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • garść jarmużu
  • 2 łyżki miodu do smaku

Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze. Jeśli koktajl będzie zbyt gęsty dodaj 1/2 szklanki wody lub przestudzonej zielonej herbaty do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 

Kotleciki z ciecierzycy i cukinii

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • specjalna mieszanka przypraw: ½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego, ¼ łyżeczki kolendry i ¼ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka jogurtu wegańskiego
  • sól do smaku
  • olej kokosowy do smażenia

Ciecierzycę wyjmij z puszki i opłucz pod bieżącą wodą. Cukinię zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Posól, a następnie odstaw, żeby puściła wodę. Po 10 minutach odciśnij nadmiar wody. Cebulę obierz i drobno pokrój, a czosnek posiekaj. Ciecierzycę przełóż do miski, dodaj jajko i jogurt, a następnie zblenduj. Do masy dodaj czosnek, cebulę, cukinię, mieszankę przypraw i odrobinę soli. Na średnio rozgrzanej patelni smaż nieduże kotleciki. Tuż przed podaniem zwiększ ogień, aby kotleciki się ładnie zrumieniły.

Kiszonki na przekąskę

Składniki:

  • 1/2 kalafiora
  • 4-5 ogórków
  • 2 papryki
  • 1 główka czosnku
  • 6-8 pomidorków cherry
  • koper
  • świeży chrzan
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 3 litry wody
  • 3-4 łyżki soli kamiennej

Warzywa umyj. Kalafiora podziel na części, ogórki możesz z kolei ukisić w całości lub pokrojone na większe kawałki. Wszystkie warzywa przełóż do słoja razem z koprem, czosnkiem i korzeniem chrzanu. Następnie zalej je zimną wodą z solą. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 3-5 dni, aby warzywa mogły się ukisić.

piękno

Krewetki z warzywami

Składniki dla 2 osób:

  • 30 średnich surowych krewetek
  •  5 ząbków czosnku
  •  1 łyżka oleju kokosowego
  •  szklanka małych pieczarek pokrojonych w plasterki
  •  2 szklanki różyczek brokuła
  •  4 marchewki obrane i cienko pokrojone
  •  1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie plasterki
  •  2 woreczki ryżu

Składniki na sos:

  • 2/3 szklanki bulionu z wegetariańskiego
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu ryżowego lub białego octu
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej

Na dużej patelni lub woku podgrzej olej i połowę czosnku na średnim ogniu. Następnie dodaj krewetki i gotuj, aż przestaną być przezroczyste, od czasu do czasu mieszając. Po 5 minut zdejmij krewetki z patelni i odstaw do ostygnięcia. Na tej samej patelni rozgrzej oliwę i dodaj wszystkie warzywa.
 Przykryj garnek pokrywką, aby warzywa gotowały się na parze, od czasu do czasu mieszając. Podczas gdy warzywa gotują się, w małej misce dodaj bulion, sos sojowy, miód i ocet.  Stopniowo dodawaj skrobię kukurydzianą. Do sosu dodaj drugą połowę czosnku. Po tym, jak warzywa będą gotować przez około 5 minut, dodaj sos i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie i kruche, a sos zgęstnieje.  Uważaj, aby nie przegotować warzyw. Kiedy warzywa będą gotowe, wrzuć krewetki i podgrzej. Podawaj na gorącym ugotowanym ryżu.

Smacznego!

Love Ewa 🙂


Autumn is a time when we should especially take care of ourselves not only outside, but also inside. Therefore, be sure to reach for healthy vegetables, delicious silage and cocktails that will help build immunity. Remember that beauty comes from within.

Now, when there are more and more illnesses and a cold is practically the norm, we should take special care of ourselves. How? Eating healthy and natural dishes full of valuable ingredients. I encourage you to make your own silage, which is the best probiotic.

Green vitamin cocktail

Ingredients:

  • 2 oranges
  • 1 pear
  • 1 tablespoon of lemon juice a handful of kale
  • 2 tablespoons of honey to taste

Blend all ingredients in a blender. If the smoothie is too thick, add 1/2 cup of water or cooled green tea to the desired consistency.

Chickpeas and zucchini cutlets

Ingredients:

  • 1 zucchini
  • 1 cup of cooked chickpeas
  • 2 eggs 1 clove of garlic
  • 1 small onion
  • special spice mix:: teaspoon ground cumin, 1/4 teaspoon coriander and 1/4 teaspoon hot pepper
  • 1 tablespoon of vegan yogurt
  • salt to taste coconut oil for frying


Take the chickpeas out of the can and rinse under running water. Grate the zucchini on a large mesh. Salt it and then set aside to let it run out. After 10 minutes, squeeze out excess water. Peel the onion and chop finely, and chop the garlic. Put the chickpeas in a bowl, add the egg and yogurt, then blend. Add garlic, onion, zucchini, mixed spices and a little salt to the mixture. In a slightly heated frying pan, fry small patties. Just before serving, increase the heat to make the patties brown nicely.

Silage as a snack

Ingredients:

  • 1/2 cauliflower
  • 4-5 cucumbers
  • 2 peppers
  • 1 head of garlic
  • 6-8 cherry tomatoes
  • dill
  • fresh horseradish
  • 1 bunch of radishes
  • 3 liters of water
  • 3-4 tablespoons of rock salt

Wash vegetables. Divide the cauliflower into parts, and you can pickle cucumbers whole or cut into larger pieces. Put all the vegetables in a jar along with the dill, garlic and horseradish root. Then pour cold salt water over them. Close the jar tightly and set aside for 3-5 days for the vegetables to stick.

Prawns with vegetables

Ingredients for 2 people:

  • 30 medium raw prawns
  • 5 cloves of garlic
  • 1 tablespoon of coconut oil
  • a glass of small sliced ​​mushrooms
  • 2 cups of broccoli florets
  • 4 carrots, peeled and thinly sliced
  • 1 red pepper, thinly sliced
  • 2 bags of rice

Ingredients for a sauce:

  • 2/3 cup of vegetarian broth
  • 1/3 cup of soy sauce
  • 2 tablespoons of honey
  • 2 tablespoons of rice vinegar or white vinegar
  • 2 tablespoons of corn starch

In a large frying pan or wok, heat the oil and half the garlic over medium heat. Then add the prawns and cook until they are no longer translucent, stirring occasionally. After 5 minutes, remove the prawns from the pan and set aside to cool. In the same pan, heat the olive oil and add all the vegetables. Cover the pot with a lid to steam the vegetables, stirring occasionally. While the vegetables are cooking, add the stock, soy sauce, honey and vinegar in a small bowl. Gradually add corn starch. Add the second half of the garlic to the sauce. After the vegetables have cooked for about 5 minutes, add the sauce and simmer, covered, until the vegetables are tender and tender and the sauce is thick. Be careful not to overcook the vegetables. When the vegetables are ready, add the prawns and heat them up. Serve on hot cooked rice.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂