fbpx

LEKKIE DANIA NA UPAŁY

Upały sprawiają, że nie mamy apetytu. Częściej uzupełniamy płyny, ale rzadziej sięgamy po jedzenie. Nie jest to dobre dla naszego organizmu. Warto latem zmienić swoje menu na lżejsze. Postawić na hummus, warzywa, kaszę, a pragnienie uzupełnić pyszną lemoniadą. Dziś proponuję Wam lekkie dania na upały, które jestem pewna zjecie ze smakiem!

Hummus z warzywami i tostem

Składniki:

  • hummus domowej roboty – przepis znajdziecie TUTAJ
  • 1 marchewka
  • 1 ogórek
  • 2 kromki ciemnego pieczywa

Hummus przygotuj zgodnie z moim przepisem. Marchewkę obierz, a następnie pokrój w paski. Ogórka umyj i również pokrój w paski. Pieczywo pogrzej w tosterze lub na patelni. Przed podaniem również pokrój je w paski, ponieważ znacznie łatwiej będzie nabierać hummus.

Lemoniada z arbuza

Składniki:

  • 0,5 kg arbuza
  • 1 duża cytryna
  • 1 l wody gazowanej lub niegazowanej
  • kilka kostek lodu
  • listki mięty i melisy

Miąższ arbuza pokrój na kawałki i usuń wszystkie pestki. Pokrojone cząstki wrzuć do blendera. Wyciśnij sok z połowy cytryny i dodaj do blendera. Dla osłodzenia lemoniady opcjonalnie możesz dodać łyżeczkę miodu. Wszystkie składniki zblendu, a następnie przelej masę do dzbanka. Dodaj pokrojone plasterki cytryny, listki mięty lub melisy. Do dzbanka wrzuć też kostki lodu oraz wlej wodę. Całość wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.

fot. Pinterest/ellaclaireinspired.com

Poke bowl z wędzonym tofu

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy typu kuskus
  • 2-3 pomidorki cherry
  • 1/2 avokado
  • garść cieciorki
  • cząstka pomarańczy
  • garść świeżego szpinaku, może być typu baby
  • 1 łyżka soku z cytytny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu
  • opcjonalnie: 1 łyżka musztardy

Kaszę kuskus zalej 1 litrem wrzącej wody i przykryj. Odstaw do zaparzenia. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Ser tofu pokrój na kawałki. Awokado obierz ze skórki, usuń pestkę, a miąższ pokrój na ćwiartki. Pomidorki pokrój na połówki. Kuskus przemieszaj łyżką, aby wchłonąć całą wodę. Kiedy będzie już gotowy układaj w misce szpinak, warzywa oraz kaszę. Przygotuj też prosty winegret. Do miseczki wlej sok z cytryny, dodaj sól oraz opcjonalnie musztardę. Wymieszaj, następnie dodaj oliwę i wymieszaj składniki tak, aby się połączyły. Dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Pieczone słodkie ziemniaki z fasolą

Składniki dla 2 osób:

  • 4 słodkie ziemniaki
  • 1 łyżka oleju
  • 1/4 szklanki czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w kostkę
  • 1 szklanka posiekanych pomidorków koktajlowych
  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 1/2 szklanki kukurydzy
  • 1/3 szklanki kolendry posiekanej
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • szczypta pieprzu
  • szczypta płatków pieprzu cayenne

Rozgrzej piekarnik do 200C. Za pomocą widelca zrób małe dziurki w ziemniakach. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, a bataty posmaruj olejem. Następnie piecz przez 40 minut lub do całkowitego ugotowania. W tym czasie w misce wymieszaj posiekaną czerwoną cebulę i czosnek, pomidorki koktajlowe, czarną fasolę, kukurydzę i posiekaną kolendrę. Dodaj sok z limonki, oliwę, sól morską, pieprz i płatki pieprzu cayenne. Wymieszaj, aby połączyć składniki. Do dania możesz przygotować guacamole. Zetrzyj awokado z sokiem z cytryny i szczyptą soli morskiej. Do dania pasuje też świetnie wegańska śmietana. Wymieszaj jogurt kokosowy, sok z limonki i sól morską. Upieczone słodkie ziemniaki przekrój na pół i wypełnij mieszanką czarnej fasoli. Udekoruj łatwym guacamole i skrop wegańską śmietaną jeśli chcesz.

fot. Pinterest/twospoons.ca

Smacznego!

Love Ewa 🙂


The heat makes us lack appetite. We refill fluids more often, but eat less often. It is not good for our body. It’s worth changing your menu to a lighter one in summer. Put on hummus, vegetables, groats, and complement the desire with delicious lemonade. Today I offer you light dishes for hot weather, which I am sure you will eat with taste!

Hummus with vegetables and tost

Ingredients:

  • homemade hummus – the recipe can be found HERE
  • 1 carrot
  • 1 cucumber
  • 2 slices of dark bread

Prepare the hummus according to my recipe. Peel the carrots and then cut them into strips. Wash the cucumber and cut into strips as well. Heat the bread in a toaster or in a pan. Before serving, also cut them into strips as it will be much easier to take the hummus.

Watermelon lemonade

Ingredients:

  • 0.5 kg of watermelon
  • 1 large lemon
  • 1 liter of sparkling or still water
  • a few ice cubes
  • mint leaves and lemon balm

Cut the watermelon flesh into pieces and remove all the stones. Put the chopped pieces in a blender. Squeeze the juice of half a lemon and add to the blender. To sweeten the lemonade, you can optionally add a teaspoon of honey. All ingredients in the blend, then pour the mixture into a jug. Add chopped lemon slices, mint leaves or lemon balm. Put also ice cubes into the jug and pour water. Mix everything together so that all ingredients combine.

Poke bowl with smoked tofu

Ingredients:

  • 1/2 cup of couscous
  • 2-3 cherry tomatoes
  • 1/2 avocado
  • a handful of chickpeas lith
  • a handful of fresh spinach, it may be baby type
  • 1 tablespoon of lemon juice
  • 4 tablespoons of olive oil
  • a pinch of salt and freshly ground pepper
  • optional: 1 tablespoon of mustard

Pour couscous with 1 liter of boiling water and cover. Set aside to brew. Meanwhile, prepare the remaining ingredients. Cut the tofu cheese into pieces. Peel the skin of the avocado, remove the pit, and cut the flesh into quarters. Cut the tomatoes into halves. Stir the couscous with a spoon to absorb all the water. When it’s ready, put spinach, vegetables and groats in a bowl. Also prepare a simple vinaigrette. Pour lemon juice into a bowl, add salt and optionally mustard. Stir, then add the olive oil and mix the ingredients until they combine. Season with freshly ground black pepper.

Baked sweet potatoes with beans

Ingredients for 2 people:

  • 4 sweet potatoes
  • 1 tablespoon of oil
  • 1/4 cup red onions, diced
  • 1 garlic clove, diced
  • 1 cup chopped cherry tomatoes
  • 1 can of black beans
  • 1/2 cup of corn
  • 1/3 cup of chopped cilantro
  • 1/2 lime juice
  • 2 teaspoons of olive oil
  • 1/4 teaspoon of sea salt
  • a pinch of pepper
  • a pinch of cayenne
  • pepper flakes

Preheat the oven to 200C. Using a fork, make small holes in the potatoes. Line a baking tray with baking paper and brush the sweet potatoes with oil. Then bake for 40 minutes or until completely cooked. Meanwhile, in a bowl, mix the chopped red onion and garlic, cherry tomatoes, black beans, corn and chopped coriander. Add lime juice, olive oil, sea salt, pepper and cayenne pepper flakes. Stir to combine ingredients. You can prepare guacamole for the dish. Grate the avocado with lemon juice and a pinch of sea salt. Vegan cream goes well with the dish. Stir in coconut yogurt, lime juice, and sea salt. Cut the baked sweet potatoes in half and fill with the black beans mixture. Garnish with easy guacamole and drizzle with vegan cream if you like.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂