fbpx

EGZOTYKA NA TALERZU

egzotyka

Lato to czas upragnionych wakacji. To też moment, w którym dostępne są przepyszne świeże warzywa i owoce. Warto je wykorzystać do przygotowania pysznych, czasem zaskakująco prostych dań. Ja uwielbiam śródziemnomorskie smaki i dziś chcę, aby egzotyka zagościła na Waszym talerzu. Zobaczcie jakie to proste!

Truskawkowe smoothie

Składniki:

  • 2 szklanki mrożonych truskawek
  • 1 i 1/2 szklanki mrożonych brzoskwiń
  • 2 mrożone, dojrzałe banany, obrane, pokrojone w plasterki i zamrożone
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego
  • 2 łyżeczki świeżego soku z limonki
  • 1 łyżeczka świeżego korzenia imbiru do smaku
  • 2-3 świeże truskawki
  • 1 świeża brzoskwinia
  • mała garść wiórków kokosowych
  • 1 obrane kiwi

Mrożone owoce i mleko przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Dodaj sok z limonki oraz imbir, a następnie znów zblenduj. Gotowe smoothie przelej do ulubionej miski. Przed podaniem na wierzchu ułóż pokrojone świeże truskawki, brzoskwinię, kiwi oraz wiórki kokosowe.

fot. Pinterest/ chasingfoxes.com

Grillowane warzywa z balsamico

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej
  • garść rukoli
  • 1/2 łyżki oliwy
  • kilka kropli balsamico
  • szczypta ziół prowansalskich do smaku

Warzywa umyj, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Cukinię i bakłażana pokrój na cienkie plasterki, a paprykę w paski. Przełóż je do miski i polej oliwą. Wymieszaj, aby warzywa całe pokryły się oliwą. Rozgrzej patelnię grillową i smaż warzywa, aż nie staną się miękkie. Przed końcem pieczenia dodaj rukolę. Warzywa podawaj skropione balsamico oraz odrobiną ziół prowansalskich.

Lekka owocowa sałatka

Składniki:

  • kawałek świeżego, soczystego arbuza
  • 4-5 truskawek
  • garść borówek
  • sok z 1/2 limonki
  • odrobina świeżej mięty
  • opcjonalnie mały kieliszek rumu

Arbuza obierz ze skórki i pokrój na cząstki, a następnie przełóż do miski. Truskawki oraz borówki umyj i również przełóż do miski. Wyciśnij sok z limonki, dodaj posiekaną świeżą miętę i jeśli chcesz podkręcić smak rum. Wymieszaj wszystkie składniki i pyszna orzeźwiająca sałatka gotowa.

fot. Pinterest/afarmgirlsdabbles.com

Spaghetti z owocami morza

Składniki dla 2 osób:

  • 1/2 paczki makaronu bezglutenowego
  • 4-5 świeżych pomidorów lub puszka pomidorów pokrojonych na cząstki
  • 8 małych krewetek
  • 10 małży
  • 2-3 kawałki świeżej ośmiorniczki opcjonalnie
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku

Ugotuj makaron w osolonej wodzie. W czasie, kiedy makaron będzie się gotować przygotuj sos. Rozgrzej na patelni oliwę, a następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Uważaj, aby czosnek się nie przypalił. Kiedy będzie rumiany dodaj pomidory oraz przyprawy. Gotuj sos pod przykryciem przez 5 minut. Po tym czasie dodaj owoce morza i gotuj przez kolejne 4 minuty. Kiedy makaron będzie już gotowy wymieszaj go z sosem. Danie możesz podawać posypane pietruszką.

Smacznego!

Love Ewa 🙂


Summer is the time of long-awaited holidays. This is also the moment when delicious fresh vegetables and fruits are available. It’s worth using them to prepare delicious, sometimes surprisingly simple dishes. I love Mediterranean flavors and today I want the exotic to appear on your plate. See how easy it is!

Strawberry smoothie

Ingredients:

  • 2 cups of frozen strawberries
  • 1 and 1/2 cups of frozen peaches
  • 2 ripe bananas, peeled, sliced, and frozen
  • 1/2 cup of almond milk
  • 2 teaspoons of fresh lime juice
  • 1 teaspoon of fresh ginger root to taste
  • 2-3 fresh strawberries
  • 1 fresh peach
  • a small handful of coconut shrims
  • 1 peeled kiwi

Put frozen fruit and milk in a blender and blend until smooth. Add the lime juice and ginger, then blend again. Pour the finished smoothie into your favorite bowl. Before serving, put sliced ​​fresh strawberries, peach, kiwi and coconut shavings on top.

Grilled vegetables with balsamico

Ingredients:

  • 1 zucchini
  • 1 eggplant
  • 1/2 red pepper
  • 1/2 green pepper
  • a handful of arugula
  • 1/2 tablespoon of olive oil
  • a few drops of balsamico
  • a pinch of Provencal herbs to taste

Wash the vegetables and then dry them with a paper towel. Slice the zucchini and eggplant into thin slices and the peppers into strips. Put them in a bowl and pour over the olive oil. Stir until the vegetables are covered with oil. Preheat the grill pan and fry the vegetables until they are soft. Before the end of baking, add the arugula. Serve the vegetables drizzled with balsamico and a bit of Provencal herbs.

Fruit salad

Ingredients:

  • a piece of fresh, juicy watermelon
  • 4-5 strawberries
  • a handful of blueberries
  • 1/2 lime juice
  • a little fresh mint
  • optional a small glass of rum

Peel the watermelon and cut into pieces, then put it in a bowl. Wash strawberries and blueberries and put them in a bowl as well. Squeeze the lime juice, add chopped fresh mint and spice up the rum if you want. Mix all ingredients and your delicious refreshing salad is ready.

Sea food spaghetti

Ingredients for 2 people:

  • 1/2 pack of gluten-free pasta
  • 4-5 fresh tomatoes or a can of chopped tomatoes
  • 8 small prawns
  • 10 clams
  • 2-3 pieces of fresh octopus optional
  • 1 small onion
  • 1 tablespoon of olive oil
  • salt and pepper to taste
  • 1 clove of garlic

Boil the pasta in salted water. While the pasta is cooking, prepare the sauce. Heat the olive oil in a frying pan, then add the chopped onion and garlic. Be careful that the garlic does not burn. When it is brown, add tomatoes and spices. Cook the sauce for 5 minutes, covered. After this time, add the seafood and cook for another 4 minutes. When the pasta is ready, mix it with the sauce. You can serve the dish sprinkled with parsley.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂