fbpx

NA OSTRO I NA SŁODKO

NA OSTRO I NA SŁODKO

Zróżnicowane menu to najlepsze co może przydarzyć się naszym kubkom smakowym. Co więcej wpływa też na naszą kondycję i samopoczucie. Na ostro i na słodko uwielbia jeść każdy, a to pozwala dostarczyć naszemu organizmowi niezbędnych witamin i minerałów.

Jedzenie przygotowywane na ostro pobudza cały układ trawienny i przyspiesza perystaltykę jelit. To z kolei wpływa na zwiększenie przemiany materii i sprawia, że pomimo tego, że ze smakiem zjadamy wiele to nasz organizm radzi sobie z trawieniem znacznie lepiej. My możemy cieszyć się smuklejszą sylwetką.

Jedzenie na słodko z kolei to uczta dla naszych zmysłów. Każdy z nas uwielbia wszystko co słodkie, ale ważne, aby była to zdrowa słodycz. Taki składnik jak syrop klonowy dodaje smaku, ale nie wpływa na powiększanie się boczków czy pojawienie cellulitu. Jedzenie ma być przecież przyjemnością!

Jajka sadzone z łososiem

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3 plasterki wędzonego łososia
  • kawałek pełnoziarnistego pieczywa
  • 1 łyżka masła ghee
  • sól i pieprz
  • 1/2 cytryny

Masło rozgrzej na patelni, a następnie wbij jajka. Smaż tak długo aż białko się zetnie, a żółtko będzie jeszcze na wpół lejące. Gotowe jajka podawaj z chlebem i wędzonym łososiem. Jajka przed podaniem oprósz solą i pieprzem, a łososia możesz skropić odrobiną soku z cytryny.

NA OSTRO I NA SŁODKO

Placki owsiane z granatem

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka płatków bezglutenowych owsianych
  • 1 łyżka syropu kokosowego
  • laska wanilii
  • szczypta soli
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego

Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zblenduj na gładką masę. Następnie łyżką nałóż ciasto na rozgrzana patelnię i smaż placki, aby były rumiane z każdej strony. Placki owsiane podawaj z granatem, syropek klonowym lub masłem z nerkowców.

NA OSTRO I NA SŁODKO

Łosoś z piekarnika z sałatką z awokado i pomidorków cherry

  • kawałek świeżego łososia ze skórą
  • 2 masła klarowanego
  • sól i pieprz
  • adżika – sos z ostrych papryczek
  • 1 awokado
  • garść pomidorków cherry
  • 2 łyżki sosu Tamari
  • 2 kromki pieczywa bezglutenowego

Rozgrzej piekarnik do 200C. Ułóż łososia na folii aluminiowej. Dodaj 2 łyżki masła klarowanego oraz łyżeczkę sosu z ostrych papryczek i następnie zawiń szczelnie rybę. Przełóż ją na blaszkę i piecz w piekarniku przez 20 minut. W tym czasie przygotuj sałatkę z awokado. Pomidorki cherry przekrój na pół i przełóż do miseczki. Dodaj pokrojone w cząstki awokado i zalej wszystkie składnik sosem Tamari. Wymieszaj, a na koniec dopraw solą i pieprzem. Rybę podawaj z pieczywem bezglutenowym i sałatką.

NA OSTRO I NA SŁODKO

Wegetariańskie red curry na ostro

Składniki:

  • 1/2 kalafiora
  • mała kukurydza
  • 1/2 selera naciowego
  • 2 łyżki masła ghee
  • 1 cukinia
  • garść orzechów nerkowca
  • 2-3 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 cebula
  • puszka mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 cm świeżego imbiru
  • limonka
  • sól i pieprz

Wszystkie warzywa pokrój w dużą kostkę, a kalafiora na różyczki. Rozgrzej masło ghee na głębszej patelni lub w garnku i wrzuć cebulę. Podsmażaj ją do miękkości przez 2 do 3 minut. Następnie dodaj czerwoną pastę curry i starty imbir. Podsmażaj nadal przez około 2 minuty, aby uwolnił się aromat. Następnie dodaj cukinię, kukurydzę, kalafiora, orzechy, wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Danie przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i podgrzewaj danie przez około 15 minut. Pod koniec czasu wlej mleko kokosowej, wciśnij sok z limonki i gotuj całość przez 5 minut, a przynajmniej do zgęstnienia sosu. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Danie podawaj z ryżem jaśminowym posypanym czarnuszką, a curry posyp dodatkowo kolendrą lub pietruszką.

Smacznego!

Love Ewa 🙂