fbpx

DIETA NA SPALANIE KALORII

Wczoraj wrzuciłam wam plan treningowy, który pozwoli spalić kilka zbędnych kalorii. Dziś przygotowałam menu pełne zdrowych składników, które dodatkowo podkręcą metabolizm. Dieta na spalanie jak zobaczycie może być naprawdę smaczna i aromatyczna. Jestem pewna, że te dania na stałe wejdą do waszego codziennego menu. To co? Zaczynamy spalanie kalorii?

W tym tygodniu proponuję dania mocno doprawione i ze składnikami takimi jak ananas czy ryba, które świetnie wpływają na spalanie kalorii. Dzięki nim i połączeniu diety z ruchem nawet najmniejszym szybko i bezboleśnie zrzucicie kilka zbędnych centymetrów w biodrach. A to chyba jest warte waszego wysiłku prawda?

Ananas w cieście bezglutenowym

Składniki:

  • 1 mały ananas
  • 1 łyżeczka masła klarowanego do smażenia

Składniki na ciasto:

  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 łyżki roztopionego masła klarowanego

Ananasa obierz ze skórki i pokrój w plastry. Wszystkie składniki na ciasto połącz na gładką masę w blenderze lub za pomocą robota kuchennego. Następnie każdy plaster zamocz w cieście i smaż na maśle z każdej strony.

spalanie kalorii

Sok z marchwi ze świeżym imbirem

Składniki:

  • 4-5 marchewek
  • 2-3 centymetrów świeżego imbiru
  • 1/2 cytryny
  • szczypta cynamonu

Marchew i imbir przepuść przez wyciskarkę lub sokowirówkę. Do powstałego soku dodaj cytrynę i szczyptę cynamonu, który podkręci smak soku.

spalanie kalorii

Ryba raz dwa

Składniki:

  • 1 łyżka czerwonej pasty miso
  • 3 łyżki niesolonego masła
  • 1 łyżeczka ciemnobrązowego cukru
  • płat świeżego łososia lub innej ryby, którą lubicie
  • garść zielonych szparagów

Rozgrzej piekarnik do 200C i przygotuj folię aluminiową. W miseczce wymieszaj pastę miso, masło i cukier. Rybę ułóż na folii, a następnie posmaruj przygotowana marynatą. Obok ułóż szparagi i zawiń całość tak, aby ryba była szczelnie zamknięta. Piecz dania przez 20 minut. Mniej więcej w połowie czasu otwórz troszkę folię, aby ryba mogła się troszkę zrumienić z zewnątrz.

fot. https://www.tablefortwoblog.com/

Warzywne curry

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, drobno pokrojona w kostkę
  • 4 średnie ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka świeżego, startego imbiru
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 3/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego Cayenne
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka lekkiego mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sól i pieprz
  • 1 główka kalafiora lub brokułu, posiekana na różyczki
  • 3 średnie słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 średnie pomidory
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 4 szklanki szpinaku
  • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekane
  • sok z 1 limonki
  • ryż Basmati

W dużym garnku rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj cebulę i podsmażaj ją około 2 minuty. Zmniejsz ogień, a następnie dodaj czosnek i imbir i podsmażaj całość przez minutę. Dodaj kolendrę, kminek, kurkumę i cayenne. Wymieszaj całość, a następnie dodaj koncentrat pomidorowy, bulion, mleko kokosowe, cynamon, łyżeczkę soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Doprowadź składniki do zagotowania. Po chwili zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodaj kalafior, ziemniaki, pomidory i groszek. Rozkręć ogień i doprowadź danie do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Powinno to zająć około 20–25 minut. Dodaj sok z limonki i skórkę, a następnie gotuj jeszcze 3 minuty. Dopraw do smaku solą. Dodaj dwie garści szpinaku i gotuj przez 2 minuty, aż szpinak stanie się jasnozielony. Podawaj z ryżem i kolendrą.

fot. https://www.layersofhappiness.com/

Smacznego!

Love Ewa 🙂