Wczoraj wrzuciłam wam plan treningowy, który pozwoli spalić kilka zbędnych kalorii. Dziś przygotowałam menu pełne zdrowych składników, które dodatkowo podkręcą metabolizm. Dieta na spalanie jak zobaczycie może być naprawdę smaczna i aromatyczna. Jestem pewna, że te dania na stałe wejdą do waszego codziennego menu. To co? Zaczynamy spalanie kalorii?
W tym tygodniu proponuję dania mocno doprawione i ze składnikami takimi jak ananas czy ryba, które świetnie wpływają na spalanie kalorii. Dzięki nim i połączeniu diety z ruchem nawet najmniejszym szybko i bezboleśnie zrzucicie kilka zbędnych centymetrów w biodrach. A to chyba jest warte waszego wysiłku prawda?
Ananas w cieście bezglutenowym
Składniki:
- 1 mały ananas
- 1 łyżeczka masła klarowanego do smażenia
Składniki na ciasto:
- 3 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 2 łyżki roztopionego masła klarowanego
Ananasa obierz ze skórki i pokrój w plastry. Wszystkie składniki na ciasto połącz na gładką masę w blenderze lub za pomocą robota kuchennego. Następnie każdy plaster zamocz w cieście i smaż na maśle z każdej strony.
Sok z marchwi ze świeżym imbirem
Składniki:
- 4-5 marchewek
- 2-3 centymetrów świeżego imbiru
- 1/2 cytryny
- szczypta cynamonu
Marchew i imbir przepuść przez wyciskarkę lub sokowirówkę. Do powstałego soku dodaj cytrynę i szczyptę cynamonu, który podkręci smak soku.
Ryba raz dwa
Składniki:
- 1 łyżka czerwonej pasty miso
- 3 łyżki niesolonego masła
- 1 łyżeczka ciemnobrązowego cukru
- płat świeżego łososia lub innej ryby, którą lubicie
- garść zielonych szparagów
Rozgrzej piekarnik do 200C i przygotuj folię aluminiową. W miseczce wymieszaj pastę miso, masło i cukier. Rybę ułóż na folii, a następnie posmaruj przygotowana marynatą. Obok ułóż szparagi i zawiń całość tak, aby ryba była szczelnie zamknięta. Piecz dania przez 20 minut. Mniej więcej w połowie czasu otwórz troszkę folię, aby ryba mogła się troszkę zrumienić z zewnątrz.
Warzywne curry
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula, drobno pokrojona w kostkę
- 4 średnie ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka świeżego, startego imbiru
- 1 łyżka mielonej kolendry
- 1 i 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 3/4 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego Cayenne
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 szklanka lekkiego mleka kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- sól i pieprz
- 1 główka kalafiora lub brokułu, posiekana na różyczki
- 3 średnie słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 średnie pomidory
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 4 szklanki szpinaku
- 2 łyżki świeżej kolendry, posiekane
- sok z 1 limonki
- ryż Basmati
W dużym garnku rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj cebulę i podsmażaj ją około 2 minuty. Zmniejsz ogień, a następnie dodaj czosnek i imbir i podsmażaj całość przez minutę. Dodaj kolendrę, kminek, kurkumę i cayenne. Wymieszaj całość, a następnie dodaj koncentrat pomidorowy, bulion, mleko kokosowe, cynamon, łyżeczkę soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Doprowadź składniki do zagotowania. Po chwili zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodaj kalafior, ziemniaki, pomidory i groszek. Rozkręć ogień i doprowadź danie do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Powinno to zająć około 20–25 minut. Dodaj sok z limonki i skórkę, a następnie gotuj jeszcze 3 minuty. Dopraw do smaku solą. Dodaj dwie garści szpinaku i gotuj przez 2 minuty, aż szpinak stanie się jasnozielony. Podawaj z ryżem i kolendrą.
Smacznego!
Love Ewa 🙂