Uwielbiam Święta za cudowny klimat, ale przede wszystkim za to, że wszyscy moi najbliżsi są tuż obok. Mój mąż jest już przy mnie i jestem mega szczęśliwa. Wiecie co wykorzystaliśmy ten czas na wspólne gotowanie, które bardzo zbliża. A przecież stare przysłowie mówi, że przez żołądek do serca prawda?
Święta wymagają wielu przygotowań i często mogą być one męczące. Dlatego mam dla Was świetną radę – poproście o pomoc Waszych facetów. Wspólne gotowanie jest naprawdę fajne. Nie tylko wszystko idzie szybciej, ale wspólne przygotowanie świątecznych dań baaardzo zbliża. To też świetna zabawa, w której możecie posypać się mąką, przypadkowo pobrudzić miodem. I wiecie co? Wszystko to może być świetną zabawą wstępną 😉
My z Rubenem uwielbiamy wspólnie gotować. Inspirujemy się wzajemnie, eksperymentujemy w kuchni przez co przygotowane przez nas dania są pełne miłości. Podobnie może być również z Waszymi potrawami. Zaproście w te Święta swoich partnerów czy rodzinę i przygotujcie wspólnie świąteczne potrawy pełne miłości. Zobaczycie, że będą one smakować wyśmienicie!
Świąteczna marchewka
Składniki:
- 0,5 kg marchewki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka syrop klonowego
- sól i pieprz
Składniki na sos:
- 1 ząbek czosnku
- sok z ½ cytryny
- 1 i 1/2 łyżki oliwy
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2 łyżki pasty tahini
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 łyżki wody
- sól i pieprz
Marchewki dobrze umyj szczoteczką. Jeśli będzie taka konieczność to możesz je obrać ze skórki. Ja tego staram się nie robić ponieważ to właśnie w skórce znajduje się najwięcej witamin. Umyte marchewki przełóż je na blaszkę do pieczenia, na której wcześniej ułóż papier do pieczenia. Przygotuj polewę do marchewek, czyli wymieszaj oliwę, syrop klonowy z solą i pieprzem, a następnie posmaruj każdą marchewkę. Tak przygotowaną przekąskę włóż do rozgrzanego do 170C piekarnika i piecz przez 20-30 minut. W tym czasie przygotuj sos. Czosnek zgnieć, przełóż do miseczki. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie je wymieszaj. Upieczone marchewki przełóż na talerz i polej sosem. Przed podaniem posyp je pestkami granatu i pistacjami. Do marchewki świetnie pasuje też świeża kolendra.
Ulubione ciasteczka Rubena
Składniki:
- 4 łyżki masła ghee
- mały słoiczek miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/4 szklanki syropu klonowego
- 4 szklanki miksu mąki z cieciorki i mąki ryżowej
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- brązowy cukier
Do miski wrzuć masło ghee oraz miód, a następnie połącz wszystkie składniki. Ja używam do tego blendera. Kiedy masa będzie już gładka dodaj ekstrakt z wanilii i syrop klonowy. Ponownie wszystko wymieszaj blenderem. Następnie dodaj połowę mąki, sodę, gałkę muszkatołową, cynamon i sól i znów wymieszaj wszystkie składniki. Kiedy ciasto będzie już gładkie dodaj resztę mąki i ponownie wymieszaj. Z ciasta uformuj średniej wielkości kulki i każdą z nich obtocz w brązowym cukrze. Następnie przełóż je na blachę do pieczenia i rozgnieć ręką tak, aby powstały płaskie ciastka. Kiedy blaszka będzie już pełna włóż ją do piekarnika rozgrzanego do 180C na 10-12 minut.
Jeśli chcecie zobaczyć dokładnie jak piekę ciasteczka zapraszam na mojego Youtube’a – kliknij TUTAJ.
Kochani pamiętajcie. Święta mają magiczną moc i naprawdę zbliżają ludzi. Dlatego wykorzystajcie ten czas i po prostu starajcie się być razem nie tylko przy świątecznym stole. Postarajcie się przygotować wspólnie świąteczne potrawy. Wspólne gotowanie baaardzo zbliża, ale może być też świetną zabawą!
Love Ewa 🙂