fbpx

WSPÓLNE GOTOWANIE ZBLIŻA

wspólne gotowanie

Uwielbiam Święta za cudowny klimat, ale przede wszystkim za to, że wszyscy moi najbliżsi są tuż obok. Mój mąż jest już przy mnie i jestem mega szczęśliwa. Wiecie co wykorzystaliśmy ten czas na wspólne gotowanie, które bardzo zbliża. A przecież stare przysłowie mówi, że przez żołądek do serca prawda?

Święta wymagają wielu przygotowań i często mogą być one męczące. Dlatego mam dla Was świetną radę – poproście o pomoc Waszych facetów. Wspólne gotowanie jest naprawdę fajne. Nie tylko wszystko idzie szybciej, ale wspólne przygotowanie świątecznych dań baaardzo zbliża. To też świetna zabawa, w której możecie posypać się mąką, przypadkowo pobrudzić miodem. I wiecie co? Wszystko to może być świetną zabawą wstępną 😉

My z Rubenem uwielbiamy wspólnie gotować. Inspirujemy się wzajemnie, eksperymentujemy w kuchni przez co przygotowane przez nas dania są pełne miłości. Podobnie może być również z Waszymi potrawami. Zaproście w te Święta swoich partnerów czy rodzinę i przygotujcie wspólnie świąteczne potrawy pełne miłości. Zobaczycie, że będą one smakować wyśmienicie!

Świąteczna marchewka

Składniki:

  • 0,5 kg marchewki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka syrop klonowego
  • sól i pieprz

Składniki na sos:

  • 1 ząbek czosnku
  • sok z ½ cytryny
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżki wody
  • sól i pieprz

Marchewki dobrze umyj szczoteczką. Jeśli będzie taka konieczność to możesz je obrać ze skórki. Ja tego staram się nie robić ponieważ to właśnie w skórce znajduje się najwięcej witamin. Umyte marchewki przełóż je na blaszkę do pieczenia, na której wcześniej ułóż papier do pieczenia. Przygotuj polewę do marchewek, czyli wymieszaj oliwę, syrop klonowy z solą i pieprzem, a następnie posmaruj każdą marchewkę. Tak przygotowaną przekąskę włóż do rozgrzanego do 170C piekarnika i piecz przez 20-30 minut. W tym czasie przygotuj sos. Czosnek zgnieć, przełóż do miseczki. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie je wymieszaj. Upieczone marchewki przełóż na talerz i polej sosem. Przed podaniem posyp je pestkami granatu i pistacjami. Do marchewki świetnie pasuje też świeża kolendra.

wspólne gotowanie
wspólne gotowanie

Ulubione ciasteczka Rubena

Składniki:

  • 4 łyżki masła ghee
  • mały słoiczek miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 4 szklanki miksu mąki z cieciorki i mąki ryżowej
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • brązowy cukier

Do miski wrzuć masło ghee oraz miód, a następnie połącz wszystkie składniki. Ja używam do tego blendera. Kiedy masa będzie już gładka dodaj ekstrakt z wanilii i syrop klonowy. Ponownie wszystko wymieszaj blenderem. Następnie dodaj połowę mąki, sodę, gałkę muszkatołową, cynamon i sól i znów wymieszaj wszystkie składniki. Kiedy ciasto będzie już gładkie dodaj resztę mąki i ponownie wymieszaj. Z ciasta uformuj średniej wielkości kulki i każdą z nich obtocz w brązowym cukrze. Następnie przełóż je na blachę do pieczenia i rozgnieć ręką tak, aby powstały płaskie ciastka. Kiedy blaszka będzie już pełna włóż ją do piekarnika rozgrzanego do 180C na 10-12 minut.

Jeśli chcecie zobaczyć dokładnie jak piekę ciasteczka zapraszam na mojego Youtube’a – kliknij TUTAJ.

wspólne gotowanie

Kochani pamiętajcie. Święta mają magiczną moc i naprawdę zbliżają ludzi. Dlatego wykorzystajcie ten czas i po prostu starajcie się być razem nie tylko przy świątecznym stole. Postarajcie się przygotować wspólnie świąteczne potrawy. Wspólne gotowanie baaardzo zbliża, ale może być też świetną zabawą!

Love Ewa 🙂