Święta to nie tylko cudowny czas spotkań z najbliższymi, ale też czas wielkiego obżarstwa. Coś o tym wiem! Jedak już po świętach i czas wziąć się za siebie. Proponuję poświąteczny detoks, który przygotuje nas do Sylwestra. Gwarantuję Wam, że już po pierwszym dniu poczujecie się znacznie lepiej!
Poświąteczny detoks to moja propozycja nie tylko na oczyszczenie organizmu po świętach, ale przede wszystkim wskazówka jak przygotować ciało do Sylwestra. Każda z nas chce wejść w Nowy Rok w wystrzałowej stylizacji i dobrym zdrowiu. Aby tak było wystarczy kilkudniowy detoks, który pozwoli się nam poczuć świetnie we własnym ciele. Także nie zastanawiajcie się dłużej tylko do dzieła!
Podstawą detoksu jest podkręcenie przemiany materii oraz usunięcie wody z organizmu. Najlepiej poprzez odpowiednie nawodnienie, dlatego każdy dzień zacznijcie od wody z cytryną. Ona działa świetnie na przemianę materii, ale jest też super zastrzykiem energii i witamin!
27.12. DZIEŃ PIERWSZY
Wypij na czczo ciepłą wodę z sokiem z ½ cytryny. Możesz dodać trochę pieprzu cayenne dla przyspieszenia metabolizmu oraz niewielką ilość miodu na wzmocnienie.
Śniadanie | Przekąska | Lunch | Kolacja |
Owsianka i mała kawa czarna lub z mlekiem | Zielony oczyszczający koktajl | Kasza jaglana zapiekana z warzywami | Zupa ogórkowa i mała sałatka z awokado |
Owsianka z prażonym jabłkiem i cynamonem
Składniki:
- 1⁄2 szklanki płatków owsianych
- łyżeczka cynamonu
- 1 jabłko
- 2 szklanki mleka kokosowego
- wanilia
- szczypta soli
- mrożone owoce np. truskawki, maliny
- 2 łyżeczki syropu klonowego
Płatki owsiane ugotuj na mleku kokosowym razem z cynamonem, wanilią i syropem klonowym oraz solą. W osobnym garnuszku uduś jabłko z 1/2 łyżeczki cynamonu. Po ugotowaniu nałóż do miseczki owsiankę, na wierzch dodaj jabłko i całość posyp mrożonym owocami.
Zielony fit koktajl
Składniki:
- spora garść szpinaku
- 1/2 awokado
- 1 marakuja koniecznie z pestkami, które mają właściwości przyspieszające przemianę materii (jak nie masz marakui dodaj ananasa)
- 1 szklanka wody kokosowej
- 1/2 banana
- 1 łyżeczka siemienia lnianego, które wpływa na polepszenie odporności i przyspiesza przemianę materii
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Kasza jaglana zapiekana z warzywami
Składniki dla 4 osób:
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały bakłażan
- 1 mała cukinia
- 1 papryka
- 100 g kaszy jaglanej
- 2 pomidory
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 250 ml bulionu jarzynowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- przyprawy: 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz
Piekarnik nagrzej do 200C. Na dużej patelni, na oliwie podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz drobno pokrojony czosnek. Następnie dodaj pokrojonego w kostkę bakłażana, wymieszaj i podsmażaj około 3 minuty. Dodaj pokrojoną paprykę i cukinię oraz przyprawy. Smaż całość przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Dodaj surową kaszę jaglaną, wlej przecier pomidorowy, bulion i zagotuj całość. W międzyczasie dodaj obrane i pokrojone w kostkę pomidory a na koniec posiekaną natkę pietruszki. Po zagotowaniu przykryj garnek pokrywką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 30 minut.
Kremowa zupa ogórkowa
Składniki:
- 5 dużych ogórków kiszonych
- 4-5 ziemniaków
- 1 duży por (biała część)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 biała cebula
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 kostki rosołowe
- kilka łyżek oliwy
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/ 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- Sól i pieprz
- koperek
- 3 łyżki jogurtu kokosowego
Pora, cebule i czosnek obierz, a następnie pokrój w półksiężyce. Na dnie garnka rozgrzej kilka łyżek oliwy. Dorzuć pokrojone cebule oraz chwilę później czosnek i całość zeszklij. W międzyczasie obierz ziemniaki, marchewki i pietruszki. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewki i pietruszki w półksiężyce. tak przygotowane warzywa dodaj do wcześniej zeszklonych pora, cebuli i czosnku. Dosyp przyprawy: kurkumę, pieprz ziołowy oraz słodką paprykę. Podsmażaj całość przez kilka minut.
Kostki bulionowe rozpuść w 1 litrze wody. Podsmażone warzywa zalej następnie przygotowanym bulionem. Gotuj całość do miękkości wszystkich składników, a pod koniec gotowania dodaj pokrojone ogórki. Przed podaniem zmiksuj zupę na gładki krem. W trakcie miksowania dodaj jogurt kokosowy. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
28.12 DZIEŃ DRUGI
Wypij na czczo ciepłą wodę z sokiem z ½ cytryny. Możesz dodać trochę pieprzu cayenne dla przyspieszenia metabolizmu oraz niewielką ilość miodu na wzmocnienie.
Śniadanie | Przekąska | Lunch | Kolacja |
Zielony błyskawiczny omlet | Zielony koktajl oczyszczający | Makaron z pesto z awokado | Zielona proteinowa sałatka |
Zielony błyskawiczny omlet
Składniki:
- 4 jajka
- 2 garście świeżych ziół ( szczypiorek, natka pietruszki, tymianek )
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki masła Ghee
- do środka: duża garść zieleniny ( szpinak, lub roszponka )
- do ozdoby: 1/2 awokado
- ulubione zioła
Wymieszaj jajka z pokrojonym drobno ziołami, solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię z masłem i wlej jajka. Podsmażaj, ale nie za długo, tak by omlet nie był suchy. Wrzuć do zieleninę i zamknij omlet. Poczekaj ok 30 sek i zdejmij z patelni. Serwuj z pokrojonym w plastry awokado oraz z ziołami.
Zielony koktajl oczyszczający – przepis podałam w pierwszym dniu diety – sprawdź wyżej!
Makaron z pesto z awokado
Składniki:
- 200 gr makaronu bezglutenowego
- rukola
- orzechy peakan
- 10 suszonych pomidorów
Składniki na pesto:
(jeśli nie masz czasu na przygotowanie pesto kup gotowe pesto ekologiczne)
- szklanka bazylii
- 1 duże awokado
- 1/4 szklanki orzechów piniowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 i 1⁄2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
Zblenduj wszystkie składniki na pesto (3-4 razy zapulsuj). Ugotuj makaron w lekko posolonej wodzie. Podsmaż cebulkę, odcedź ugotowany makaron i wrzuć na patelnię z cebulką. Zamieszaj. Dodaj pesto. Podgrzewaj 3 min i przełóż na talerz. Posyp orzechami i dodaj rukolę. Przypraw do smaku.
Zielona proteinowa sałatka
Składniki:
- słoiczek cieciorki bio
- 1/2 łyżeczki chili
- garść rodzynek lub żurawiny
- garść szpinaku
- 3 łyżki miodu
- szczypta soli
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- kminek mielony
Wrzuć szpinak oraz cieciorką do miski. Wymieszaj miód, oliwę, sok z cytryny, rodzynki w małej misce. Dodaj kminek, sól, pieprz. Polej sałatkę dressingiem.
29.12. DZIEŃ TRZECI
Wypij na czczo ciepłą wodę z sokiem z ½ cytryny. Możesz dodać trochę pieprzu cayenne dla przyspieszenia metabolizmu oraz niewielką ilość miodu na wzmocnienie.
Śniadanie | Przekąska | Lunch | Kolacja |
Mango Bowl | Zielony koktajl oczyszczający | Krem z grzybów leśnych z orzechami | Ryż z warzywami |
Mango Bowl
Składniki:
- 1 mango
- 1 szklanka mleka kokosowego
- szczypta mielonego cynamonu
- kilka kropel wanilii ekologicznej
- kilka kropel syropu kokosowego
- ulubione owoce sezonowe np. borówki, jeżyny
- ½ brzoskwini pokrojonej na plasterki
- garść ulubionej, bezglutenowej granoli
- odrobina sezamu
Obierz mango ze skórki i pokrój na mniejsze części. Następnie przełóż je do blendera, dolej mleko kokosowe i wrzuć szczyptę cynamonu. Nie zapomnij dodać kilka kropel wanilii ekologicznej i syropu kokosowego. Zblenduj wszystko na gładką masę. Następnie przelej ją do ulubionej miski, najlepiej eko i dorzuć borówki lub inne owoce sezonowe. Dodaj kilka plasterków brzoskwini, ulubioną granolę.
Zielony koktajl oczyszczający – przepis podałam w pierwszym dniu diety – sprawdź wyżej!
Krem z grzybów leśnych z orzechami
Składniki:
- 1 kg ulubionych grzybów leśnych
- 1 litr wywaru warzywnego
- średnia cebula
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- 10 dkg orzechów laskowych
- 2 garści kiełków rzodkiewki
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle ghee.Grzyby dokładnie umyj i pokrój na małe kawałki. Dołóż je do cebuli i lekko podsmaż. Przełóż grzyby do wywaru warzywnego i gotuj około 30 minut. Następnie zblenduj na gładką masę. Gdyby zupa była zbyt rzadka, może ją jeszcze pogotować do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Podawaj ją z połówkami świeżych laskowych orzechów oraz szczyptą kiełków rzodkiewki.
Ryż z warzywami
Składniki:
- 1 gotowa mieszanka warzywna
- 1/2 puszki dowolnej fasoli w zalewie
- 1 szklanka ryżu pełnoziarnistego
- 1 łyżka suszonych mieszanych ziół
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1/2 łyżeczki łagodnego chili w proszku
- 3 suszone pomidory – posiekane
- 1 łyżeczka ciemnego proszku kakaowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól i pieprz
- opcjonalnie: brokuły
Rozpocznij od płukania ryżu przez kilka minut na sicie pod bieżącą wodą, a następnie umieść go na patelni. Zalej wodą tak, aby było jej 2-3 razy więcej niż ryży. Następnie doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 25-30 minut.W kolejnym kroku dodaj wszystkie pozostałe składniki na drugą patelnię i wymieszaj. Gdy ryżowi pozostanie około 10 minut na gotowanie, podgrzewaj mieszankę warzywną z chili na małym ogniu przez około 10 minut. Jeśli lubisz możesz danie podać z brokułami ugotowanymi na parze.
30.12 DZIEŃ CZWARTY
Wypij na czczo ciepłą wodę z sokiem z ½ cytryny. Możesz dodać trochę pieprzu cayenne dla przyspieszenia metabolizmu oraz niewielką ilość miodu na wzmocnienie.
Śniadanie | Przekąska | Lunch | Kolacja |
Bezglutenowe naleśniki | Zielony koktajl oczyszczający | Kasza jaglana z cukinią | Zupa dyniowa z gruszką |
Bezglutenowe naleśniki
Składniki na ciasto:
- 3 jajka
- 1 i 1/4 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 2 łyżeczki masła ghee
- 1 łyżeczka masła ghee na patelnię
- dodatki: syrop kokosowy do polania, garść borówek, 1 kiwi, orzechy, suszona morela, jogurt kokosowy
Zblenduj wszystkie składniki na ciasto oprócz jednej łyżeczki masła. Rozgrzej patelnię z masłem i wylej cienką warstwę ciasta na patelnię. Podsmażaj naleśniki po obu stronach aż się zarumienią. Polej syropem kokosowym. Podawaj z owocami i jogurtem kokosowym.
Zielony koktajl oczyszczający – przepis podałam w pierwszym dniu diety – sprawdź wyżej!
Kasza jaglana z cukinią
Składniki:
- 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej
- 2 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
- 2 liście jarmużu
- 1 mała cukinia
- 1/2 cebuli
- 4 łyżki mieszanki pestek i orzechów (słonecznik, dynia, orzeszki pinii)
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
Kaszę jaglaną wsyp do średniego garnka. Najpierw podpraż ją na sucho przez 3-4 minuty. Mieszaj co chwila, aby nie przywarła ona do garnka. Kiedy kasza będzie już gotowa wlej szklankę wody i następnie dodaj szczyptę soli. Przykryć ją i gotuj na małym ogniu przez około 12 minut. Na 2 minuty przed końcem dodaj do garnka pokrojone na kawałki liście jarmużu. Zamknij ponownie pokrywę i gotuj do końca podanego czasu. Następnie dodaj połowę startego czosnku i połowę przypraw. Cukinię pokrój na kawałki, dopraw solą, pieprzem oraz resztą startego czosnku i przypraw. W kolejnym kroku skrop połową oliwy i dokładnie wszystko wymieszaj. Rozgrzej patelnię grillową i podpiekaj cukinię aż będzie lekko przypalona z każdej ze stron. W połowie grillowania dodać pokrojoną w piórka cebulę. Dodaj pestki dyni i słonecznika, a po chwili kaszę z jarmużem, wymieszaj i smaż wszystkie składniki razem przez około 2-3 minuty. Odstaw danie z ognia, a następnie skrop mieszanką soku z cytryny, resztą oliwy i miodu. Wymieszaj, wyłóż na półmiski.
Zupa dyniowa z gruszką
Składniki:
- 1 dynia hokkaido
- 2 duże gruszki
- 1 cm kawałek świeżego imbiru
- 1/3 łyżeczki płatków chili
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka listków świeżego tymianku lub 1/2 suszonego
- sól, pieprz
- czerwona słodka papryka
- oliwa lub masło klarowane
Dynię umyj, a następnie usuń pestki i pokrój w grubą kostkę. Pamiętaj, że im mniejsze kawałki tym szybciej się ona ugotuje. Cebulę i czosnek oraz imbir pokrój w drobną kostkę. W następnym kroku na patelni przesmaż krótko cebulę ze szczyptą soli, dodaj czosnek imbir, tymianek oraz chili. Jak tylko zaczną pachnieć dorzuć dynię. Smaż wszystko razem przez 1-2 minuty, a następnie zalej wodą, tak aby zakryła warzywa. Przykryj danie i gotuj na średnim ogniu 15 minut. W tym czasie z gruszek usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Dorzuć do garnka. Gotuj całość kolejne 5-10 minut. Następnie całość przełóż do miksera lub rozdrobnij blenderem. Wlej zupę ponownie do garnka. Jeżeli zupa jest za gęsta dolej gorącej wody, dopraw do smaku solą i pieprzem i zagotuj ponownie. Podaj z kleksem jogurtu posypaną listkami tymianku.
31.12. DZIEŃ PIĄTY
Wypij na czczo ciepłą wodę z sokiem z ½ cytryny. Możesz dodać trochę pieprzu cayenne dla przyspieszenia metabolizmu oraz niewielką ilość miodu na wzmocnienie.
Śniadanie | Przekąska | Lunch | Kolacja |
Tosty z jajkiem | Zielony koktajl oczyszczający | Portugalski gulasz z zielonego groszku | Pomarańczowa sałatka |
Tosty z jajkiem
Składniki:
- 2 kromki bezglutenowego pieczywa
- 1/2 awokado
- sok z 1/4 limonki
- dwa sadzone jajka
- sól i pieprz do smaku
- papryczka wędzona
Dwa kawałki bezglutenowego pieczywa podpiecz w tosterze. Obierz dojrzałe awokado, pokrój w kostkę i rozgnieć widelcem. Dodaj sok z limonki, sól i pieprz oraz wędzoną papryczkę. Usmaż dwa jajka na maśle klarowanym. Posmaruj tosty pastą z awokado. Na wierzch połóż usmażone jajka. Przypraw do smaku.
Zielony koktajl oczyszczający – przepis podałam w pierwszym dniu diety – sprawdź wyżej!
Portugalski gulasz z zielonego groszku
Składniki:
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 duża żółta cebula, drobno posiekana
- 2 duże ząbki czosnku, drobno pokrojony
- 2 liście laurowe
- 50 gr jarmuż, posiekany
- 200 gr pomidorków koktajlowych, posiekane na ćwiartki
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- 300 gr młodych ziemniaków, grubo pokrojone
- 500 gr mrożonego groszku
- 1 i 3/4 filiżanki bulionu warzywnego
- duża garść posiekanej kolendry
- sól morska i czarny pieprz do smaku
Rozgrzej olej kokosowy w garnku na średnim ogniu. Dodaj nasiona kolendry i smaż, aż zaczną skwierczeć. Następnie dodaj cebulę, czosnek i liście laurowe i gotuj powoli, aż będą półprzezroczyste. Kolejny krok to jarmuż. Dodaj go z pomidorkami koktajlowymi i koncentratem pomidorowym do garnka i zamieszaj. Dodaj ziemniaki, mrożony groszek i wywar warzywny i ponownie zamieszaj całość. Kiedy tylko bulion zacznie się gotować, zredukuj gotowanie do niskiego wrzenia i częściowo przykryj garnek. Gotuj przez 15-20 minut lub do momentu kiedy ziemniaki się ugotują. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę i dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj na brązowym ryżu.
Pomarańczowa sałatka
Składniki:
- mix ulubionych pomarańczy – ja wybrałam zarówno pomarańcze czerwone jak i gatunek minneola
- 3 mandarynki
- 1/2 cebuli
- 1/2 kopru włoskiego bardzo cienko pokrojonego
- 1 awokado obrane, bez pestek i pokrojone w plastry
- 1/2 szalotki obranej i bardzo cienko pokrojonej
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki octu balsamico
- 1 łyżka miodu
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- garść liści mięty
Pokrój cytrusy na cienkie plasterki, a następnie umieść je w misce lub na talerzu do serwowania. Na owoce ułóż cienko pokrojony koper włoski, najlepiej w plasterki. Dodaj plastry awokado i kawałki szalotki. W małej misce wymieszaj oliwę z balsamico. Dodaj miód i wymieszaj dressing. Dopraw solą i pieprzem. Sałatkę zalej dressingiem i ewentualnie dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem posyp sałatkę miętą.
Detoks poświąteczny przyda się każdemu. Po tej kilkudniowej diecie zobaczycie, że poczujecie się znacznie lepiej. Składniki zawarte w poszczególnych daniach podkręcą wasz metabolizm dzięki czemu organizm zacznie działać lepiej. To na pewno spowoduje, że stracicie kilka centymetrów i zmieścicie się w ulubioną sukienkę! Dlatego jeśli chcecie się czuć świetnie w ostatnią noc tego roku koniecznie postawcie na detoks!
Love Ewa 🙂