fbpx

DIETA BEZGLUTENOWA

dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa wymaga wielu wyrzeczeń oraz wytrwałości. Ma ona mnóstwo zalet, które pozytywnie wpływają na organizm. Wynikają one głównie z ograniczenia spożywania węglowodanów przez co układ trawienny pracuje sprawniej. Dzięki diecie bezglutenowej możemy pozbyć się zaparć, wzdęć, biegunki, obniżyć oraz wyregulować poziom tkanki tłuszczowej, a także uregulować gospodarkę wodną w organizmie.

W tym roku koniecznie #pokochajswojeciało, zmień nawyki i wprowadź do menu nowe składniki, a poczujesz się jak zmienia się twoje ciało. Będziesz cieszyć się wewnętrznym pięknem przez długie lata!

Bezglutenowa sałatka z jajka i awokado

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado obrane, bez pestki i pokrojone w małe kawałki
  • 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli
  • 1 łyżka pietruszki
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 3 jajka na twardo pokrojone w drobne kawałki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • majonez wegański bez konserwantów
  • sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj. Na koniec posyp całość pietruszką i gotowe!

Bezglutenowe ciastko owsiane

Składniki:

  • 2 duże dojrzałe banany
  • 1 i ¾ szklanki płatków owsianych bezglutenowych
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • szczypta soli morskiej
  • 2 duże łyżki ciemnego kakao
  • 1-2 łyżeczek wanilii
  • 1/3 szklanki suszonych owoców (rodzynki, żurawina)
  • garść pokruszonej gorzkiej czekolady

Piekarnik rozgrzej do 175C. Rozgnieć banany w misce i dodaj płatki, czekoladę oraz kakao. Całość wymieszaj. Następnie dodaj syrop, sól, wanilię, mąkę, i suszone owoce. Na papier do pieczenia nakładaj łyżkę masy i przygnieć ręką, aby uformować ciastka, które następnie włóż do piekarnika. Po 10 minutach sprawdź czy ciastka się pieką. Jeśli tak to piecz je przez kolejne 10-15 minut.

Makaron pesto z awokado

Składniki na pesto i makaron:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 100g makaronu bezglutenowego
  • 2 ząbki czosnku
  • masło ghee
  • 2-3 pomidory suszone

Awokado obierz ze skórki, a następnie rozgnieć je widelcem w misce. Później wymieszaj je z przyprawami, oliwą i sokiem z cytryny. Makaron ugotuj w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. W tym czasie podsmaż ząbki czosnku na patelni na maśle ghee. Dorzuć odsączony makaron z wody i przemieszaj z czosnkiem. Następnie dodaj pesto z awokado. Pomidory suszone pokrój w kawałki i dodaj tuż przed podaniem makaronu.

Przepis dokładnie obejrzysz na moim kanale na Youtube – wystarczy, że klikniesz TUTAJ.

dieta bezglutenowa

Karmelizowana marchewka na rukoli

Składniki:

  • 3-4 młode marchewki
  • 1 łyżka masła
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • garść czerwonych winogron
  • rukola – ilość wedle uznania
  • owoc granatu

Jeśli marchewka ma delikatną skórkę, to nie trzeba jej obierać. Wystarczy, że dobrze wyszorujesz ją w wodzie. Odetnij nać marchewki i następnie ugotuj ją w osolonej wodzie przez około 5 minut i odcedź. W tym czasie przygotuj marynatę. W misce wymieszaj 5 łyżek oliwy z oliwek z miodem, sokiem z cytryny. Dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem. Do miski wrzuć podgotowane marchewki i dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i łyżkę masła. Wrzuć marchewki i smaż krótko na większym ogniu do momentu karmelizacji. Na koniec na patelnię dodaj winogrono przekrojone na pół. Marchewki podawaj z rukolą oraz granatem.

dieta bezglutenowa

Smacznego!

Love Ewa 🙂

_________________________________________________________________

A gluten-free diet requires a lot of reproments and perseverance. It has a wealth of advantages that positively affect the body. They mainly stem from the reduction of carbohydrate intake by which the digestive system works more efficiently. Thanks to the gluten-free diet, we can get rid of constipation, bloating, diarrhea, reduce and adjust the level of body fat, and regulate the water management in the body.

Gluten-free egg and avocado salad

Ingredients:

  • 1 ripe avocado, peeled, pitted and cut into small pieces
  • 2 tablespoons of chopped red onion
  • 1 tablespoon of chives
  • 1 tablespoon of parsley
  • 3 hard-boiled eggs cut into small pieces
  • 1 teaspoon lemon juice
  • Vegan mayonnaise without preservatives
  • salt and pepper to taste

Put all ingredients in a bowl and mix thoroughly. Finally, sprinkle with parsley and it’s ready!

Gluten-free oat cake

Ingredients:

  • 2 large ripe bananas
  • 1 and ¾ cup gluten-free oat flakes
  • 2 tablespoons buckwheat flour
  • 2 teaspoons of maple syrup
  • a pinch of sea salt
  • 2 large spoons of dark cocoa
  • 1-2 teaspoons of vanilla
  • 1/3 cup dried fruits (raisins, cranberries)
  • a handful of crushed dark chocolate

Heat the oven to 175C. Mash the bananas in a bowl and add cereal, chocolate and cocoa. Mix everything. Then add syrup, salt, vanilla, flour, and dried fruit. Put a spoonful of mass on baking paper and crush with your hand to form cakes, which you then put into the oven. After 10 minutes, check if the cookies are baking. If so, bake them for another 10-15 minutes.

Avocado pesto pasta

Ingredients:

  • 1 ripe avocado
  • 1/2 lemon juice
  • salt and pepper to taste
  • 1/2 teaspoon olive oil
  • 1/2 clove of garlic pressed through
  • 100g gluten-free pasta
  • 2 garlic cloves ghee butter
  • 2-3 dried tomatoes

Peel the avocado and then crush it with a fork in a bowl. Then mix them with spices, olive oil and lemon juice. Cook the pasta in salted water with a little oil. At this time, fry the garlic cloves in a pan in ghee butter. Add drained pasta from the water and mix with garlic. Then add the avocado pesto. Dried tomatoes cut into pieces and add just before serving the pasta.

Caramelized carrot with rocket salad

Ingredients:

  • 3-4 young carrots  
  • 1 tablespoon of butter
  • 6 tablespoons of olive oil
  • 2 tablespoons of honey
  • 2 tablespoons of lemon juice
  • 1/4 teaspoon dried thyme salt, freshly ground pepper
  • a handful of red grapes arugula – quantity at the discretion
  • pomegranate

If the carrot has a delicate skin, then you do not need to peel it. Just scrub it well in water. Cut off the carrots and then cook them in salted water for about 5 minutes and strain. During this time, prepare the marinade. In a bowl, mix 5 tablespoons of olive oil with honey, lemon juice. Season with salt, pepper and thyme. Put the cooked carrots into a bowl and mix thoroughly. Heat a tablespoon of olive oil and a tablespoon of butter in a frying pan. Add the carrots and fry briefly over high heat until caramelized. Finally, add the grape cut in half to the pan. Serve the carrots with arugula and pomegranate.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂