fbpx

JEDZ ZIELONE! POCZUJ SIĘ ZDROWO!

Wiosna w pełni, dlatego koniecznie jedz zielone! Zdrowe, świeże warzywa powinny stać się podstawą Waszej kuchni. Sałata, ogórek czy brokuły z tych warzyw przygotujecie smaczne i super szybkie zupy i sałatki, które pozwolą Wam cieszyć się zdrowiem przez długi czas.

Wszystkie warzywa są zdrowe, ale najwięcej witamin i składników mineralnych maja te zielone! Są one znane ze swoich właściwości antynowotworowych. Zawierają sulforan substancję pobudzającą w komórkach proces, który przyczynia się do zwalczania wolnych rodników. Dzięki temu działając od wewnątrz w efekcie uzyskujemy piękną cerę i zdrowy wygląd.
Zielone warzywa jak sałata, jarmuż, brokuły, szpinak, koperek czy kiełki zawierają bardzo dużo witaminy C i magnez. Co więcej są one niskokaloryczne, czyli możemy je jeść do woli, a nasza waga nie podskoczy w górę. Zielone warzywa swój kolor zawdzięczają dużej ilości chlorofilu. Ten z kolei wspomaga proces oczyszczania organizmu. Łączy się on z częścią toksyn dzięki czemu mniejsza ich ilość jest odkładana w tkankach.

 Dlaczego warto jeść zielone?

1. Pomagają opanować największy głód. Zielone warzywa świetnie tłumią nawet największy apetyt.
2. Zielone warzywa mają właściwości hamujące wydzielanie nieprzyjemnego zapachu. Dodatkowo zmniejszają liczbę zaparć.
3. Chronią przed wchłanianiem toksyn z powietrza.
4.  Działają ochronnie na jelita. Spożywanie smażonych potraw jest szkodliwe dla tkanek jelita grubego. Jedząc zielone warzywa ograniczamy działanie złych substancji na tkanki wewnętrzne.
5. Zielone warzywa zastosowane na zewnątrz pomagają zagoić rany i zmniejszyć zaczerwienienia.

 

Pamiętajcie, zielone warzywa to bogactwo składników, które świetnie wpływa na poprawę kondycji naszego organizmu i zapewnia mu zdrowe. Dlatego starajcie się maksymalnie wykorzystać czas jakim jest wiosna i lato i koniecznie wprowadźcie do swojej diety zielone warzywa!

zielone warzywa to
bogactwo składników zapewniających dobre samopoczucie i zdrowie na lata.
Istnieje wiele różnorodnych przepisów, w których prym wiodą właśnie te
rośliny, ale wśród nich możemy znaleźć także koktajle, które bez
zbędnych trudności szybko przygotujemy i będziemy mogli cieszyć się
smakiem gdziekolwiek, na spacerze, w pracy, szkole czy na uczelni. Warto
skorzystać z dobra, które nam oferują i włączyć je do naszej diety w
większej ilości.http://bonavita.pl/zielone-warzywa-dlaczego-warto-jej-jesc-koktajle-z-zielonych-warzyw

Love Ewa 🙂

zdjęcia Justyna Gieleta, suknia SALAD :), projektant – NATURE

Wypróbuj przepisy na pyszne i zdrowe koktajle.
_______________________________

Spring is full, so be sure to eat green! Healthy, fresh vegetables should become the basis of your kitchen. Lettuce,
cucumber or broccoli from these vegetables will prepare tasty and
super-fast soups and salads that will allow you to enjoy your health for
a long time.

All vegetables are healthy, but the most vitamins and minerals are green! They are known for their anti-cancer properties. They contain a stimulant stimulant in cells, a process that contributes to the fight against free radicals. Thanks to this, acting from the inside, as a result, we get a beautiful complexion and a healthy look.
Green vegetables like lettuce, kale, broccoli, spinach, dill or sprouts contain a lot of vitamin C and magnesium. What’s more, they are low-calorie, that is, we can eat them at will, and our weight will not jump up. Green vegetables owe their color to a large amount of chlorophyll. This in turn supports the body cleansing process. It connects with part of the toxins so that less of them is deposited in the tissues.

Why is it worth eating green?

1. They help to control the greatest hunger. Green vegetables suppress even the largest appetite.2. Green vegetables have properties that inhibit the release of unpleasant odors. In addition, they reduce the number of constipations.

3. Protect against the absorption of toxins from the air.4. Protect the intestines. Consuming fried foods is harmful to colon tissues. Eating green vegetables reduces the effects of bad substances on internal tissues.

5. Green vegetables used outdoors help heal wounds and reduce redness.

Remember, green vegetables are a wealth of ingredients that greatly improve the condition of our body and provide it healthy. Therefore, try to make the most of the time that is spring and summer and necessarily add green vegetables to your diet!

Love Ewa 🙂

photo Justyna Gieleta, dress SALAD :), designer – NATURE

Try recipes for delicious and healthy cocktails.