Spadek energii po ciężkim dniu to norma. Powera brakuje nam także teraz jeszcze zimą, a już prawie wiosną. Dlatego dziś proponuję Wam dania nie tylko smaczne, ale dodające energii na cały dzień. Owsianka, kulki proteinowe to doskonały sposób na uzupełnienie utraconych cukrów i węglowodanów, czyli składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sprawdź i daj znać czy moje menu działa!
Kremowa owsianka z kaszy jaglanej
Składniki:
- 2 szklanki truskawek pokrojonych w ćwiartki
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- 1/8 łyżeczki mielonego kardamonu
- 2 łyżeczki niesolonego masła ( może być wegańskie )
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka migdałowego
- 1 szklanka wody
- 1/8 łyżeczki soli
- nasiona konopi, do posypania
- syrop klonowy do polania
Rozgrzej piekarnik do 180C. Wrzuć truskawki z syropem klonowym i kardamonem na blachę i piecz przez 15-20 minut lub aż truskawki będą miękkie i soczyste. Kaszę jaglaną wrzuć do blendera i zapulsuj kilka razy. Podgrzej w małym garnku masło, a następnie popraż lekko kaszę przez 3-4 minuty. Następnie dodaj mleko i wodę. Doprowadzić do wrzenia, zredukuj , przykryj i gotuj przez 15-20 minut. Od czasu do czasu mieszaj owsiankę, aby nie przywarła do dna garnka. Kasza jaglana powinna mieć konsystencję owsianki, a kawałki ziarna powinny być miękkie. Jeśli ziarna nie są miękkie, dodaj trochę więcej mleka i gotuj dalej, aż ziarna będą miękkie. Podawaj z prażonymi truskawkami, odrobiną i posypką z nasion konopi.
Pad thai
Składniki:
- 1 opakowanie płaskiego makaronu ryżowego do Pad Thai
- 2 duże jajka do przygotowania jajecznicy
- 3 łyżki oleju
- 3-4 ząbki czosnku drobno posiekane lub pokrojone
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- krewetki duże około 5 do 7 na osobę, obrane
- 2-3 boczniaki z grubsza pokrojone
- 1 łyżka sosu sojowego o niskiej zawartości sodu
- 1 łyżka tajskiego sosu rybnego
- 1 łyżka świeżego soku z limonki
- 3 łyżki sosu Pad Thai
- 1 szklanka świeżych kiełków fasoli
- 1/4 szklanki posiekanych niesolonych prażonych orzeszków ziemnych
Składniki na wierzch dania:
- 1/4 pęczka kolendry lub pietruszki
- 5-6 liści posiekanej świeżej bazylii
- posiekana młoda cebulka
Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedź. Wymieszaj jajka, a następnie zrób jajecznicę na średnim ogniu. Kiedy skończysz, odstaw ją na bok. Do jajecznicy możesz również dodać szczyptę soli. Przyrządź krewetki w woku lub na patelni na średnim ogniu. Następnie dodaj olej na patelnię. Podsmaż krewetki, czosnek i imbir. Kiedy będą gotowe dodaj boczniaki. Teraz kolej na ugotowany makaron. Wrzuć go na patelnię wraz z 1 łyżką sosu sojowego, 1 łyżką tajskiego sosu rybnego, 1 łyżką świeżego soku z limonki i sosem do Pad Thai. Całość smaż przez około 1 minutę, ciągle mieszając, aby wszystkie smaki się połączyły. Na koniec dodaj orzeszki ziemne, kiełki fasoli i wymieszaj z jajecznicą. Ułóż około 1 szklanki mieszanki makaronu na każdym talerzu i udekoruj świeżą bazylią i zieloną cebulką, pietruszką lub kolendrą.
Kulki proteinowe
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki kremowego masła orzechowego
- 1/2 szklanki miodu
- 1 i 1/3 filiżanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki wegańskiego białka waniliowego w proszku
- 1/8 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki mini kawałków z gorzkiej czekolady
Dodaj kremowe masło orzechowe , miód, płatki owsiane, białko waniliowe w proszku, sól i mini kawałki gorzkiej czekolady do miski i mieszaj gumową szpatułką, aż ciasto się połączy. Następnie ulep kulki i połóż na blaszkę pokrytą papierem woskowanym do pieczenia. Włóż do lodówki blaszkę z kulkami na 1 godzinę i poczekaj aż kulki stwardnieją.
Sałatka z jarmużu
Składniki:
- 4 średnie jaja
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 100g jarmużu bez szypułek i posiekany
- ½ czerwonego chilli bez pestek i drobno posiekane
- 1 ząbek czosnku, obrany i drobno posiekany
- 5 cm kawałek imbiru, obrany i drobno posiekany
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 6 rzodkiewek, pokrojonych w plasterki
- 50g bobu
- 1 awokado, obrane i pokrojone w plastry
- 30g mieszanych nasion
- sól i pieprz do smaku
Ugotuj jajka na twardo. Każde jajko obierz, przekroić na pół i odstaw na bok. Rozgrzej olej rzepakowy w dużym rondlu lub garnku na dużym ogniu. Włóż jarmuż i ciągle mieszaj, aż lekko zwiędnie. Nie powinno to zająć więcej niż 2 minuty. Następnie dodaj chili, czosnek i imbir i ponownie mieszaj przez kolejną minutę. Zdejmij patelnię z ognia i przełóż jarmuż do miski. W małej misce wymieszaj razem oliwę, sok z cytryny i syrop klonowy. Dopraw solą i pieprzem i ponownie wymieszaj. Rozłóż rzodkiewki, bób i awokado na wierzchu jarmużu i skrop dressingiem. Jajka ułóż na wierzchu sałatki i posyp nasionami.
Smacznego!
Love Ewa 🙂
A loss of energy after a hard day is normal. We also miss Power now in winter, and almost in spring. That is why today I am offering you dishes that are not only tasty, but also give you energy for the whole day. Oatmeal, protein balls are a great way to replenish lost sugars and carbohydrates, i.e. ingredients necessary for the proper functioning of the body. Check and let me know if my menu works!
Creamy millet porridge
Ingredients:
- 2 cups of strawberries, quartered
- 2 teaspoons of maple syrup
- 1/8 teaspoon ground cardamom
- 2 teaspoons unsalted butter (can be vegan)
- 1 cup of millet
- 2 cups of almond milk
- 1 cup of water
- 1/8 teaspoon of salt
- hemp seeds for sprinkling
- maple syrup for pouring
Preheat the oven to 180C. Put the strawberries with maple syrup and cardamom on a baking tray and bake for 15-20 minutes or until the strawberries are soft and juicy. Put the millet into a blender and pulsate it a few times. In a small pot, heat the butter and then lightly lightly lightly sprinkle the groats for 3-4 minutes. Then add milk and water. Bring to a boil, reduce, cover and cook for 15-20 minutes. Stir the porridge from time to time so that it does not stick to the bottom of the pot. Millet should have the consistency of a porridge, and pieces of grain should be soft. If the beans are not soft, add a little more milk and continue to cook until the beans are tender. Serve with toasted strawberries, a dash and a sprinkle of hemp seeds.
Pad thai
Ingredients:
- 1 pack of Pad Thai flat rice noodles
- 2 large eggs to prepare scrambled eggs
- 3 tablespoons of oil
- 3-4 cloves of garlic finely chopped
- 1/2 teaspoon of ground ginger
- 5 to 7 large prawns per person, peeled
- 2-3 oyster mushrooms, roughly sliced
- 1 tablespoon of low-sodium soy sauce
- 1 tablespoon of Thai fish sauce
- 1 tablespoon of fresh lime juice
- 3 tablespoons of Pad Thai sauce
- 1 cup of fresh bean sprouts
- 1/4 cup chopped unsalted roasted peanuts
Ingredients for the top of the dish:
- 1/4 bunch of cilantro or parsley
- 5-6 leaves of chopped fresh basil
- chopped young onion
Cook the pasta according to package directions. Drain. Whisk the eggs and then make scrambled eggs over medium heat. When you’re done, put it aside. You can also add a pinch of salt to scrambled eggs. Cook the prawns in a wok or pan over medium heat. Then add the oil to the pan. Fry the prawns, garlic and ginger. When they are ready, add the oyster mushrooms. Now it’s the turn of the cooked pasta. Put it in the pan along with 1 tablespoon of soy sauce, 1 tablespoon of Thai fish sauce, 1 tablespoon of fresh lime juice, and Pad Thai sauce. Fry it all for about 1 minute, stirring constantly, so that all the flavors merge. Finally, add peanuts, bean sprouts and mix with scrambled eggs. Arrange about 1 cup of pasta mixture on each plate and garnish with fresh basil and green onions, parsley or cilantro.
Protein balls
Ingredients:
- 1 and 1/2 cups of creamy peanut butter
- 1/2 cup of honey
- 1 and 1/3 cups of oatmeal
- 1/2 cup vegan vanilla protein powder
- 1/8 teaspoon of salt
- 1/2 cup dark chocolate mini chunks
Add creamy peanut butter, honey, oatmeal, vanilla protein powder, salt, and mini pieces of dark chocolate to a bowl and stir with a rubber spatula until the dough is combined. Then roll the balls and put them on a baking tray covered with baking wax. Put the baking tray in the fridge for 1 hour and wait for the balls to harden.
Kale salad
Ingredients:
- 4 medium eggs
- 1 tablespoon of rapeseed oil
- 100g of kale without stalks and chopped
- ½ red chilli, seedless and finely chopped
- 1 garlic clove, peeled and finely chopped
- 5 cm piece of ginger, peeled and finely chopped
- 2 tablespoons of olive oil
- lemon juice
- 1 teaspoon maple syrup
- 6 radishes, sliced
- 50g of broad beans
- 1 avocado, peeled and sliced
- 30g of mixed seeds
- salt and pepper to taste
Hard-boil the eggs. Peel each egg, cut it in half and set aside. Heat rapeseed oil in a large saucepan or pot over high heat. Put the kale in and keep stirring until it is slightly wilted. It shouldn’t take more than 2 minutes. Then add the chili, garlic, and ginger and mix again for another minute. Take the pan off the heat and put the kale in a bowl. In a small bowl, combine the olive oil, lemon juice, and maple syrup together. Season with salt and pepper and mix again. Put the radishes, broad beans and avocados on top of the kale and drizzle with the dressing. Place the eggs on top of the salad and sprinkle with seeds.
Bon Apetit!
Love Ewa 🙂