fbpx

DOMOWE GOTOWANIE

gotowanie

Knajpy cały czas pozostają zamknięte, a jedzenie możemy zamówić jedynie z dowozem. Szkoda, bo największą frajdą było wyjście z domu i posmakowanie pysznych potraw na miejscu. Wykorzystajmy ten czas na wspólne domowe gotowanie, które daje mnóstwo frajdy i mega zbliża.

Wspólne domowe gotowanie daje mnóstwo radości. Pozwala odkryć nowe smaki i przede wszystkim rozwinąć umiejętności kulinarne. Z Rubenem codziennie staramy się gotować razem co jeszcze bardziej nas zbliża do siebie. Dlatego, jeśli tylko możecie ugotujcie coś razem z mężem i dzieciakami. To naprawdę fajna zabawa, a do tego potrawy są domowe i super zdrowe!

Lekkie „beauty” śniadanie

Składniki:

  • 1 mango
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • duży kawałek świeżego aloesu

Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę. Tak powstanie pyszny koktajl mango dla 2 osób 🙂

Mistrzowskie drugie śniadanie

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów lub innych warzyw
  • 2 kromki ciemnego pieczywa z nasionami
  • trochę masła bez laktozy lub masła kokosowego
  • sól, pieprz

Jajka usmaż na patelni na odrobinie masła. Szparagi lub inne warzywa jakie lubisz grilluj na patelni grillowej, a chleb wrzuć na moment do opiekacza. Kiedy wszystkie składniki będą gotowe przełóż je na talerz i dopraw solą lub pieprzem.

gotowanie

Krem z brokułów

Składniki na 2 osoby:

  • 2 brokuły
  • 1 cebula
  • 1 seler
  • 1 seler naciowy
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki Oliwy z oliwek
  • 8 szklanek wody

Gotuj wszystkie warzywa aż zmiękną. Wyjmij liść laurowy i seler, a następnie resztę zmiksuj na pyszny krem.

gotowanie

Kolorowe ziemniaki z guacamole

Składniki na ziemniaki:

  •  kolorowe lub normalne ziemniaki (ja kupiłam młode i zostawiłam skórkę)
  • 1 por
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
  • 1 łyżka balsamico
  • 1 łyżka sosu sojowego ( tamari )
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na guacamole:

  • 1 awokado
  • 1 papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 limonki
  • sól i pieprz do smaku

Rozgrzej piekarnik do 200C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Możesz obrać ziemniaki lub jeśli kupiłaś młode zostaw skórkę i pokrój je w łódeczki. Pokrój pora w cienkie plasterki. W małej misce wymieszaj wszystkie składniki na sos. Następnie ułóż ziemniaki na papierze do pieczenia tak by na siebie nie wchodziły. Dodaj pora i polej sosem. Jeśli jest za mało oliwy to możesz jeszcze skropić nią wszystko. Piecz ok 40 min, w połowie czasu przełóż ziemniaki na drugą stronę. Poczekaj, aż będą chrupiące. W tym czasie przygotuj guacamole. Awokado obierz ze skórki, a następnie rozgnieć widelcem. Do masy dodaj pokrojone chilli, wyciśnięty czosnek, sok z limonki oraz sól i pieprz. Wymieszaj wszystko i gotowe!

gotowanie

Smacznego!

Love Ewa 🙂


Restaurants are still closed, and we can only order food with delivery. It’s a pity, because the greatest fun was leaving the house and tasting delicious dishes on the spot. Let’s use this time to cook together at home, which is a lot of fun and very close.

Cooking together at home is a lot of fun. It allows you to discover new flavors and, above all, develop culinary skills. With Ruben, we try to cook together every day, which brings us even closer together. Therefore, if only you can cook something together with your husband and kids. It’s really fun, and the dishes are home-made and super healthy!

A light „beauty” breakfast

Ingredients:

  • 1 mango
  • 1 cup of coconut milk
  • 1 teaspoon of chia seeds
  • a large piece of fresh aloe

Put all the ingredients into a blender and blend until smooth. This is how a delicious mango cocktail for 2 people will be created 🙂

A masterful brunch

Ingredients:

  • 2 eggs
  • 1/2 bunch of green asparagus or other vegetables
  • 2 slices of dark bread with seeds
  • some butter without lactose or coconut
  • salt pepper

Fry the eggs in a pan in a little butter. Grill the asparagus or other vegetables you like on the grill pan and put the bread in the toaster for a moment. When all ingredients are ready, put them on a plate and season with salt or pepper.

Cream of broccoli

Ingredients for 2 people:

  • 2 broccoli
  • 1 onion
  • 1 celery
  • 1 bay leaf
  • salt and pepper to taste
  • 2 tablespoons olive oil
  • 8 glasses of water

Cook all vegetables until soft. Take out the bay leaf and celery and blend the rest into a delicious cream.

Colorful potatoes with guacamole

Ingredients for potatoes:

  • colored or normal potatoes (I bought young and left the skin on)
  • 1 see
  • 2 tablespoons of olive oil or coconut oil
  • 1 tablespoon of balsamico
  • 1 tablespoon of soy sauce (tamari)
  • 1 teaspoon of paprika
  • 1 teaspoon of granulated garlic
  • 1 teaspoon of smoked paprika
  • salt and pepper to taste

Ingredients for guacamole:

  • 1 avocado
  • 1 chilli pepper
  • 2 cloves of garlic
  • 1/2 lime juice
  • salt and pepper to taste

Preheat the oven to 200C and line the baking tray with baking paper. You can peel the potatoes, or if you bought young potatoes, leave the skin on and cut them into wedges. Cut the leek into thin slices. In a small bowl, combine all the ingredients for the sauce. Then place the potatoes on the baking sheet so that they do not overlap each other. Add the leek and pour over the sauce. If there is not enough oil, you can sprinkle it all over it. Bake for 40 minutes, turn the potatoes to the other side halfway. Wait until they are crispy. Meanwhile, prepare the guacamole. Peel the avocados and mash them with a fork. Add chopped chilli, squeezed garlic, lime juice, salt and pepper to the mixture. Mix everything up and it’s ready!

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂