fbpx

PRZYJEMNOŚĆ Z JEDZENIA

Drobne przyjemności cieszą, dlatego powinniśmy dawkować sobie ich jak najwięcej. Ja uwielbiam jeść, ale dobre potrawy, które są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Podczas swoich podróży staram się czerpać przyjemność z jedzenia. Zapamiętywać smaki, a następnie przygotowywać je w domu. Dziś odrobina inspiracji, które dadzą wam mnóstwo przyjemności, również takiej małżeńskiej 😉

Owsianka z jabłkiem i cynamonem

Składniki:

  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  •  1 małe jabłko pokrojone w kostkę
  •  1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  •  1 łyżka syropu klonowego
  •  posiekane migdały do ​​dekoracji

Płatki owsiane ugotuj na mleku kokosowym. Kiedy będą już gotowe przełóż je do miski, a następnie dodaj połowę jabłka i cynamon.  Wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.  Na wierzch ułóż pozostałe kawałki jabłka. Owsiankę tuż przed podaniem polej syropem, a na wierzchu ułóż migdały do ​​dekoracji.

Tortilla z hummusem

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki odsączonej ciecierzycy
  • 1 łyżka tahini
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól do smaku

Składniki do tortilli:

  • 2 tortille
  • 2-3 rzodkiewki
  • odrobina sałaty również garść rukoli
  • 1/2 ogórka
  • pietruszka
  • bazylia
  • 1 mała papryka
  • 1/2 cebuli

W pierwszej kolejności przygotuj hummus. Opłucz i osusz ciecierzycę.  Umieść wszystkie składniki w blenderze i powoli zacznij blendować. Stopniowo dodając wodę, miksuj do uzyskania gładkości.
Tortillę posmaruj 2 łyżkami hummusu.  Na środku tortilli ułóż cebulę, ogórki, rzodkiewkę, natkę pietruszki, bazylię, sałatę, rukolę i paprykę. Następnie zawiń.  Możesz użyć dowolnych warzyw. Na przykład cienko pokrojonej kapusty i marchewki, a nawet buraków. Możesz dodać trochę grillowanych lub pieczonych warzyw. Wszystko zależy od ciebie 🙂

Egzotyczne smoothie

Składniki:

  • 1 szklanka mango
  • 1/2 awokado
  • 1/2 szklanki jogurtu kokosowego
  • 1 szklanka mleka migdałowego lub kokosowego
  • 1-2 łyżki miodu

Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiel na gładką masę.

Domowe sea food

Składniki dla 2 osób:

  • 1 kilogram omułków
  • 6 sztuk świeżych krążków kalmarów
  • 4 krewetki wstępnie ugotowane
  • 2 kieliszki białego wina
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 szklana passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • garść kolendry
  • makaron

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Czosnek i cebulę podsmaż na rozgrzanej patelni. Kiedy będą już szkliste dodaj pokrojone na mniejsze cząstki kalmary i podsmażaj je przez 3-4 minuty, aż staną się miękkie. Następnie dodaj umyte omułki. Podlej je winem i gotuj aż muszle się nie otworzą. W tym czasie rozgrzej mniejszą patelnię, na której upiecz krewetki wraz z papryką. Do omułków dodaj passatę z pomidorów i duś wszystkie składniki przez 2-3 minuty, aby smaki się przegryzły. Makaron odcedź i ułóż na talerzu. Następnie dodaj owoce morza i krewetki. Przed podaniem posyp je kolendrą i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!

Love Ewa 🙂


Small pleasures are enjoyable, so we should dose them as much as possible. I love to eat, but good dishes that are not only tasty, but above all healthy. During my travels, I try to get pleasure from food. Memorize the flavors and then prepare them at home. Today, a bit of inspiration that will give you a lot of pleasure, also for marriage;)

Oatmeal with apple and cinnamon

Ingredients:

  • 3/4 cup of oatmeal
  • 1 cup of coconut milk
  • 1 small apple, diced
  • 1/2 teaspoon of ground cinnamon
  • 1 tablespoon of maple syrup
  • chopped almonds for decoration

Cook the oatmeal in coconut milk. When they’re ready, put them into a bowl, then add half the apple and cinnamon. Stir until all ingredients come together. Place the remaining apple pieces on top. Pour the syrup over the porridge just before serving and place the almonds on top for decoration.

Tortilla with hummus

Ingredients:

  • 1 and 1/2 cups drained chickpeas
  • 1 tablespoon of tahini
  • 1/2 lemon juice
  • 1/3 teaspoon of chili powder
  • 1 clove of garlic
  • 1/4 cup of water
  • 1/2 teaspoon ground cumin
  • 1 teaspoon of olive oil
  • salt to taste
  • 2 tortillas
  • 2-3 radishes
  • a bit of lettuce and a handful of arugula
  • 1/2 cucumber
  • parsley
  • basil
  • 1 small pepper
  • 1/2 onion

First, prepare the hummus. Rinse and dry the chickpeas. Place all ingredients in a blender and slowly start blending. Gradually adding water, mix until smooth. Brush the tortilla with 2 tablespoons of hummus. In the center of the tortilla, arrange the onion, cucumbers, radish, parsley, basil, lettuce, arugula and peppers. Then wrap. You can use any vegetables. For example, thinly sliced ​​cabbage and carrots, and even beets. You can add some grilled or baked vegetables. It all depends on you 🙂

Exotic smoothie

Ingredients:

  • 1 cup of mango
  • 1/2 avocado
  • 1/2 cup of coconut yogurt
  • 1 cup of almond or coconut milk
  • 1-2 tablespoons of honey

Put all the ingredients into a blender and grind until smooth.

Home made sea food

Ingredients for 2 people:

  • 1 kilogram of mussels
  • 6 pieces of fresh squid rings
  • 4 pre-cooked prawns
  • 2 glasses of white wine
  • 1 medium onion
  • 2-3 cloves of garlic
  • 1 glass of tomato passata
  • 1 teaspoon of hot pepper
  • olive oil salt and pepper to taste
  • a handful of coliander
  • pasta

Boil the pasta in lightly salted water. Fry the garlic and onion in a hot pan. When they are glassy, ​​add the chopped squids and fry them for 3-4 minutes, until they are tender. Then add the washed mussels. Sprinkle them with wine and cook them until the shells open. Meanwhile, heat up a smaller pan and bake the prawns and paprika on it. Add tomato passata to the mussels and stew all ingredients for 2-3 minutes to let the flavors bite. Drain the pasta and place it on a plate. Then add the seafood and prawns. Before serving, sprinkle them with coriander and freshly ground pepper.

Love Ewa 🙂