fbpx

Owocowo-warzywne szaleństwo

Lato to wspaniały czas, w którym mamy dostęp do świeżych warzyw i owoców. Te są pełne witamin tak ważnych dla zachowania zdrowia. Dlatego wykorzystajmy ten sprzyjający czas i niech owocowo-warzywne szaleństwo zagości na naszych stołach!

Bezglutenowe placuszki ryżowe

Składniki na ciasto:

  • 100 ml ciepłej wody
  • 3 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 100 g mąki ryżowej
  • 20 g tapioki
  • 15 g ksylitolu
  • 65 ml tłustego mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Umieść wszystkie składniki w misce, a następnie wymieszaj mikserem lub blenderem. Gotowe ciasto odłóż do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 3 godziny. Po tym czasie rozgrzej patelnię z łyżką masła kokosowego i nakładaj ciasto. Uformuj małe placuszki, a następnie podsmaż je na rumiany kolor z każdej strony. Placki świetnie smakują polane odrobiną syropu klonowego. Jako przegryzkę warto zjeść kilka plasterków smoczego owocu.

Smakowity koktajl z truskawek

Składniki:

  • 2 szklanki świeżych truskawek
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 2 zamrożone banany
  • garść świeżej mięty
  • mleko z nerkowców
  • odrobina ekstraktu z wanilii
  • kilka kostek lodu

Wszystkie składniki wrzuć do blendera, a następnie zmiksuj na wysokich obrotach. Mleko dodawaj w trakcie blendowania, aby dobrze połączyły się wszystkie składniki.

Lekka sałatka ze szpinaku

Składniki:

  • 1/2 paczki świeżego szpinaku typu baby
  • 2 garście rukoli
  • 1 papryka
  • 6-8 pomidorków cherry
  • ser wegański
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 1 łyżka oliwy
  • kilka kropli balsamico
  • sól i pieprz do smaku

Szpinak i rukolę opłucz pod bieżącą wodą. Paprykę pokrój w kostkę, a pomidorki cherry na połówki. Następnie przełóż sałaty do miski, dodaj warzywa. Pokrój ser w większą kostkę i przełóż do miski. Orzechy laskowe upraż na patelni, a kiedy będą już gotowe dodaj do sałatki. Tuż przed podaniem dodaj sól, pieprz oraz oliwę z oliwy. Skrop sałatkę balsamico co wydobędzie niesamowity smak z sałatki.

Bezglutenowe spaghetti z suszonymi pomidorami

Składniki dla 2 osób:

  • 5-6 suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • makaron spaghetti lub świeży makaron typu tagliatelle
  • sól, pieprz
  • parmezan do posypania dania

Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, a następnie przełóż do garnka i zakryj przykrywką, aby nie ostygł zbytnio. Suszone pomidory pokrój w paseczki. Czosnek obierz i posiekaj na małą kosteczkę. Kiedy wszystkie składniki będą gotowe rozgrzej patelnię, a następnie podsmaż pomidory. Po chwili dodaj czosnek. Na sam koniec przełóż na patelnię makaron i wymieszaj, aby wszystkie składniki dokładnie się wymieszały. Spaghetti podawaj posypane parmezanem.

Smacznego!

Love Ewa 🙂


Summer is a great time when we have access to fresh vegetables and fruits. These are full of vitamins that are so important to your health. Therefore, let’s take advantage of this favorable time and let the fruit and vegetable madness appear on our tables!

Gluten-free rice cakes

Ingredients:

  • 100 ml of warm water
  • 3 g of fresh yeast
  • 1 teaspoon of cane sugar
  • 100 g of rice flour
  • 20 g of tapioca
  • 15 g of xylitol
  • 65 ml of fatty coconut milk
  • 1/2 teaspoon baking powder


Place all ingredients in a bowl and then mix with a mixer or blender. Put the finished dough to rise in a warm place for 3 hours. After this time, heat the pan with a tablespoon of coconut butter and apply the dough. Shape into small pancakes, then sauté them until golden brown on each side. The pancakes taste great with a bit of maple syrup. As a snack, eat a few slices of dragon fruit.

Delicious strawberry smoothie

Ingredients:

  • 2 cups of fresh strawberries
  • 2 tablespoons of coconut milk
  • 2 frozen bananas
  • a handful of fresh mint cashew milk
  • a bit of vanilla extract
  • a few ice cubes

Put all the ingredients in a blender and then blend at high speed. Add milk while blending so that all ingredients combine well.

A light spinach salad

Ingredients:

  • 1/2 pack of fresh baby spinach
  • 2 handfuls of rocket
  • 1 bell pepper
  • 6-8 cherry tomatoes
  • vegan cheese
  • 1/2 cup of hazelnuts
  • 1 tablespoon of olive oil
  • a few drops of balsamico
  • salt and pepper to taste


Rinse the spinach and rocket under running water. Dice the peppers and halves the cherry tomatoes. Then put the lettuce in a bowl, add the vegetables. Cut the cheese into larger cubes and put it in a bowl. Roast the hazelnuts in a pan, and when they are ready, add them to the salad. Just before serving, add salt, pepper and olive oil. Sprinkle the balsamic salad with it, which will bring out the amazing flavor of the salad.

Gluten-free spaghetti with sun-dried tomatoes

Ingredients for 2 people:

  • 5-6 dried tomatoes
  • 2 cloves of garlic
  • olive oil
  • spaghetti or fresh tagliatelle pasta
  • salt pepper
  • Parmesan cheese for sprinkling on top

Cook the pasta in salted water. Drain, then transfer to the pot and cover with the lid to keep it from cooling too much. Cut the dried tomatoes into strips. Peel the garlic and chop it into small cubes. When all the ingredients are ready, heat the pan, then sauté the tomatoes. After a while, add the garlic. Finally, put the noodles on the pan and mix it until all the ingredients mix thoroughly. Serve the spaghetti sprinkled with Parmesan cheese.

Bon apetit!

Love Ewa 🙂