fbpx

CZOSNEK NIEDŹWIEDZI ZDROWIA DODA

czosnek niedźwiedzi

Zdrowie, szczególnie w tych dziwnych czasach jest niezwykle ważne. Dlatego powinniśmy zwracać uwagę na to co jemy i w jakich proporcjach. Ja od lat wybieram zdrowe warzywa i owoce, które mają mnóstwo witamin, które świetnie wpływają na odporność. Niedawno odkryłam czosnek niedźwiedzi, który czyni cuda. Koniecznie go wypróbujcie!

Czosnek niedźwiedzi to roślina słynąca z wielu leczniczych właściwości, które zostały odkryte już w starożytności. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu, pomaga walczyć z nowotworami, ponieważ uważany jest za jeden z najsilniejszych, naturalnych antyoksydantów. Ponadto wspiera organizm w walce z wirusami, bakteriami i grzybami, a nawet reguluje naturalne procesy detoksykacji organizmu.

Czosnek niedźwiedzi można jeść na surowo. Wtedy jest najzdrowszy. Świeże, posiekane liście czosnku są doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek, ale też można dodać go do zup, mięs czy makaronów.

Wegański omlet z warzywami

Składniki:

  • 1 szalotka
  • średnie tofu
  • 2 łyżki świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z awokado
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki bulionu warzywnego w proszku
  • 1 łyżeczka czarnej soli znanej również jako Kala Namak
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 3 łyżki mąki z brązowego ryżu
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • ¼ szklanki niesłodzonego mleka sojowego
  • sól morska i czarny pieprz do smaku

Składniki na farsz:

  • 2 łyżki wegańskiego masła
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 szklanki grzybów cremini
  • 2 szklanki szpinaku
  • szczypiorek, do dekoracji

Na początek rozgrzej olej na średnim ogniu i gotuj posiekaną szalotkę, aż stanie się półprzezroczysta i pachnąca. Po ugotowaniu włóż cebulę do blendera z tofu, drożdżami, oliwą lub olejem z awokado, czosnkiem w proszku oraz kurkumą. Podczas miksowania dodaj łyżkę stołową mleka sojowego. Miksuj aż powstanie gładka pasta. Dodaj skrobię kukurydzianą, bulion i mąkę ryżową i ponownie zmiksuj przez kolejne 30 sekund. Na koniec dodaj czarną sól i pieprz a w razie potrzeby, więcej mleka sojowego. Ponownie wymieszaj. Kiedy mieszanina stanie się gęsta, podobna do konsystencji ciasta naleśnikowego odłóż ją na bok.

Na patelni podgrzej masło wegańskie i podsmaż mielony czosnek, szalotkę i posiekane grzyby, aż grzyby się zrumienią. Następnie dodaj szpinak i gotuj do zwiędnięcia. Wyjmij go z patelni i odłóż na bok.

Omlet usmaż. Dodaj przygotowane warzywa i gotowe!

Koktajl z marakui i mango

Składniki:

  • 2 marakuje
  • 1/4 mango
  • 1/2 sklanki wody kokosowej

Zblenduj mango i wodę kokosową. Na koniec dodaj marakuję i wymieszaj koktajl łyżką. Gotowe!

Zielone kluski z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:

  • 125g mąki orkiszowej
  • 125g kaszy orkiszowej
  • 2 jajka
  • 120 ml gazowanej wody mineralnej
  • 10 liści świeżego czosnku niedźwiedziego
  • szczypta soli 
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • 1 łyżka oleju

Liście czosnku umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć go do blendera, dodaj łyżkę oliwy i zblenduj na puree. W osobnej misce wymieszaj mąkę, kaszę, jajka, przyprawy oraz wodę mineralną. Zblenduj wszystko również na gładką masę. Dodaj zielone puree i wymieszaj wszystko tak, aby składniki się dokładnie połączyły. W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Przez sitko przecieraj ciasto, tak aby kluski spadały na osolony wrzątek. Gotuj je tak długo aż wypłyną. Wyłów je na sitko. Kluski podawaj ze startym twardy serem. Może być typu parmezan.

czosnek niedźwiedzi

Bezglutenowa pizza z pesto z czosnku niedźwiedziego

Składniki na pesto:

  • 150g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
  • 50g parmezanu lub innego twardego sera
  • 15g orzeszków piniowych
  • 100ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Składniki na pizzę:

  • 1 i 1/4 szklanki + 2 łyżki ciepłej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka drożdży o szybkim działaniu
  • 3 szklanki bezglutenowej mieszanki mąki
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • garść rukoli
  • świeża mozzarella
  • płatki migdałów do posypania pizzy

Orzeszki piniowe podpraż na patelni, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Liście czosnku umyj, a następnie podziel na mniejsza kawałki. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zblenduj na gładką masę. Dodaj oliwę i ponownie zblenduj.

Rozgrzej piekarnik do 180C. W małej misce rozpuść łyżkę cukru w ciepłej wodzie. Dodaj drożdże i ponownie zamieszaj. Odstaw miskę na bok na 5 minut, aby drożdże się uaktywniły. W tym czasie w dużej misce wymieszaj mąkę, sól morską, proszek do pieczenia i pozostałą łyżkę cukru. Kiedy składniki będą już wymieszanej, dodaj drożdże i 2 łyżki oliwy z oliwek. Rozrabiaj ciasto energicznie i uformuj z niego kulkę. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj łyżkę mąki. Uważaj tylko, aby nie dodać zbyt wiele, ponieważ pizza może zrobić się twarda. Rozwałkuj ciasto do grubości około 2 centymetrów. Po rozwałkowaniu posmaruj ciasto pozostałą oliwą. Ułóż pizze na blaszce do pieczenia i wrzuć do piekarnika na 15 minut. Kiedy pizza się podpiecze posmaruj ją pesto. Na wierzch ułóż mozzarellę i piecz pizzę przez kolejne 10 minut. Przed podaniem ułóż na wierzch rukolę oraz posyp pizzę prażonymi migdałami.

fot. asaucykitchen.com

Smacznego!

Love Ewa 🙂