fbpx

WARZYWNY ZAWRÓT GŁOWY

Pyszne jedzenie potrafi przyprawić o zawrót głowy. Aby przygotować prawdziwą, zdrową ucztę dla podniebienia wystarczy kilka świeżych warzyw, aromatyczne przyprawy i mnóstwo serca. Wtedy danie wychodzi idealnie!

Warzywa pełne są drogocennych witamin. Te wpływają pozytywnie na kondycję naszego ciała dzięki czemu możemy cieszyć się zdrowiem przez długi czas. Aby poczuć prawdziwy zawrót głowy warto pomyśleć również o przyprawach. Ja uwielbiam tymianek, bazylię i oregano, które dodane do potraw czynią z nimi cuda. A wy jakie przyprawy uwielbiacie?

Tartinki z pastą z awokado i jajkiem

Składniki:

  • 2-3 kromki ciemnego pieczywa
  • 2 jajka
  • 1/2 awokado
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 mały ząbek czosnku

Jajka usmaż tak jak lubisz. Na tartinki nadaje się świetnie jajko sadzone. W czasie, kiedy jajka się smażą obierz awokado ze skórki. Usuń pestkę, a następnie poduś widelcem 1/2 awokado. Możesz dodać do smaku ząbek czosnku. Gotową pastą posmaruj kromkę chleba. Na pozostałych ułóż jajko. Przed podaniem dopraw solą oraz pieprzem.

Proteinowe smoothie

Składniki:

  • 1 szklanka wody kokosowej
  • 1 miarka odżywki białkowej wege
  • 1 łyżeczka Eliksiru Zojo – The Sexy Formula
  • 1/4 świeżego mango
  • 1 kiwi
  • 1 mały banan

Owoce obierz ze skórki, a następnie umieść w blenderze. Dodaj wodę kokosową, odżywkę i Eliksi Zojo. Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę.

Krewetki na mleku kokosowym

Składniki dla 2 osób:

  • 20 dużych krewetek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka mleka kokosowego do gotowania
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • mały pęczek pietruszki
  • 1 czerwona papryka
  • 10 pomidorków cherry
  • 5 cm imbiru
  • sos sojowy do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła klarowanego

Podsmaż czosnek i imbir na maśle klarowanym. Dodaj wszystkie przyprawy. Po kilku minutach dodaj posiekaną w kostkę paprykę i pokrojone na pół pomidorki cherry. Pozostaw składniki na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Jak się wszystko poddusi dodaj mleko kokosowe i wymieszaj z warzywami. Następnie dorzuć surowe krewetki. Duś aż krewetki będą różowe. Na koniec dodaj sos sojowy oraz posiekaną pietruszkę. Danie możesz podawać z brązowym ryżem.

Warzywa z pieca

Składniki na 2 osoby:

  • 2 bataty
  • 1 żółta papryka
  • 2 duże pomidory
  • 1 bakłażan
  • 2 cukinie
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • świeża bazylia
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • opcjonalnie: kozi ser

Warzywa umyj, a następnie obierz ze skórki. Pokrój je w większą kostkę, a następnie ułóż na blaszce do pieczenia. Warzywa polej oliwą z oliwek i obficie wszystkimi przyprawami. Tak przygotowane warzywa piecz w piekarniku rozgrzanym do 200C przez ok 45 minut. Do dania świetnie pasuje kozi ser.

Smacznego!

Love Ewa 🙂