Wielkanoc to czas, w którym możemy złapać odrobinę oddechu. To idealna okazja na to, aby wyłączyć komputer i co ważne spędzić czas z najbliższymi. W tym toku będzie inaczej, ale nie zapominajmy o tradycji. Przygotujmy pyszne smakołyki i świętujmy tak jak pozwalają nam na to okoliczności!
Tegoroczna Wielkanoc będzie inna, wyjątkowa. Pamiętajmy jednak, że jest to czas radości. Czas, w którym możemy w pełni celebrować wspólny czas z najbliższymi. Choć w mniejszym gronie czy przy użyciu telefonu czy Skype’a to pamiętajmy o przygotowaniu pysznych smakołyków. Już je mając zadzwońmy do bliskich i wirtualnie stuknijmy się jajkiem składając sobie najlepsze życzenia.
Ja w Szwajcarii staram się podtrzymać polską tradycję. Przygotowuję smakołyki zdrowe, nieco zmienione w swojej recepturze, ale typowo świąteczne. Dlatego nie mogło w naszym domu zabraknąć rzeżuchy. Jest ona źródłem witaminy C, witaminy A, B, PP, K oraz mikroelementów. Jest pikantna, ma oryginalny zapach i charakterystyczny smak. Świetnie nadaje się do kanapek czy jako dodatek do wielkanocnego jajka.
Jednym z moich ulubionych dań jest pasztet z pasztet z białej fasoli. Sprawdzi się świetnie jako danie na wielkanocne śniadanie, ale też kolację. Jest super prosty w przygotowaniu, a do tego smakuje wyśmienicie!
Pasztet z białej fasoli
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- sól
- 1 liść laurowy
- gałązka rozmarynu
- 800 g białej fasoli może być z puszki
- sok z 1 cytryny
- 50 g niesolonego masła
- ziarna różowego pieprzu
Rozgrzać oliwę na patelni i delikatnie podsmaż cebulę z czosnkiem, rozmarynem, liściem laurowym i szczyptą soli, Smaż tak dług aż cebula będzie miękka. Dodaj odsączoną fasolę i gotuj przez kolejne 5 minut. Następnie dodaj masło oraz sok z cytryny i mieszaj, aż masło się rozpuści. Usuń rozmaryn i liść laurowy. Zblenduj wszystkie składniki. Uszykuj miseczkę, którą wyłóż folią spożywczą. Dno miseczki posyp ziarnami różowego pieprzu, a następnie przełóż do niej masę z fasoli. Łyżką wygładź górę i pozostaw do ostygnięcia. Pasztet przełóż do lodówki na kilka godzin. Podawaj z ulubionym, bezglutenowym pieczywem.
Jajka faszerowane pastą z awokado
Składniki:
- 4 ugotowane jajko na twardo
- 1 dojrzałe awokado
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 pęczka szczypiorku
- opcjonalnie: ostra suszona papryka
Awokado przekrój na pół. Usuń pestkę i wydrąż miąższ ze skórek. Następnie skrop go sokiem z cytryny i oprósz solą oraz pieprzem. Ugotowane wcześniej jajka obierz i przekrój na połowy. Żółtka wyjmij i dodaj do miąższu awokado. Zmiksuj z jogurtem. Dopraw solą, pieprzem oraz ewentualnie papryką. Dodaj posiekany szczypiorek i wymieszaj. Pastą wypełniaj wydrążone połówki jajek.
Smacznego!
Love Ewa 🙂
Easter is a time when we can catch some breath. This is an ideal opportunity to turn off your computer and, what’s important, spend time with your loved ones. It will be different this way, but let’s not forget about tradition. Let’s prepare delicious treats and celebrate as circumstances allow us!
This year’s Easter will be different and special. Remember, however, that it is a time of joy. Time in which we can fully celebrate the time shared with loved ones. Although in a smaller group whether using a telephone or Skype, remember to prepare delicious treats. Having them already, let’s call loved ones and virtually tap the egg making the best wishes.
In Switzerland where I live now, I’m trying to maintain Polish tradition. I prepare healthy delicacies, slightly changed in my recipe, but typically Christmas. Therefore, cress could not be missing in our home. It is a source of vitamin C, vitamins A, B, PP, K and microelements. It’s spicy, has an original smell and characteristic taste. Great for sandwiches or as an addition to an Easter egg.
White bean pate
Ingredients:
- 1 tablespoon of olive oil
- 1 onion, diced
- 2 garlic cloves
- salt
- 1 bay leaf
- a sprig of rosemary
- 800 g of white beans can be canned
- juice of 1 lemon
- 50 g unsalted butter
- pink peppercorns
Heat the oil in a frying pan and lightly fry the onion with garlic, rosemary, bay leaf and a pinch of salt, Fry until the onion is soft. Add drained beans and cook for another 5 minutes. Then add butter and lemon juice and mix until butter is melted. Remove rosemary and bay leaf. Blend all ingredients. Make a bowl and put it in a plastic wrap. Sprinkle the bottom of the bowl with pink peppercorns, then transfer the bean mass to it. Smooth the top with a spoon and let it cool down. Put the pate in the fridge for a few hours. Serve with your favorite, gluten-free bread.
Eggs stuffed with avocado paste
Ingredients:
- 4 hard-boiled eggs
- 1 ripe avocado
- 1-2 tablespoons of yogurt
- salt and pepper
- 2 teaspoons lemon juice
- 1/2 bunch of chives
Avocado cut in half. Remove the stone and hollow the flesh. Then sprinkle it with lemon juice and sprinkle with salt and pepper. Peel and cut eggs into halves previously cooked. Remove the yolks and add the avocado to the pulp. Blend with yogurt. Season with salt, pepper and possibly paprika. Add chopped chives and mix. Fill the hollow egg halves with the paste.
Bon Apetit!
Love Ewa 🙂