fbpx

ZDROWO I LEKKO PO ŚWIĘTACH

Święta to czas, w których wielu z nas pozwala sobie na więcej. Pyszne śniadanie pełne kalorii, obiad, słodkie ciasto i wreszcie kolacja. To znacznie więcej ile normalnie jemy. Dlatego po świętach czas na mały detoks. Czas jeść zdrowo i lekko!

Przedstawiam Wam kilka dań, które są nie tylko smaczne, ale też super zdrowe. Teraz kiedy kolejny tydzień zostajemy w domu powinniśmy pomyśleć o lekkich i smacznych daniach, które są też zdrowe. Pamiętajmy, że szczególnie teraz powinniśmy o siebie zadbać. Zadbać o swoją odporność. Dlatego postawcie na warzywa, owoce pełne ważnych dla nas witamin i minerałów!

Mango Bowl

Składniki:

  • 1 mango
  • 1 jogurt kokosowy
  • 1/2 marakui
  • 2-3 truskawki
  • garść musli
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 2 łyżeczki borówek

Mango obierz ze skórki i wrzuć do blendera. Dodaj jogurt kokosowy i zblenduj wszystkie składniki. Przelej do ulubionej miseczki, a następnie układaj na wierzchu pozostałe składniki. Do mango bowl świetnie pasuje pyszna, czarna kawa.

Piadina z roszponką

Składniki:

  • 2 placki piadina
  • garść roszponki
  • 4-5 oliwkek
  • 1 jajko na twardo
  • 3-4 pomidorki cherry
  • pasta z awokado (1 awokado, 1 ząbek czosnku)
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: ser kozi

Przygotuj pastę z awokado. Przekrój awokado na pół, wyjmij pestkę, a następnie wyjmij miąższ. Rozgnieć go widelcem, dodaj pieprz, sól oraz czosnek. Placki piadina podgrzej na patelni. Kiedy będą już gotowe posmaruj je awokado, a następnie dodaj jajko, posiekane oliwki, pomidorki. Na koniec dodaj roszponkę i jeśli lubisz ser kozi.

Shot na odporność

Składniki:

  • 10 centymetrów świeżego imbiru
  • 2 obrane cytryny
  • 1 obrana pomarańcza
  • 2 marchewki
  • 5 świeżych liści mięty pieprzowej
  • 2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Wyciśnij sok z imbiru, marchewki, mięty i owoców cytrusowych za pomocą wyciskarki na zimno. Dodaj kurkumę i zmielony czarny pieprz. Wymieszaj i wypij od razu zdrowy shot. Resztę przechowuj w lodówce.

fot. theawesomegreen.com

Warzywna bomba smaków

Składniki:

  • 3-4 ziemniaki
  • 2-3 bataty
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: bazylia, oregano, tymianek, chilli
  • sól i pieprz
  • ser halloumi
  • hummus

Sałatka:

  • świeża sałata np. lodowa
  • oliwa z oliwek
  • balsamiso
  • orzeszki pinii

Sałatka z pomidorków cherry:

  • 5-6 pomidorków cherry
  • 2 łyżki zielonego, zdrowego pesto (przepis na domowe pesto znajdziecie TUTAJ)

Ziemniaki oraz bataty pokrój w plasterki i ułóż na blaszce do pieczenia. Skrop je oliwą z oliwek, a następnie wymieszaj rękoma, aby wszystkie ziemniaki były w tłuszczu. Rozgnieć czosnek i wrzuć go na blaszkę. Ziemniaki posyp przyprawami i piecz przez 35 minut w temperaturze 170C.

W tym czasie przygotuj resztę składników. Cząstki sałaty włóż do miseczki, polej balsamico i oliwą z oliwek. Podpraż orzeszki pinii i następnie posyp nimi sałatę. Pomidorki cherry umyj i przekrój na pół. Przełóż do innej miseczki, a następnie wymieszaj z pesto. Ser halloumi pokrój na plasterki i podsmaż na patelni grillowej.

Smacznego!

Love Ewa 🙂


Easter is a time when many of us can afford more. A delicious breakfast full of calories, lunch, sweet cake and finally dinner. It’s much more than we normally eat. Therefore, after Easter it’s time for a little detox. Time to eat healthy and light!

I present to you a few dishes that are not only tasty, but also super healthy. Now, when we stay at home the next week, we should think about light and tasty dishes, which are also healthy. We should remember that especially now we should take care of ourselves. Take care of your immunity. Therefore, put on vegetables, fruits full of important vitamins and minerals!

Mango bowl

Ingredients:

  • 1 mango  
  • 1 coconut yogurt
  • 1/2 passion fruit
  • 2-3 strawberries
  • a handful of muesli
  • 1 teaspoon chia seeds
  • 2 teaspoons of blueberries

Peel the mango and put it in the blender. Add coconut yogurt and blend all ingredients. Pour into your favorite bowl, then arrange the remaining ingredients on top. Delicious black coffee goes well with the mango bowl.

Piadina

Ingredients:

  • 2 piadina pies
  • a handful of lamb’s lettuce
  • 4-5 olives
  • 1 hard boiled egg
  • 3-4 cherry tomatoes
  • avocado paste (1 avocado, 1 clove of garlic)
  • salt pepper
  • optional: goat cheese

First, prepare avocado paste. Cut the avocado in half, remove the stone, and then remove the pulp. Crush it with a fork, add pepper, salt and garlic. Heat the piadina in the pan. When they are ready, smear them with avocados, and then add the egg, chopped olives, tomatoes. Finally, add a lamb’s lettuce and if you like goat cheese.

Immunity shot

Ingredients:

  • 10 centimeters of fresh ginger
  • 2 peeled lemons
  • 1 peeled orange
  • 2 carrots
  • 5 designs of peppermint leaves
  • 2 teaspoons turmeric powder
  • freshly ground black pepper

Squeeze the ginger, carrot, mint and citrus juice with a cold squeezer. Add turmeric and ground black pepper. Mix and drink a healthy shot right away. Keep the rest in the fridge.

Vegetable bomb of flavors

Ingredients:

  • 3-4 potatoes
  • 2-3 sweet potatoes
  • 2 garlic cloves
  • spices: basil, oregano, thyme, chillies
  • salt and pepper
  • halloumi cheese
  • hummus

Green salad:

  • Fresh lettuce
  • olive oil
  • balsamiso
  • pine nuts

Cherry salad:

  • 5-6 cherry tomatoes
  • 2 tablespoons of green, healthy pesto

Cut the potatoes and sweet potatoes into slices and place on a baking tray. Sprinkle them with olive oil, then mix with your hands so that all potatoes are fat. Mash the garlic and toss it on a baking tray. Sprinkle the potatoes with spices and bake for 35 minutes at 170C.

During this time, prepare the rest of the ingredients. Put the lettuce particles in a bowl, pour the balsamico and olive oil. Toast pine nuts and then sprinkle them with lettuce. Wash cherry tomatoes and cut in half. Transfer to another bowl, then mix with pesto. Slice halloumi cheese and fry in a grill pan.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂