
Wspólnie spędzany czas w domu można spożytkować między innymi na gotowaniu. Mamy teraz więcej czasu, więc warto postawić na pyszny i zdrowy slow food. Przygotowany wspólnie smakuje naprawdę wyśmienicie!
Teraz, kiedy więcej czasu spędzamy w domu możemy całkiem serio zwrócić uwagę na to co jemy. Starannie dobrane składniki i delektowanie się wspólnie przygotowanymi posiłkami to inaczej slow food. Myślę, że dotąd wielu z nas nie miało na niego czasu. Teraz warto to nadrobić i przygotować coś naprawdę smacznego wspólnie z mężem, partnerem czy całą rodziną.
Zdrowy chleb bananowy
Składniki:
- 2 banany
- 3 jajka
- 1/4 szklanki masła masła orzechowego
- 3 łyżki syropu klonowego
- 2 szklanki mąki migdałowej
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 szklanka pokruszonej gorzkiej czekolady
Piekarnik rozgrzej do 180C. Rozgnieć banana, dodaj jajka, syrop klonowy i wymieszaj wszystko. Następnie dodaj mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, sól i zmiksuj całość. Na koniec dodaj czekoladę i ponownie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły. Gotowe ciasto przełóż do foremki do pieczenia. Chleb piecz przez 35 minut.

Zielone smoothie
Składniki:
- 2 garści szpinaku
- kawałek selera
- 1/2 świeżego, zielonego ogórka
- 1/2 banana
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 szklanki lodu
Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zblenduj na gładką masę. Jeśli uznasz, że sok jest zbyt gęsty możesz dolać trochę wody.

Bataty w towarzystwie awokado
Składniki:
- 2-3 większe bataty
- 1 awokado
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- oliwa z oliwek do smażenia
Bataty umyj i obierz ze skórki. Następnie pokrój je na cienkie plasterki i wrzuć do rozgrzanego piekarnika do 180C na 30 minut. Bataty przedtem skrop oliwą i przyprawami. W tym czasie przygotuj salsę z awokado. Przekrój awokado, usuń pestkę, a następnie wydobądź cały miąższ ze skórki. Rozdrobnij go widelcem. Dodaj posiekany ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku. Rozgrzej patelnię, usmaż jajka tak jak lubisz. Jajka podawaj z pieczonymi batatami i salsą z awokado.

Wegańskie chilli
Składniki:
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki posiekanych grzybów shiitake
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 posiekane cebule
- 3 posiekane łodygi selera
- 2 jalapeno posiane
- 1 łyżka kminku mielonego
- ¼ szklanki chili w proszku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 6 ząbków czosnku, posiekanych
- 2 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę
- 1 puszka czarnej fasoli odsączona i spłukana
- 1 puszka białej fasoli
- 6 szklanek wywaru z warzyw
- 3 łyżki sosu sojowego
- ¾ szklanki średnio grubej kaszy bulgur
- ½ szklanki kolendry
- 1 dojrzałe awokado, pokrojone na małe kawałki
- 1 rzodkiewka pokrojona w cienkie plasterki
- ¼ szklanki kukurydzy
- 1 limonka
Orzechy włoskie i suszone grzyby shiitake zmiel w blenderze, a następnie przełóż do osobnej miseczki. Aby zrobić wegańskie chili rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę, seler i jalapeno. Podsmażaj, często mieszając, aż cebula zacznie się rumienić. Zmniejsz temperaturę, a następnie dodaj kminek, chili w proszku, koncentrat pomidorowy i czosnek. Gotuj, cały czas mieszając. Po minucie dodaj pokrojone w kostkę pomidory, czarną fasolę, i białą fasolę, wywar warzywny, sos sojowy, bulgur i przetworzoną mieszankę grzybów shiitake z orzechami włoskimi. Zagotuj wszystko, a następnie gotuj na wolnym ogniu, aż potrawa zgęstnieje. Powinno to zająć około 30 minut. Im dłużej będzie się wszystko gotować, tym lepiej. Przed podaniem dodaj kolendrę.

Smacznego!
Love Ewa 🙂