fbpx

SLOW FOOD RAZEM

Wspólnie spędzany czas w domu można spożytkować między innymi na gotowaniu. Mamy teraz więcej czasu, więc warto postawić na pyszny i zdrowy slow food. Przygotowany wspólnie smakuje naprawdę wyśmienicie!

Teraz, kiedy więcej czasu spędzamy w domu możemy całkiem serio zwrócić uwagę na to co jemy. Starannie dobrane składniki i delektowanie się wspólnie przygotowanymi posiłkami to inaczej slow food. Myślę, że dotąd wielu z nas nie miało na niego czasu. Teraz warto to nadrobić i przygotować coś naprawdę smacznego wspólnie z mężem, partnerem czy całą rodziną.

Zdrowy chleb bananowy

Składniki:

  • 2 banany
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki masła masła orzechowego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 2 szklanki mąki migdałowej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 szklanka pokruszonej gorzkiej czekolady

Piekarnik rozgrzej do 180C. Rozgnieć banana, dodaj jajka, syrop klonowy i wymieszaj wszystko. Następnie dodaj mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, sól i zmiksuj całość. Na koniec dodaj czekoladę i ponownie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły. Gotowe ciasto przełóż do foremki do pieczenia. Chleb piecz przez 35 minut.

slow food

Zielone smoothie

Składniki:

  • 2 garści szpinaku
  • kawałek selera
  • 1/2 świeżego, zielonego ogórka
  • 1/2 banana
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 szklanki lodu

Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zblenduj na gładką masę. Jeśli uznasz, że sok jest zbyt gęsty możesz dolać trochę wody.

fot. www.themostlyvegan.com/

Bataty w towarzystwie awokado

Składniki:

  • 2-3 większe bataty
  • 1 awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • oliwa z oliwek do smażenia

Bataty umyj i obierz ze skórki. Następnie pokrój je na cienkie plasterki i wrzuć do rozgrzanego piekarnika do 180C na 30 minut. Bataty przedtem skrop oliwą i przyprawami. W tym czasie przygotuj salsę z awokado. Przekrój awokado, usuń pestkę, a następnie wydobądź cały miąższ ze skórki. Rozdrobnij go widelcem. Dodaj posiekany ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku. Rozgrzej patelnię, usmaż jajka tak jak lubisz. Jajka podawaj z pieczonymi batatami i salsą z awokado.

slow food

Wegańskie chilli

Składniki:

  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki posiekanych grzybów shiitake
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 posiekane cebule
  • 3 posiekane łodygi selera
  • 2 jalapeno posiane
  • 1 łyżka kminku mielonego
  • ¼ szklanki chili w proszku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 6 ząbków czosnku, posiekanych
  • 2 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 1 puszka czarnej fasoli odsączona i spłukana
  • 1 puszka białej fasoli
  • 6 szklanek wywaru z warzyw
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • ¾ szklanki średnio grubej kaszy bulgur
  • ½ szklanki kolendry
  • 1 dojrzałe awokado, pokrojone na małe kawałki
  • 1 rzodkiewka pokrojona w cienkie plasterki
  • ¼ szklanki kukurydzy
  • 1 limonka

Orzechy włoskie i suszone grzyby shiitake zmiel w blenderze, a następnie przełóż do osobnej miseczki. Aby zrobić wegańskie chili rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę, seler i jalapeno. Podsmażaj, często mieszając, aż cebula zacznie się rumienić. Zmniejsz temperaturę, a następnie dodaj kminek, chili w proszku, koncentrat pomidorowy i czosnek. Gotuj, cały czas mieszając. Po minucie dodaj pokrojone w kostkę pomidory, czarną fasolę, i białą fasolę, wywar warzywny, sos sojowy, bulgur i przetworzoną mieszankę grzybów shiitake z orzechami włoskimi. Zagotuj wszystko, a następnie gotuj na wolnym ogniu, aż potrawa zgęstnieje. Powinno to zająć około 30 minut. Im dłużej będzie się wszystko gotować, tym lepiej. Przed podaniem dodaj kolendrę.

slow food
fot. foolproofliving.com

Smacznego!

Love Ewa 🙂