Każdy z nas marzy, aby choć raz w życiu choć na moment znaleźć się w raju. Jest to możliwe dzięki egzotycznym podróżom i cudownej, aromatycznej kuchni. Dziś proponuję jedzenie prosto z raju, które przeniesie was na Bali, do Tajlandii czy Indii bez wychodzenia z domu.
Jedzenie w raju jest nie tylko smaczne, ale przede wszystkim pełne aromatu oraz wartościowych składników. Jest świeże, nieskomplikowane. Po prostu pyszne. Dlatego jeśli chcecie odmienić swoje codzienne menu przedstawiam Wam moje rajskie smaki.
Smoothie Bowl
Składniki:
- 1/4 szklanki orzechów nerkowca
- 1/2 awokado
- 2 łyżeczki nasion chia
- 1/2 szklanki mrożonych wiśni
- 1 mały banan
- 1-2 szklanek mleka kokosowego lub mleka migdałowego
- dodatki do posypania: masło z nerkowca, maliny, syrop czekoladowy
Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta możesz dodać jeszcze odrobinę mleka kokosowego lub migdałowego, w zależności co wybrałaś. Gotowe smoothie przełóż do miseczki i udekoruj ulubionymi dodatkami.
Poke Bowl z tuńczykiem
Składniki:
- kawałek świeżego tuńczyka
- 3 łyżeczki sosu sojowego lub sosu tamari
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- sok wyciśnięty z 1/2 limonki
- 1 szczypiorek
- ulubione warzywa: świeży ogórek, połówka awokado, papryczka jalapeno
- 1 szklanka ryżu do sushi
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka masła ghee
- sól
- 2 łyżeczki octu ryżowego
Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Kiedy będzie już gotowy dodaj do niego ocet ryżowy i masło. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw do wystygnięcia. W tym czasie pokrój tuńczyka i przełóż do miseczki. Zrób szybką marynatę z sosu sojowego, oleju sezamowego oraz limonki. Pozostaw do zamarynowania przez 3-4 minutki. Pokój ulubione warzywa i ułóż na ryżu. Na koniec dodaj tuńczyka i gotowe.
Ananasowe smothie
Składniki:
- 100 g ananasa
- sok z 1/2 cytryny
- garść kurkumy
- 1 i 1/2 cm świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 szklanka wody
Ananasa obierz ze skórki i wrzuć do blendera. Następnie dodaj pozostałe składniki i zblenduj na gładką masę. Tak powstanie super zdrowy miks na odporność i pragnienie.
Wegański omlet ze szparagami
Składniki na omlet:
- 1 szklanka gram mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki drożdży
- 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
- 1 łyżeczka sproszkowanej cebuli
- 3/4 łyżeczki soli
- czarny pieprz
- 1 i 1/4 szklanki wody
Składniki na nadzienie:
- 1 duża czerwona cebula
- 200g szparagów
- 100g wegańskiej fety
- 3 łyżeczki wegańskiego pesto
Przesiej mąkę do miski, dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i odłóż na później. Podgrzej łyżkę oleju na patelni na średnim ogniu i dodaj cienko pokrojoną cebulę. Po kilku minutach zmniejsz ogień i gotuj przez 10-15 minut, aż zmięknie. W szparagach odetnij końce, a następnie pokrój. wszystkie mniej więcej na 2-3 centymetrowe kawałki. Podsmaż na oleju z solą i pieprzem na średnim ogniu przez 5 minut. Przenieś do miski. Na dużej nieprzywierającej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wlej na nią łyżkę ciasta, tak aby pokryło ono całe dno patelni. Następnie dodaj 1/3 cebuli, szparagów i pokruszonej fety. Składniki ułóż na połowie omletu i posyp dodatki pesto. Na omlecie powinny zacząć się pojawiać bąbelki. Używając nieprzywierającej szpatułki ostrożnie odwróć bok bez wypełnienia na wierzchu boku z wypełnieniem. Gotuj jeszcze przez kilka minut, a następnie powtórz dla pozostałych omletów.
Smacznego!
Love Ewa 🙂