Prawdą jest, że jeśli chcemy zdobyć ukochanego to najprostsza jest droga przez żołądek do serca. Wspólnie przygotowywane posiłki, w które wkładamy mnóstwo siebie smakują nie tylko wyśmienicie, ale bardzo zbliżają. Nie liczy się język, kraj pochodzenia, ale emocje i zapewniam was, że łączą one na baardzo długo!
Z Rubenem stworzyliśmy świetną parę niezależnie od tego, że pochodzimy troszkę z różnych światów. Udało się nam stworzyć cudowny związek i połączyć dwie kultury: polską i portugalską. Wypracowaliśmy wspólny język relacji i smaków bo dobrze wiemy, że lubimy smaczne i zdrowe dania. Bo prawdą jest, że przez żołądek do serca ukochanego jest naprawdę niedaleko!
Owsiane placuszki na słodko
Składniki:
- 200 g płatków owsianych bezglutenowych
- 2 szklanki mleka kokosowego
- 2 dojrzałe banany
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 4 czubate łyżki jogurtu kokosowego
- olej do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 do 2 łyżek kakao
- ulubione owoce np. borówki
Płatki owsiane wrzuć do blendera, dodaj pozostałe składniki i miksuj, aż powstanie gładkie ciasto. Odłóż je na bok i pozostaw na około 20 minut, aby ciasto zgęstniało. Rozgrzej średnią patelnię, wlej odrobinę oleju. Gdy patelnia i olej będą gorące wlej mieszankę naleśnikową na patelnię. Uformuje okrąg na patelni, a następnie smaż z każdej strony przez około 3 minuty po drugiej stronie. Gotowe naleśniki podawaj polane syropem klonowym, jogurtem i w towarzystwie owoców.
Czerwone smoothie
Składniki:
- 1/2 szklanki nasion chia
- 2 i 1/4 szklanki mleka migdałowego
- 1/2 szklanki truskawek mrożonych
- 1/2 szklanki buraków, pokrojone w kostkę i parzone
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 – 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)
- dodatki: jagody, orzechy, płatki kokosowe, muesli
Nasiona chia wsyp do średniej miski. Do miksera lub robota kuchennego dodaj mleko migałowe, truskawki, buraki i wanilię. Mieszaj, aż powstanie gładka masa. W kolejnym kroku wlewaj powoli płynną mieszankę do miski z nasionami chia. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie wstaw smoothie do lodówki i odstawić na noc lub przynajmniej 4-5 godzin. Gdy będziesz chciała zjeść smoothie dodaj syrop klonowy, posyp ulubionymi dodatkami jak truskawki, siemię lniane, kokos lub muesli.
Portugalski gulasz z groszku
Składniki:
- 2 łyżeczki tłoczonego na zimno oleju kokosowego
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 2 duże ząbki czosnku, drobno pokrojony
- 2 liście laurowe
- 1 filiżanka jarmużu, posiekany
- 200 gr pomidorów koktajlowych, posiekane na ćwiartki
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- 300 gr młodych ziemniaków, umyte i grubo pokrojone
- 500 gr mrożonego groszku
- 1 i 3/4 filiżanki bulionu warzywnego
- duża garść posiekanej kolendry
- sól morska i czarny pieprz do smaku
Rozgrzej olej kokosowy w garnku na średnim ogniu. Dodaj nasiona kolendry i smaż, aż zaczną skwierczeć. Dodaj cebulę, czosnek i liście laurowe i gotuj powoli, aż będą półprzezroczyste. Następnie dodaj jarmuż, pomidory koktajlowe i koncentrat pomidorowy i wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj ziemniaki, mrożony groszek i wywar warzywny i znów zamieszaj. Gdy tylko bulion zacznie się gotować, zredukuj ciepło do niskiego ognia i częściowo przykryj garnek. Gotuj przez 15-20 minut lub do momentu, aż ziemniaki się ugotują. Dodaj posiekaną kolendrę i dopraw solą i pieprzem do smaku. Gulasz podawaj z brązowym ryżem.
Cataplana, czyli owoce morza z warzywami – porcja dla 4 osób
Składniki:
- 500 g świeżych małży
- 500 g małych ziemniaków
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 130 g chorizo (w wersji wegetariańskiej nie dodajemy tego składnika!)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 150 ml wina porto
- 100 ml białego wina
- 1 puszka pomidorów
- 200 ml bulionu rybnego
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- 5 łodyg tymianku
- 8 królewskich krewetek
- 200 g liści szpinaku
- 1 żółta papryka
- 1/2 pęczka zielonej kolendry
- odrobina sosu z papryczek Piri-Piri
- 1 bagietka
Małże opłucz pod bieżącą wodą i usuń te, które są otwarte. Następnie umyj ziemniaki, a cebulę posiekaj. Pokrój czosnek. Jeśli robisz wersję z mięsem to pokrój w grubsze plastry chorizo. Kiedy wszystko będziesz mieć gotowe rozgrzej 2 łyżki oleju w cataplanie lub głębokim garnku. Podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj paprykę w proszku i koncentrat pomidorowy i wszystko krótko podpiekaj. Dodaj porto i białe wino, pomidory, wywar rybny, liście laurowe i ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem. Uszczelnij cataplana, zagotuj naczynie raz i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. W międzyczasie zerwij liście tymianku z łodyg. Lekko rozkrój krewetki i usuń jelito. Następnie opłucz je zimną wodą. Paprykę pokrój w drobne paski. Ostrożnie otwórz cataplanę, dodaj szpinak, tymianek, paprykę i chorizo. Zamknij garnek i delikatnie wstrząśnij, aby zawartość się wymieszała. Ponownie otwórz garnek, małże i krewetki połóż na warzywach. Ponownie zamknij garnek, gotuj danie na dużym ogniu przez 8-10 minut, aż małże się otworzą i krewetki zostaną ugotowane. Danie podawaj z bagietką i świeżym tymiankiem.
Kochani, pamiętajcie. Nic tak nie zbliża jak wspólne gotowanie. Tylko przez żołądek do serca dotrzecie do partnera i wzajemnie skusicie się smakiem. Nic tak nie pobudza wyobraźni jak smaczne potrawy pełne serca i afrodyzjaków!
Smacznego!
Love Ewa 🙂