Czas świątecznego obżarstwa dobiegł końca. Czas pomyśleć znów o swojej sylwetce. Na ten tydzień polecam lekkie dania, które pozwolą Wam zrzuć kilka poświątecznych centymetrów w pasie.
W tym roku koniecznie #pokochajswojeciało, zmień nawyki i wprowadź do menu nowe składniki, a poczujesz się jak zmienia się twoje ciało. Będziesz cieszyć się wewnętrznym pięknem przez długie lata!
Tapioka z musem z mango
Składniki:
- 500 ml mleka kokosowego
- 1/4 szklanki tapioki
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 mango
- 1 marakuja
- 3-4 truskawki
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki świeżego imbiru
W garnku zagotuj mleko. Wsyp tapiokę, następnie dodaj ksylitol. Całość gotuj przez 20 minut od czasu do czasu mieszając. Mango obrać, obkroić miąższ od pestki. Pokrój w małą kosteczkę i podziel porcję na pół. Jedną połowę włóż do rondelka, dodaj syrop klonowy i imbir, a następnie gotuj przez ok. 10 minut aż mango będzie miękkie. Dodaj pozostałą część mango i następnie rozdrobnij je blenderem. Podobnie zrób z marakują. Pokór owoc w kostkę, włóż do osobnego garnka, dodaj odrobinę ksylitolu i gotuj aż zmięknie. W tym czasie tapioka się ugotuje. Przelej część tapioki do szklanek i pozostawić do ostygnięcia. Następnie układaj warstwami: mango, tapioka, marakuja, tapioka. Na koniec danie udekoruj truskawką.
Grillowana ryba z warzywami i sałatką
Składniki:
- płat ulubionej ryby
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- szczypta chili
- 1/2 brokuła,
- garść fasolki
- 1 marchewka
- 1/2 pomidora malinowego
- kawałek świeżego, zielonego ogórka
- garść sałaty
- odrobina cebuli
- cytryna
Rybę obtocz w soli, odrobinie pieprzu i chili. Skrop oliwą i grilluj na patelni z każdej strony przez 10 minut. W tym czasie pokrój brokuła na cząstki, opłucz fasolkę, a marchewkę pokrój w plasterki. Blanszuj je zalewając gorącą wodą i pozostaw na 2-3 minutki, aż odrobinę zmiękną. Pokrój pomidora na kawałki, ogórka w plasterki. Ułóż w miseczce na sałacie, dodaj cebulę i całość przypraw solą, pieprzem i oliwą. Zblanszowane warzywa wyłóż na osobną miseczkę. Rybę podawaj z sałatką i warzywami.
Oczyszczająca woda z cytryną
Składniki:
- 1 litr wody niegazowanej
- cytryna
- garść świeżej mięty
- odrobina tymianku
- lód
Wodę przelej do dzbanka. Dodaj pokrojoną w plastry cytrynę, miętę i lód. Wymieszaj całość drewnianą łyżką. Napój podawaj z odrobiną świeżego tymianku.
Kanapka z awokado i kiełkami
Składniki:
- 2 kromki ciemnego pieczywa
- 1/2 awokado
- oliwa z oliwek
- garść kiełków z rzodkiewki
- 2 jajka
- sok z limonki
- 1/2 żółtej papryki
- ocet balsamiczny
- sól i pieprz
- szczypta czarnuszki
Awokado pokrój na plasterki i rozgnieć widelcem. Dodaj sól, pieprz, pokrojoną w kostkę paprykę oraz kilka kropli soku z limonki. Pastę nałóż na kanapkę, następnie dodaj kiełki. Jajko ugotuj w wersji poche. Gotowe jajko połóż na kanapce, skrop odrobiną octu balsamicznego i posyp czarnuszką.
Smacznego!
Love Ewa 🙂
__________________________________________
The time of Easter gluttony has come to an end. Time to think about our figure again. For this week, I recommend light dishes that will allow you to throw away some extra centimeters at the waist.
Tapioca with mango mousse
Ingredients:
- 500 ml of coconut milk
- 1/4 cup of tapioca
- 2 tablespoons of xylitol
- 1 mango
- 1 passion fruit
- 3-4 strawberries
- 2 tablespoons of maple syrup
- 1/2 a teaspoon of fresh ginger
Boil the milk in a pot. Pour the tapioca, then add xylitol. Cook for 20 minutes stirring occasionally. Peel the mango and Cut into a small cube and divide the portion in half. Put one half into a saucepan, add maple syrup and ginger, then cook for about 10 minutes until the mango is soft, add fresh mango. Then shred them with a blender. Do the same with passion fruit. Put fruit into cubes, put them in a separate pot, add a little xylitol and cook until it softens. During this time tapioca will cook. Transfer some tapioca to the glasses and leave to cool. Then lay down layers: mango, tapioca, passion fruit, tapioca. At the end, decorate the dish with strawberry.
Grilled fish with vegetables and salad
Ingredients:
- a piece of your favorite fish
- olive oil
- salt and pepper
- pinch of chili
- 1/2 broccoli
- a handful of beans
- 1 carrot
- 1/2 raspberry tomato
- a piece of fresh green cucumber
- a handful of lettuce
- a little onion lemon
Fill the fish in salt, a little pepper and chili. Sprinkle the oil and grill in a pan on each side for 10 minutes. At this time, cut the broccoli into particles, rinse the beans and cut the carrot into slices. Blanch them, pouring hot water and leave for 2-3 minutes, until they soften a little. Slice tomato into pieces, cucumber slices. Arrange in a bowl of lettuce, add the onion and all the spices with salt, pepper and olive oil. Put the blanched vegetables on a separate bowl. Serve the fish with salad and vegetables.
Cleansing water with lemon
Ingredients:
- 1 liter of still water
- lemon
- a handful of fresh mint
- a bit of thyme
- ice
Put the water into a jug. Add sliced lemon, mint and ice. Mix the whole with woodem spoon. Drink it with a bit of fresh thyme.
Sandwich with avocado and sprouts
Ingredients:
- 2 slices of dark bread
- 1/2 avocado
- olive oil
- a handful of radish sprouts
- 2 eggs
- lime juice
- 1/2 yellow pepper
- balsamic vinegar
- salt and pepper
- a pinch of black cumin
Cut the avocado into slices and crush it with a fork. Add salt, pepper, diced peppers and a few drops of lime juice. Spread the paste on the sandwich, then add the sprouts. Cook the egg in the poche version. Put the prepared egg on the sandwich, sprinkle with a bit of balsamic vinegar and sprinkle with black cumin.
Love Ewa 🙂