fbpx

FIT JAJKA NA WIELKANOC

Wielkanoc kojarzy się nam z tradycyjnymi potrawami, a szczególnie z jajkami. Z kilku prostych i łatwo dostępnych składników szybko przygotujecie je wersji light.

Wielkanoc to czas, w którym możemy spędzić cudowne chwile w rodzinnym gronie przy wspólnym stole. Mi osobiście ten świąteczny czas kojarzy się z pysznymi, tradycyjnymi daniami, które niestety często są tłuste i mają mnóstwo kalorii. Dlatego może warto pomyśleć o przygotowaniu tych pysznych dań w trochę inny sposób. Wystarczy odrobina inwencji, lekka zmiana niektórych składników, a na pewno uda się nam przygotować smaczne i zdrowe przekąski, które zachwycą każdego.

Jajka to symbol nowego życia. Bez nich nikt z nas nie wyobraża sobie świąt Wielkiej Nocy. Na świątecznym stole pojawiają się w różnych wersjach. Jako dodatek do tradycyjnego żuru, sałatki czy jako przekąska. Ja nie zamierzam z nich rezygnować. Przygotowałam jednak trochę inną, lżejszą wersję tradycyjnych jajek z majonezem, w którym wykorzystałam zdrowe i smaczne awokado. Jajka z zieloną pastą to zdrowa alternatywa, którą pokochają wasi goście – gwarantuję!

Fit jajka z pastą z awokado

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 dojrzałe awokado
  • ½ łyżeczki granulowanego czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • chili do smaku
  • pietruszka

Jajka ugotuj na twardo i odłóż do ostygnięcia. Kiedy będą już zimne przekrój je na pół i wyjmij żółtka. Wrzuć je do miseczki, dodaj awokado, sok z cytryny i przyprawy. Następnie całość rozgnieć widelcem na gładką masę. Przełóż pastę do wydrążonych białek. Najlepiej użyj do tego rękawa kucharskiego, ale można nałożyć pastę również łyżeczką. Jajka serwuj posypane papryczką chilli oraz ozdobione pietruszką.

Na te święta Wielkiej Nocy życzę Wam wspaniałych doznań smakowych, cudownych chwil w gronie rodziny i mnóstwo radości!

Love Ewa 🙂

photos: Karolina Roszak

_________________________________________

Easter is associated with traditional dishes, especially with eggs. With a few simple and easily available ingredients you will quickly prepare them in the light version.

Fit eggs with avocado paste

Ingredients:

  • 3 eggss
  • 1 avocado
  • juice from 1 lemon
  • 1/2 teaspoon of granulated garlic
  • chilli
  • 1/2 teaspoon sea salt
  • 1/2 teaspoon of pepper
  • parsley

Cook the eggs and let them to cool. When they are cold, cut them in half and remove the yolks. Next put the yolks in a bowl, add avocado, lemon juice and spices. Then the whole thing crush with a fork into a smooth paste. After that put the paste into the eggs whites. It’s best to use a cook sleeve for this, but you can also spread the paste with a spoon. Eggs served sprinkled with chilli peppers and decorated with parsley.

For this Easter, I wish you wonderful taste experiences, wonderful moments with the family and lots of fun!

Love Ewa 🙂