Za oknem w końcu świeci słońce. Można więc powiedzieć, że nowy tydzień zaczął się wspaniale. Dlatego sięgnijmy po zdrowe warzywa czy owoce i dodajmy sobie jeszcze więcej energii!
Wielu z nas nie lubi poniedziałków. Jednak ten nowy tydzień przywitał nas pięknym słońcem i cudowną temperaturą. To więc najlepszy moment, aby dodać sobie energii również od wewnątrz. Zainspirowana pierwszymi promieniami słońca przygotowała dania, które dodadzą nam siły, sprawią, że będziemy sprawniej funkcjonować i przede wszystkim będziemy zdrowsi.
W tym roku koniecznie #pokochajswojeciało, zmień nawyki i wprowadź do menu nowe składniki, a poczujesz się jak zmienia się twoje ciało. Będziesz cieszyć się wewnętrznym pięknem przez długie lata!
GREEN SMOOTHIE BOWL
Składniki:
- 3/4 szklanki mleka kokosowego
- 2 duże garście jarmużu
- 1/2 awokado
- 1/2 banana
- garść orzechów
- łyżeczka The Supergreens Formula ZOJO
- 1/2 szklanki borówek
Mleko kokosowe, jarmuż, awokado i banana zblenduj na gładką masę. Dodaj łyżeczkę ZOJO Elixir i wymieszaj całość. Następnie na patelni upraż ulubione orzechy. Posyp nimi koktajl, a na koniec dodaj świeże borówki.
COCO CURRY HUMMUS
Składniki:
- puszka ciecierzycy
- 3/4 szklanki mleka kokosowego
- 1/3 szklanki czerwonej pasty curry
- 3 ząbki czosnku
- skórka z limonki
- sól
- świeża bazylia
Ciecierzycę odsącz i włóż do blendera. Dodaj mleko kokosowe, pastę curry, czosnek, skórkę z limonki i zmiel wszystko na gładką pastę. Hummus posól do smaku. Bazylię poszatkuj, a następnie dodaj do hummusu. Podawaj go z dietetycznymi chipsami lub podgryzaj ze świeżą marchewką lub selerem naciowym.
VEGE BURGER Z PUREE Z BATATÓW I SAŁATKĄ
Składniki:
- 2-3 bataty
- 2 marchewki
- 1/2 puszki ciecierzycy
- garść świeżej kolendry
- mała papryczka chili
- łyżeczka pasty tahini
- 1/2 cebuli
- łyżeczka sosu sojowego
- przyprawy: sól, pieprz, kumin, cynamon
- mix sałat z marchewką
- 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki syropu klonowego
- mały ząbek czosnku
Bataty i marchewki owiń folią aluminiową, a następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Warzywa piecz przez 45 minut. Po upieczeniu warzywa powinny ostygnąć. Wszystkie bataty przekrój na pół i wybierz miąższ. Część przełóż do miski, gdzie ugnieć je na puree. Pozostała część wraz z marchewską i odsączona cieciorką zblenduj na puree. Dodaj przyprawy, pół łyżeczki past z tahini, papryczkę i drobno posiekaną cebulę. Masę wyrób ręką, a następnie uformuj kotlety. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie kotlety przewróć na drugą stronę i smaż przez 5 minut pilnując, aby się nie przypaliły. Do miski przesyp mix sałat i przygotuj dressing. Do oliwy z oliwek dodaj syrop klonowy, sok z cytryny i posiekany czosnek. Sos wymieszaj, dodaj odrobinę soli i polej sałatę.
POKE BOWL Z TUŃCZYKIEM
Składniki:
- 300g surowego tuńczyka
- ogórek
- awokado
- mango
- 200g gotowanej komosy lub białego ryżu
- marynowany imbir
- papryczka chili
- garść czarnych oliwek
- 2 rzodkiewki
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki soku ze świeżej pomarańczy
- garść orzechów macadamia
- ser feta
Tuńczyka umyj, osusz ręcznikiem kuchennym i pokrój w kostkę. Następnie wymieszaj go z sosem sojowym, olejem sezamowym i sokiem z cytryny. Rybę odstaw do lodówki na 1,5 godziny do przegryzienia. W międzyczasie umyj wszystkie warzywa, rzodkiewki pokrój w talarki. Awokado obierz i pokrój w cząstki. W misce umieść ugotowany ryż lub komosę. Następnie układaj warzywa. Całość skrop sokiem z pomarańczy i posyp pokruszonym serem feta. Danie serwuj z sosem sojowym i marynowanym imbirem.
Smacznego!
Love Ewa 🙂