fbpx

JEDZENIE PEŁNE ENERGII

Za oknem w końcu świeci słońce. Można więc powiedzieć, że nowy tydzień zaczął się wspaniale. Dlatego sięgnijmy po zdrowe warzywa czy owoce i dodajmy sobie jeszcze więcej energii!

Wielu z nas nie lubi poniedziałków. Jednak ten nowy tydzień przywitał nas pięknym słońcem i cudowną temperaturą. To więc najlepszy moment, aby dodać sobie energii również od wewnątrz. Zainspirowana pierwszymi promieniami słońca przygotowała dania, które dodadzą nam siły, sprawią, że będziemy sprawniej funkcjonować i przede wszystkim będziemy zdrowsi.

W tym roku koniecznie #pokochajswojeciało, zmień nawyki i wprowadź do menu nowe składniki, a poczujesz się jak zmienia się twoje ciało. Będziesz cieszyć się wewnętrznym pięknem przez długie lata!

GREEN SMOOTHIE BOWL

Składniki:

  • 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • 2 duże garście jarmużu
  • 1/2 awokado
  • 1/2 banana
  • garść orzechów
  • łyżeczka The Supergreens Formula ZOJO
  • 1/2 szklanki borówek

Mleko kokosowe, jarmuż, awokado i banana zblenduj na gładką masę. Dodaj łyżeczkę ZOJO Elixir i wymieszaj całość. Następnie na patelni upraż ulubione orzechy. Posyp nimi koktajl, a na koniec dodaj świeże borówki.

COCO CURRY HUMMUS

Składniki:

  • puszka ciecierzycy
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • 1/3 szklanki czerwonej pasty curry
  • 3 ząbki czosnku
  • skórka z limonki
  • sól
  • świeża bazylia

Ciecierzycę odsącz i włóż do blendera. Dodaj mleko kokosowe, pastę curry, czosnek, skórkę z limonki i zmiel wszystko na gładką pastę. Hummus posól do smaku. Bazylię poszatkuj, a następnie dodaj do hummusu. Podawaj go z dietetycznymi chipsami lub podgryzaj ze świeżą marchewką lub selerem naciowym.

VEGE BURGER Z PUREE Z BATATÓW I SAŁATKĄ

Składniki:

  • 2-3 bataty
  • 2 marchewki
  • 1/2 puszki ciecierzycy
  • garść świeżej kolendry
  • mała papryczka chili
  • łyżeczka pasty tahini
  • 1/2 cebuli
  • łyżeczka sosu sojowego
  • przyprawy: sól, pieprz, kumin, cynamon
  • mix sałat z marchewką
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki syropu klonowego
  • mały ząbek czosnku

Bataty i marchewki owiń folią aluminiową, a następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Warzywa piecz przez 45 minut. Po upieczeniu warzywa powinny ostygnąć. Wszystkie bataty przekrój na pół i wybierz miąższ. Część przełóż do miski, gdzie ugnieć je na puree. Pozostała część wraz z marchewską i odsączona cieciorką zblenduj na puree. Dodaj przyprawy, pół łyżeczki past z tahini, papryczkę i drobno posiekaną cebulę. Masę wyrób ręką, a następnie uformuj kotlety. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie kotlety przewróć na drugą stronę i smaż przez 5 minut pilnując, aby się nie przypaliły. Do miski przesyp mix sałat i przygotuj dressing. Do oliwy z oliwek dodaj syrop klonowy, sok z cytryny i posiekany czosnek. Sos wymieszaj, dodaj odrobinę soli i polej sałatę.

POKE BOWL Z TUŃCZYKIEM

Składniki:

  • 300g surowego tuńczyka
  • ogórek
  • awokado
  • mango
  • 200g gotowanej komosy lub białego ryżu
  • marynowany imbir
  • papryczka chili
  • garść czarnych oliwek
  • 2 rzodkiewki
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki soku ze świeżej pomarańczy
  • garść orzechów macadamia
  • ser feta

Tuńczyka umyj, osusz ręcznikiem kuchennym i pokrój w kostkę. Następnie wymieszaj go z sosem sojowym, olejem sezamowym i sokiem z cytryny. Rybę odstaw do lodówki na 1,5 godziny do przegryzienia. W międzyczasie umyj wszystkie warzywa, rzodkiewki pokrój w talarki. Awokado obierz i pokrój w cząstki. W misce umieść ugotowany ryż lub komosę. Następnie układaj warzywa. Całość skrop sokiem z pomarańczy i posyp pokruszonym serem feta. Danie serwuj z sosem sojowym i marynowanym imbirem.

Smacznego!

Love Ewa 🙂