fbpx

MOJE KUCHENNE ZDROWE REWOLUCJE

 

Jeśli kuchenne rewolucje to tylko te zdrowe! Zapraszam do mojej kolorowej, bezglutenowej pysznej kuchni!

Krewetki w curry z czosnkiem, pietruszką i szparagami

– 10-15 dużych krewetek
– 5 ząbków czosku
– 1 łyżeczka curry
–  sok z 1/2 cytryny
–  garść pietruszki
–  sól i pieprz do smaku
– 1 łyżeczka masła GHEE
– szparagi
– 1 łyżeczka oleju z awokado
– sól i pieprz do smaku
– duża garść roszponki
– mała garść nerkowców
– łyżeczka oleju z awokado
– 2 łyżeczki balsamico
– sólo i pieprz do smaku
Krewetki rozmrażam. Na rozgrzaną patelnię wrzucam masło ghee i drobno pokrojony czosnek. Dodaję troszkę wody, Czekam ok 3 min. Dodaję curry, sok z cytryny, sól, pieprz. Duszę po przykryciem. Po koniec wrzucam pietruszkę i zdejmuję przykrycie, by ozłocić moje krewetki. 🙂
Szparagi wrzucam na 5 min do gotującej się wody. Odcedzam polewam olejem z awokado, dodaję sól i pieprz.
Roszponkę posypuję nerkowcami polewam olejem z awokado i balsamico. Dodaję sól i pieprz jeśli potrzeba.

Bezglutenowe naleśniki z masłem GHEE ( klarowane )

– 3 jajka
– 1 I 1/4 szklanka mąki ryżowej
– 1 szklanka mleka kokosowego ( lub innego roślinnego )
– 2 łyżeczki masła GHEE
– 1 łyżeczka masła GHEE na patelnię
Blenduję wszystkie składniki oprócz ostatniej łyżeczki masła. Dużą łyżką nakładam masę na rozgrzaną patelnię. Smażę po obu stronach. Smaruję odrobiną masła orzechowego ( ja lubię z nerkowców ) i polewam syropem klonowym. Dodaję owoce takie jakie mam w domu 🙂
SMACZNEGO !
Love Ewa
________________________________________

If kitchen revolutions then only the healthy ones! I invite you to my colorful, gluten-free delicious cuisine!

Curry shrimps with garlic, parsley and asparagus

– 10-15 large shrimps
– 5 cloves of garlic
– 1 teaspoon of curry
– 1/2 lemon juice
– a handful of parsley
– salt and pepper to taste
– 1 teaspoon of GHEE butter
– asparagus
– 1 teaspoon of avocado oil
– salt and pepper to taste
– a large handful of lamb’s lettuce
– a small handful of cashews
– a teaspoon of avocado oil
– 2 teaspoons balsamico
– salt and pepper to taste
I defrost the shrimps. I put ghee butter and finely chopped garlic into a hot pan. I add a little water, Wait about 3 minutes. I add curry, lemon juice, salt, pepper. Simmer all under the cover. At the end I put parsley and take off the cover to give my shrimps a gold colour. 🙂
I put the asparagus in boiling water for 5 minutes. I sprinkle them with avocado oil, add salt and pepper.
I throw some cashew nuts on top of my lamb’s lettuce, add avocado oil and balsamico. I add salt and pepper if needed.

Gluten-free pancakes with GHEE butter (clarified)

– 3 eggs
– 1 and 1/4 cup of rice flour
– 1 glass of coconut milk (or other vegetable)
– 2 teaspoons of GHEE butter
– 1 teaspoon of GHEE butter for the pan
I blend all ingredients except the last teaspoon of butter. Using the big spoon I put the blend on a hot frying pan with ghee. I fry on both sides. I serve it a bit of peanut butter (I like the one from cashews) and pour some maple syrup. I’m also adding fruits that I have at home 🙂
BON APPETIT !
Love Ewa