fbpx

EKO PRODUKTY W DWÓCH SUPER, ZDROWYCH ODSŁONACH

Zdrowe i dobre gatunkowo produkty to gwarancja świetnej kondycji i długich lat życia. Warto być eko i kupować eko produkty, z których również przygotujecie pyszne i super zdrowe dania. Gwarantuję!

 

Jak już pewnie wiecie staram się być eko i wege. Zmieniłam swój styl życia troszkę ze względów zdrowotnych, trochę dla siebie – aby poczuć się po prostu lepiej. Staram się kupować eko produkty zarówno do pielęgnacji ciała jak i produkty spożywcze. Z tych ostatnich można na prawdę przygotować super dania, które w niczym nie ustępują tradycyjnym potrawom.
Wśród moich ulubionych składników znajdują się sezonowe warzywa i owoce, które staram się jeść świeże, rzadziej mrożone. Jeśli jest wiosna czy lato wykorzystuję ich jak najwięcej, aby dostarczyć swojemu organizmowi czystych witamin i składników mineralnych. W mojej kuchni znajdziecie też zdrowe makarony marki NIRO, w których składzie znajduje się bardzo zdrowy orkisz ekologiczny. Makarony wytwarzane są ze świeżo mielonej mąki, dzięki
czemu zachowują cenne dla organizmu człowieka witaminy i składniki mineralne. Poza tym w składzie makarony nie ma soli i jaj, więc dla wegan jest to na prawdę super produkt!
W swojej kuchni używam dużo oleju. Dodaję go do sałatek, marynat, a czasami nawet używam go jako kosmetyk 😉 Długo poszukiwałam na rynku oleju, który spełni moje oczekiwania i znalazłam olej rzepakowy marki Smak Natury, który pochodzi z pierwszego tłoczenia, nie zawiera żadnych ulepszaczy przez co zachowuje wspaniałe właściwości zapachowe, smakowe
oraz naturalną barwę.
Ze wszystkich tych składników przygotowuję bardzo lekkie i zdrowe dania. Spróbujcie sami, a na pewno na stałe zagoszczą one w waszym menu!
Cytrynowo – czosnkowe tagliatelle z brokułami
Do przygotowania makaronu będą potrzebne:
250g tagliatelle marki NIRO
1 szklanka pieczarek lub suszonych borowików
splash oleju rzepakowego Smak Natury
1 por
4 duże ząbki czosnku
200g lekko podgotowanych brokułów
1/2 łyżeczki chili
sok z ½ cytryny i starta skórka
200g szparagów
1 szklanka groszku zielonego
½ szklanki parmezanu ( vegańskiego jeśli macie )
2 łyżeczki świeżej pietruszki
2 łyżeczki świeżej mięty
sól i pieprz
Namaczam suszone borowiki w gorącej wodzie. Gotuję pastę w lekko posolonej wodzie, żeby była al detnte I
odcedzam. Umytego pora drobno kroję. Kroję drobno czosnek i dodaje na rozgrzaną patelnię z olejem
rzepakowym. ( średni ogień). Kroję brokuła na mniejsze części, dodaję na patelnie razem z chili, sokiem
z cytryny i startą skórką. Dodaję grzyby z częścią wody, w której się moczyły. Podkręcam temperaturę  i duszę
wszystko przez chwilę na patelni. Gdy brokuły trochę zmiękną dodaję szparagi , groszek, pietruszkę, miętę.
Dodaję pastę i mieszam wszystko, dosalam. Przekładam wszystko do półmisków. Na koniec dodaję trochę
oleju rzepakowego oraz czarnego świeżego pieprzu.
Naleśniki z mąki orkiszowej
Do przygotowania naleśników będą potrzebne:
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej bio
2 jajka bio
1 szklanka mleka roślinnego
1 szklanka wody – może być gazowana
szczypta soli himalajskiej
1 łyżka cukru np ksylitol lub miód
1 łyżeczka oleju rzepakowego Smak Natury
dodatkowo: owoce sezonowe: borówki, maliny, truskawki, syrop klonowy, masło orzechowe, jogurt kokosowy
Do miski przesiewam mąkę orkiszową jasną. Do mąki dodaję szczyptę soli, łyżkę cukru oraz szklankę mleka
i szklankę wody. Jajka po kolei wbijamy do maki. Całość miksuję mikserem na gładkie ciasto. Nagrzewamy
patelnię, daję 1 łyżeczkę oleju rzepakowego i wylewam porcje ciasta. Smażę na złoto z obu stron.
Smaruję odrobiną masła orzechowego. Podaję ze świeżymi owocami, syropem klonowym i jogurtem
kokosowym zamiast śmietany.
Jeśli chcecie zobaczyć jak przygotować moje super zdrowe przepisy i dowiedzieć się więcej na temat marek   zapraszam do obejrzenia mojego filmu. Kliknijcie w link i inspirujcie się! Kupujcie zdrowe składniki i bądźcie zdrowi!
Love Ewa 🙂
dress and shoes Zara, earrings and bracelet Tous, photo Karolina Roszak
____________________________

Healthy and good species products are a guarantee of great condition and long years of life. It is good to be eco and buy eco products, which also prepare delicious and super healthy dishes. I guarantee!

As you probably already know, I try to be eco and vege. I changed my lifestyle a bit for health reasons, a bit for myself – to feel just better. I try to buy eco products for both body care and food products. Of the latter, you can really prepare great dishes that are in no way inferior to traditional dishes.
Among my favorite ingredients are seasonal vegetables and fruits, which I try to eat fresh, less frequently frozen. If it’s spring or summer, I use them as much as possible to provide my body with pure vitamins and minerals. In my kitchen you will also find healthy NIRO pasta, which consists of very healthy organic spelled. Pasta is made from freshly ground flour, thanks to which they retain vitamins and minerals valuable for the human body. In addition, the composition of pasta does not have salt and eggs, so for vegans it is really a great product!
I use a lot of oil in my kitchen. I add it to salads, marinades, and sometimes I even use it as a cosmetic;) I have long sought on the market oil that will meet my expectations and I found rape oil brand Taste of Nature, which comes from the first pressing, does not contain any enhancers, which preserves wonderful fragrance properties , taste and natural color.
Of all these ingredients I prepare very light and healthy dishes. Try it yourself, and they will definitely stay in your menu for good!
Lemon – garlic tagliatelle with broccoli
To prepare the pasta you will need:
250g NIRO tagliatelle
1 cup of mushrooms or dried porcini mushrooms
rapeseed oil splash Taste of Nature
1 leek
4 large cloves of garlic
200g of lightly cooked broccoli
1/2 teaspoon of chili
½ lemon juice and grated skin
200g asparagus
1 cup green peas
½ cup of parmesan cheese (vegan if you have it)
2 teaspoons of fresh parsley
2 teaspoons of fresh mint
salt and pepper
Soak dried dried porcini mushrooms in hot water. I cook the paste in lightly salted water, make it al detnte and drain. I cut the washed season finely. Cut the garlic and add it to the heated pan with rapeseed oil. (medium fire). Cut the broccoli into smaller pieces, add them to the pan together with chili, lemon juice and grated peel. I add mushrooms with a part of the water in which they soaked. I overclock the temperature and soul everything for a moment in the pan. When the broccoli is a little softer I add asparagus, peas, parsley, mint. I’m adding a paste and I’m mixing everything, I’m brushing. I translate everything to the dishes. Finally, I add some rapeseed oil and black fresh pepper.
Pancakes from spelled flour
To prepare pancakes you will need:
2 cups of light bio spelled flour
2 bio eggs
1 glass of vegetable milk
1 glass of water – can be carbonated
a pinch of Himalayan salt
1 tablespoon of sugar, eg xylitol or honey
1 teaspoon of rapeseed oil Taste of Nature
additionally: seasonal fruits: blueberries, raspberries, strawberries, maple syrup, peanut butter, coconut yogurt
I sift the spelled flour into a bowl. I add a pinch of salt to the flour, a spoonful of sugar and a glass of milk and a glass of water. Eggs in a row are hammered into flour. The whole is mixed with a mixer into a smooth dough. We heat the pan, give 1 teaspoon of rapeseed oil and pour out portions of the dough. I’m baking gold on both sides. I grease a little peanut butter. I serve with fresh fruit, maple syrup and coconut yogurt instead of cream.
If you want to see how to prepare my super healthy recipes and learn more about brands, I invite you to watch my movie. Click on the link and inspire yourself! Buy healthy ingredients and be healthy!
Love Ewa 🙂