Słowo owsianka kojarzy się wielu z nas z domowym, pysznym śniadaniem przygotowywanym przez nasze babcie i mamy. Choć jak byliśmy dziećmi wydawała się ona nam przymusowym daniem to obecnie świeci ona triumfy na wielu polskich stołach. Dlaczego owsianka jest tak niezwykła?
Owsianka to najzdrowsze i najbardziej ekologiczne danie jakie w ogóle możemy sobie wyobrazić! Płatki owsiane są bogate w błonnik, liczne aminokwasy i witaminy. Zawierają też tłuszcz bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe i kwasy jak oleinowy, linolowy czy alfa-linolowy. Płatki owsiane obfitują też w składniki mineralne jak cynk, wapń, fosfor, magnez i żelazo. Co więcej owies, z którego powstają płatki owsiane, zawiera substancje działające antydepresyjnie i likwidują zły nastój! Warto więc jeść owsiankę, a na pewno będziemy czuć się nie tylko lepiej pod kątem zdrowia, ale przede wszystkim humoru 🙂
Osoby, które regularnie jedzą owsiankę czują się lepiej. Ich sprawność fizyczna i wytrzymałość jest większa niż u osób, które płatków owsianych nie jedzą w ogóle. Dlatego owsianka na trwałe zagościła w diecie biegaczy, kolarzy czy kulturystów, którzy szczególnie potrzebują dostarczyć organizmowi niezbędnych składników mineralnych i witamin do swojego organizmu. Ja sama, jako niezwykle aktywna osoba codziennie na śniadanie staram się zjeść miseczkę owsianki. Może się wydawać, że szybko się ona znudzi, ale nic bardziej mylnego. Owsianka to super śniadanie, które każdego dnia może smakować inaczej. Wystarczy tylko odrobina czasu i fantazji, a nasze śniadanie czy podwieczorek już nigdy nie będą takie same!
Truskawkowy słoik – bezglutenowa owsianka z musem truskawkowym
Do przygotowania owsianki będą potrzebne:
1 szkalnka bezglutenowych płatków owsianych
1 i 1⁄2 szklanki mleka migdałowego
2 łyżki nasion chia
2 łyżki syropu klonowego
1 laska wanilii
1⁄2 łyżeczki cynamonu
mus z truskawek
do ozdobienia migdały i wiśnie (mogą być mrożone)
Płatki owsiane, mleko migdałowe, chia, syrop klonowy, wanilię, cynamon wlewamy do słoika. Mieszamy delikatnie i wstawiamy zamknięty słoik do lodówki na noc lub po 2 godzinach wyjmujemy. Nakładamy naprzemiennie z dżemem do drugiego słoika. Na wierzch dodajemy wiśnie i migdały.
Mus z truskawek
Do przygotowania musu będą potrzebne:
2 szklanki truskawek
1 łyżka syropu klonowego
3 łyżki chia
Wrzucamy truskawki, syrop klonowy do blendera i miksujemy. Przekładamy do słoika i dodajemy chia. Całość wkładamy do lodówki na min 4 godziny.
Życzę Wam smacznego i super zdrowego śniadania!
Love Ewa 🙂
_________________________
The word porridge is associated with many of us with a homemade, delicious breakfast prepared by our grandmothers and mothers. Although, as we were children, it seemed to us a forced dish that is now shining triumphs on many Polish tables. Why is porridge so amazing?
Porridge is the healthiest and most ecological dish we can ever imagine! Oat
flakes are rich in fiber, numerous amino acids and vitamins. They also contain fat rich in unsaturated fatty acids and acids such as oleic, linoleic or alpha-linoleic. Oatmeal is also rich in minerals like zinc, calcium, phosphorus, magnesium and iron. What’s more oat, from which oatmeal is made, contains substances that act as antidepressants and eliminate bad mood! So let’s eat porridge, and certainly we will feel not only better in terms of health, but most of all, humor 🙂
People who regularly eat porridge feel better. Their physical fitness and endurance is greater than in people who do not eat oatmeal at all. Therefore, porridge has permanently entered the diet of runners, cyclists and bodybuilders who especially need to provide the body with the necessary minerals and vitamins to their body. I myself, as an extremely active person, every day for breakfast try to eat a bowl of porridge. It may seem that she will get bored quickly, but nothing is more wrong. Oatmeal is a great breakfast that can taste differently every day. All you need is a little time and fantasy, and our breakfast or high tea will never be the same again!
Strawberry jar – gluten-free porridge with strawberry mousse
To prepare porridge you will need:
1 scallion of gluten-free oatmeal
1 and 1/2 glass of almond milk
2 tablespoons of chia seeds
2 tablespoons of maple syrup
1 vanilla stick
1/2 teaspoon cinnamon
strawberry mousse
for decorating almonds and cherries (can be frozen)
Oat flakes, almond milk, chia, maple syrup, vanilla, cinnamon pour into a jar. Mix gently and put a closed jar in the fridge overnight or remove it after 2 hours. We apply alternately with jam to the second jar. Add cherries and almonds on top.
Strawberry mousse
To prepare a strawberry mousse it’s needed:
2 cups of strawberries
1 tablespoon of maple syrup
3 tablespoons of chia
Throw strawberries and maple syrup into a blender and mix. We translate to a jar and add chia. Put in the fridge for a minimum of 4 hours.
I wish you a tasty and super healthy breakfast!
Love Ewa 🙂