fbpx

NIEBO W SŁOIKU – PYSZNA SAŁATKA NA LETNIE DNI

Lato to najlepszy czas, aby zacząć odżywiać się zdrowo i przede wszystkim lekko. Wysokie temperatury sprzyjają temu, aby jeść lżej i jednocześnie zdrowiej!

 

Lato to najlepszy czas, aby zacząć odżywiać się zdrowo. Wielość świeżych warzyw i owoców jest dostępnych na każdym kroku. Dlatego więc uważam, że należy wykorzystać jak najwięcej ten czas i przygotowywać między innymi smaczne sałatki. Podczas mojego ostatniego pobytu w telewizji, konkretnie w Pytaniu na śniadanie przygotowałam jedną z moich ulubionych warzywnych sałatek – niebo w słoiku. Jest to niebo nie tylko w „gębie”, ale przede wszystkim solidna dawka witamin i zdrowia!

 

 

Niebo w słoiku – sałatka z sosem borówkowym

Do przygotowania sosu będą potrzebne:
szklanka borówek (mrożonych lub świeżych)
1⁄4 lub 1⁄2 szklanki wody
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z pomarańczy
starta skórka z pomarańczy
3 łyżki octu ryżowego
 łyżeczka cynamonu
łyżeczka syropu klonowego
sól i pieprz
Do przygotowania sałaty będą potrzebne:
3- 4 łyżki sosu z borówek
garść żółtych pomidorków cherry
garść kapusty białej lub czerwonej
garść borówek
2 dojrzałe czarne awokado
1 duża żółta papryka
 1⁄2 szklanki migdałów
torba szpinaku
Smacznego!
Love Ewa 🙂
______________________________________

Summer is the best time to start eating healthy and, above all, slightly. High temperatures are conducive to eating lighter and healthier!

Summer is the best time to start eating healthy. A variety of fresh vegetables and fruits is available at every step. Therefore, I think that you should use as much time as possible and prepare, among other things, tasty salads. During my last stay on TV, specifically in the Question for breakfast, I prepared one of my favorite vegetable salads – the sky in a jar. It is the sky not only in the „mouth”, but above all a solid dose of vitamins and health!

Sky in a jar – a salad with cranberry sauce

To prepare the sauce you will need:
a glass of blueberries (frozen or fresh)
1/4 or 1/2 glass of water
2 tablespoons of olive oil
Orange juice
grated orange peel
3 tablespoons of rice vinegar
 a teaspoon of cinnamon
teaspoon of maple syrup
salt and pepper
You will need to prepare the lettuce:
3- 4 tablespoons of blueberry sauce
a handful of yellow cherry tomatoes
a handful of white or red cabbage
a handful of blueberries
2 ripe black avocados
1 large yellow pepper
 1/2 a glass of almonds
spinach bag