Kto z nas nie kocha słodyczy – ręka w górę! No własnie. Niewielu 🙂 Jednym z ulubionych ciast Polaków jest sernik, który można przygotować w różnych wersjach, również w wersji wegańskiej!
Sernik to deser, który chyba kochamy wszyscy. Gości on na naszych stołach przy okazji imienin, urodzin czy świąt. Głównie jego bazą jest ser, z resztą jak sama nazwa wskazuje 😉 Jednak można przygotować równie pyszne ciasto-sernik w wersji wegańskiej. Jest on niezwykle smaczny, rozpływa się w ustach i przede wszystkim jego składnikiem mogą być owoce sezonowe jak na przykład maliny.
Wegański sernik z malinami jest bardzo prosty w przygotowaniu. Pomimo, że składa się on z bazy, środka i polewy czas przygotowania jest szybki i co więcej – nie wymaga pieczenia! Do przygotowania bazy będą potrzebne następujące składniki:
1⁄2 szklanki orzechów pecan
3⁄4 szklanki bezglutenowych płatków owsianych
szklanka daktyli bez pestek
szczypta soli
1⁄2 łyżeczki cynamonu
Do przygotowania środka sernika będą potrzebne:
1 i 1⁄2 szkalnki nerkowców namoczonych przez noc w wodzie ( ważne )
puszka mleka kokosowego do gotowania
1⁄4 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego z zapachem ( ważne )
sok z 1 cytryny
łyżka startej skórki z cytryny
laska wanilii
Do przygotowania malinowej góry będą potrzebne:
szklanka świeżych malin
łyżka syropu klonowego
Do blendera jeśli jest mocny (może być ręczny ) wrzucamy orzechy pecan, płatki owsiane i blendujemy. Dodajemy daktyle, trochę wody i ponownie blendujemy. Na niewelką blachę z papierem do pieczenia. Nakładamy bazę i wkładamy do zamrażarki. Do blendera wrzucamy nerkowce Ii blendujemy na krem. Odstawiamy. Do czystego blendera wlewamy mleko kokosowe z puszki ( tylko gęstą część bez wody) tak by się ubiło.
Do ubitego mleka dokładamy olej kokosowy, syrop klonowy, sok z cytryny, skórkę z cytryny, wanilię i blendujemy lub ubijamy ubijaczka w misce. Zblendowane nerkowce dodajemy do masy z mleka kokosowego i delikatnie mieszamy szpatułką. Nalewamy wszystko na bazę. Do blendera wrzucamy maliny, syrop klonowy i całość blendujemy. Nakładamy sos malinowy na nasz sernik. Rysujemy nożemy ósemki. Całość wkładamy do lodówki na 2h.
Smacznego
Love Ewa 🙂
__________________________
Who of us doesn’t love sweets – hand up! Exactly. Few 🙂 One of the favorite cakes of Poles is a cheesecake, which can be prepared in various versions, also in the vegan version!
Cheesecake is a dessert that we all love. It is present at our tables on the occasion of name-day, birthdays or holidays. Mainly its base is cheese, with the rest as the name suggests;) However, you can also prepare a delicious cheesecake cake in a vegan version. It’s extremely tasty, melts in the mouth and, above all, its ingredient may be seasonal fruits such as raspberries.
Vegan cheesecake with raspberries is very simple to prepare. Although it consists of a base, medium and topping, preparation time is fast and what’s more – no baking required! The following components will be needed to prepare the database:
1/2 cup of pecan nuts
3/4 cup of gluten-free oatmeal
glass of dates without seeds
pinch of salt
1/2 a teaspoon of cinnamon
To prepare the cheesecake you will need:
1 and 1/2 cashews soaked overnight in water (important)
a can of coconut milk for cooking
1/4 cup of unrefined coconut oil with fragrance (important)
juice from 1 lemon
spoon of grated lemon peel
vanilla stick
To prepare the raspberry top you will need:
a glass of fresh raspberries
spoon of maple syrup
If the blender is strong (it can be manual), put pecan nuts, oatmeal and blend it. We add dates, some water and blend again. On a bare metal tray with baking paper. We put the base and put it in the freezer. Add the cashews to the blender and blend it on the cream. We leave it. Pour the coconut milk out of the can into a clean blender (only a thick part without water) so that it will sink.
For whipped milk we add coconut oil, maple syrup, lemon juice, lemon zest, vanilla and blend it or beat the whisk in a bowl. Blended cashews add to the weight of coconut milk and gently mix with a spatula. We pour everything on the base. Add the raspberries, maple syrup and blend it to the blender. We put raspberry sauce on our cheesecake. We draw knives eights. The whole is put in the fridge for 2 hours.
Bon Appetit!
Love Ewa 🙂