fbpx

MY SEXY SWEET POTATO BROWNIE

 

Kocham czekoladę! Inne słodycze mogą nie istnieć, ale czekolada….. Mniaaam!!! Oczywiście unikam jej jak ognia, szczególnie mlecznej, ale KOCHAAAAM ją od zawsze i na zawsze! 

Dlatego poszukuję przepisów, które zastąpią mi moje czekoladowe uzależnienie. Jakiś czas temu odkryłam, że brownie można zrobić z czerwonej fasoli lub z batatów! Tak wiem brzmi strasznie dziwnie! Jak można zrobić czekoladowe pyszne ciastko z warzyw? A tu taka fajna niespodzianka!
Jak widać można i jak to super smakuje! Moje pierwsze brownie zrobiłam z mężem będąc w Portugalii na wakacjach w tym roku. Pokłóciliśmy się prawie przy jego powstawaniu haha (gdzie kucharek 6 tam…) No ale się udało!
Oto moje sexy brownie dla Was! Zróbcie swoim Panom taką czekoladową niespodziankę, a jestem przekonana, że zjedzą brownie i nie tylko…. 🙂
Oto przepis:
500gr słodkich ziemniaków
12 daktyli bez pestek
6 łyżek syropu klonowego
2 łyżki oleju kokosowego
szczypta soli
100gr płatków owsianych bezglutenowych
6 łyżek surowego kakao
Polewa:
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki masła migdałowego
1 łyżka syropu klonowego
2 łyżki kakao
Nastawiamy piekarnik na 180’C. W między czasie obieramy ziemniaki, kroimy na kawałki i gotujemy przez 20 min, aż stanął się zupełnie miękkie. Ugotowane ziemniaki wrzucamy do blendera razem z daktylami. Resztę składników wrzucamy do osobnej miski i mieszamy. Miksujemy wszystko ze sobą. Wykładamy masę do foremki do pieczenia ciasta, wyłożonej papierem i pieczemy przez około 45 min. Usuwamy i czekamy aż ciasto ostygnie. Podczas pieczenia przygotowujemy polewę poprzez zagotowanie i rozpuszczenie wszystkich składników. Potem wstawiamy polewę do zamrażarki na 15 min. Brownie powinno zostać usunięte z naszej foremki i pozostawione do ostygnięcia. Jak będzie zimne, wówczas nakładamy naszą polewę na górę ciasta, kroimy na kawałki i możemy wcinać!Smacznego kochani!!!
Love, Ewa