Witam Was serdecznie moje zdrowe ludki!!! 🙂
Niedawno byłam na warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez dziewczyny z All ABOUT Life i mogłam tam skosztować różnych zdrowych potraw. I właśnie tam odkryłam tą bardzo smaczną i szybką w przygotowaniu prażoną kaszę jaglaną marki Cenos! Kasza ma fajny orzechowy smak i na pewno świetnie pasuje do słodkich dań, ale ja postanowiłam zrobić z niej coś wytrawnego.
Wydawałoby się, że taka dieta jest niesmaczna, nudna i zniechęcająca. W sumie słowo „dieta” nie jest tu dobre, bo to bardziej styl życia. A okazuje się, że dzięki przemianie, którą przeszłam parę lat temu, odkrywam nowe cudowne smaki, moc zielonych warzyw, kasz, czy przypraw.
Ale przede wszystkim czuję MOC w sobie! Ludzie pytają mnie skąd ta energia i czas na jogę, siłownię, gotowanie, prowadzenie marki modowej, bloga, spotkań biznesowych itd. A ja po prostu czerpię energię z odpowiedniego pożywienia, które zamiast zabierać, to dodają mi POWER”A!Jeszcze kilka lat temu nie chciałam patrzeć na kasze jaglaną, wolałam ziemniaki lub ryż. Dziś nie potrafię bez niej żyć. Cieszę się, że powstają nowe rodzaje kasz, jak moja prażona, bo dzięki temu potrawę możemy przygotować w dosłownie 10 min!
Pamiętajcie, to Wy jesteście kreatorami własnej rzeczywistości i życia. To Wy odpowiadacie za swój stan ducha i ciała. Nie zwalajmy na innych, bierzmy odpowiedzialność za siebie i żyjmy świadomie!
Przesyłam Wam ogrom MOCY!
Oto przepis: (4-6 porcji)
– szklanka prażonej kaszy jaglanej Cenos
– 2 szklanki wody
– 2 drobno pokrojone cukinie
– 8 pomidorków cherry
– 1/2 szklanki słodkiej poszatkowanej cebuli
– szklanka drobno pokrojnej świeżej bazylii
– 1/2 szklanki drobno pokrojnej świeżej mięty
– oliwa z oliwek do smaku
– 3 łyżki świeżego soku z cytryny
– pieprz
– sól morska lub himalajska
Przepłukać kaszę kilka razy pod bierzącą wodą. Wsypać kaszę do lekko osolonej gotującej się wody. Zmniejszyć ogień i gotować 10 min.
W tym czasie kroimy i do dużej miski wrzucamy nasze wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Gdy kasza jest już gotowa, odcedzamy wodę i mieszamy z naszymi składnikami. Odstawiam na bok lub do lodówki żeby całość ostygła. Podajemy na zimno!
Smacznego!
Love, Ewa