Zielone warzywa takie jak jarmuż, pietruszka, szpinak czy kiełki zawierają mnóstwo witaminy C i ważny dla zdrowia naturalny magnez. Chlorofil, który nadaje im kolor wspomaga procesy oczyszczania organizmu dzięki czemu mniejsza ilość szkodliwych związków dociera do tkanek. W medycynie naturalnej warzywa uznawane są za składnik sprzyjający odnowie organizmu, łagodzący stany zapalne i pomocny w leczeniu anemii.
Ja uwielbiam świeże, zielone warzywa. Ogórek, kiełki, awokado czy groszek często goszczą na moim stole. Przyrządzam z nich pyszne i zdrowe potrawy na każdą porę dnia, a ogórki wykorzystuję nawet w kosmetyce. Kiedy jestem spragniona, a nie mam przy sobie wody sięgam po ogórka. Ten ma mnóstwo wody, pozwala ugasić pragnienie i jest świetną przekąską, którą można zajadać z domowym hummusem.
Dziś przygotowałam kilka dań, które mają w sobie zielone warzywa. Koniecznie spróbujcie i pozwólcie, aby te zielone składniki na stałe zagościły w waszej kuchni!
Pyszne tosty z awokado i różnymi dodatkami
Składniki:
- kilka kromek ciemnego pieczywa
- 1 awokado
- 1 mała cebulka
- 1/2 cytryny
- sól i pieprz do smaku
- różne dodatki: jajka, papryka, sezam, pomidorki cherry
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, a następnie wyciągnij miąższ. Następnie rozgnieć go widelcem. Dodaj sok z cytryny, pokrojoną w drobne kawałeczki cebulę i zostaw na chwilkę, aby smaki się przegryzły. Posmaruj pastą chleb, a następnie dodaj ulubione dodatki. Może to być ugotowane jajko, salsa z papryki z pomidorkami cherry. Kanapki z awokado świetnie smakują posypane sezamem.
Truskawkowe smoothie z dodatkiem kiwi
Składniki:
- 400g świeżych truskawek
- 1 kiwi
- 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 2 łyżki miodu
Truskawki umyj i obierz z szypułek. Kiwi obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałeczki. Przełóż składniki do blendera i zmiel na gładką masę. Następnie dodaj mleko kokosowe. Jeśli koktajl będzie zbyt cierpki możesz go osłodzić miodem.
Grillowany dorsz z ziemniakami
Składniki:
- kawałek świeżego dorsza
- 2-3 ziemniaki
- sól i pieprz
- 1/2 cytryny
Dorsza oprósz solą i pieprzem, a następnie pozostaw chwilę, aby smaki się przegryzły. W tym czasie rozgrzej patelnię grillową i usmaż rybę. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Kiedy wszystkie składniki będą gotowe podawaj danie. Możesz je opruszyć przed podaniem świeżo zmielonym pieprzem.
Risotto z awokado i groszkiem
Składniki dla 2 osób:
- duża garść liści bazylii
- 30 g wegetariańskiego parmezanu
- 70 ml oliwy z oliwek plus 2 łyżki do gotowania
- 10 g orzeszków piniowych
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 2 awokado
- 1 cebula, drobno posiekana
- 70 g łuskanego świeżego groszku
- 200 g ryżu Arborio
- kieliszek białego wina
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
W pierwszej kolejności przygotuj pesto. Do blendera przełóż bazylię, czosnek i oliwę, a następnie zblenduj składniki na gęstą masę. Awokado przekrój na pół, obierz i usuń pestkę. Następnie podziel je na ćwiartki. Bulion zagotuj w garnku, a następnie zmniejsz ogień. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż cebulę, aż będzie miękka. Przełóż ryż na patelnię i gotuj przez kilka minut, dobrze mieszając, aby wszystkie ziarna ryżu miały kontakt z olejem. Podkręć ogień i wlej wino, mieszając aż wino całkowicie odparuje. Następnie dodaj do ryżu chochlę bulionu i zmniejsz ogień. Kontynuuj mieszanie, dodając chochlę wywaru, gdy ryż zacznie wyglądać na wyschnięty. Po 15 minutach dodaj groszek. Gotuj przez kolejne 10 minut, często mieszając. Sprawdź ryż, czy jest ugotowany. Gotowy powinien być al dente. Jeśli nie jest gotowy, kontynuuj dodawanie bulionu i mieszanie, jak poprzednio. Kiedy ryż będzie już gotowy zdejmij go z ognia i dodaj 2 łyżki pesto oraz awokado. Wymieszaj delikatnie, aby dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Smacznego!
Love Ewa 🙂
Greens such as kale, parsley, spinach and sprouts combine with vitamin C plant and magnesium important for health. Chlorophyll, gives them color, supports wastewater treatment processes due to the smaller amount of substances reaching the tissues. In the natural media, vegetables are recognized as an ingredient that promotes the regeneration of the body, soothes inflammation and helps in the period of anemia.
I love fresh green vegetables. Cucumbers, sprouts, avocados and peas are often on my table. I use them to prepare delicious and healthy dishes for any time of the day, and I even use cucumbers in cosmetics. When I am thirsty and I have no water with me, I reach for a cucumber. This one has plenty of water, quenches your thirst, and is a great snack to eat with homemade hummus.
Today I prepared a few dishes with green vegetables in them. Be sure to try and let these green ingredients appear in your kitchen for good!
Delicious tost with avocado and different adds
Ingredients:
- a few slices of brown bread
- 1 avocado
- 1 small onion
- 1/2 lemon
- salt and pepper
- to taste various additions: eggs, pepper, sesame, cherry tomatoes
Cut the avocado in half, remove the pit and then remove the pulp. Then mash it with a fork. Add lemon juice, chopped onion into small pieces and leave the flavors to bite for a while. Brush the paste on the bread and then add your favorite toppings. It can be a boiled egg, paprika salsa with cherry tomatoes. Avocado sandwiches taste great when sprinkled with sesame seeds.
Strawberry smoothie with the addition of kiwi
Ingredients:
- 400g of fresh strawberries
- 1 kiwi
- 1 and 1/2 cups of coconut milk
- 2 tablespoons of honey
Wash the strawberries and peel them from the stalks. Peel the kiwi and cut into smaller pieces. Put the ingredients into a blender and grind until smooth. Then add coconut milk. If the cocktail is too tart, you can sweeten it with honey.
Grilled cod with potatoes
Ingredients:
- a piece of fresh cod
- 2-3 potatoes
- salt and pepper
- 1/2 lemon
Sprinkle the cod with salt and pepper, then let the flavors bite away for a while. Meanwhile, preheat the grill pan and fry the fish. Boil the potatoes in salted water. When all the ingredients are ready, serve the dish. You can dust them before serving with freshly ground pepper.
Risotto with avocado and peas
Ingredients for 2 people:
- a large handful of basil leaves
- 30 g of vegetarian Parmesan
- 70 ml olive oil plus 2 cooking spoons
- 10 g of pine nuts
- 1 garlic clove, finely chopped
- 2 avocados
- 1 onion, finely chopped
- 70 g of shelled fresh peas
- 200 g of Arborio rice
- a glass of white wine
- 1 liter of vegetable broth
- 1/2 teaspoon of sea salt
Make the pesto first. Put the basil, garlic and olive oil in a blender, then blend the ingredients until thick. Cut the avocado in half, peel and remove the pit. Then divide them into quarters. Boil the broth in a pot and then reduce the heat. In a large frying pan, heat 2 tablespoons of olive oil and sauté the onion until soft. Transfer the rice to the pan and cook for a few minutes, stirring well so that all the rice grains are in contact with the oil. Turn on the heat and pour in the wine, stirring until the wine evaporates completely. Then add a ladle of broth to the rice and reduce the heat. Continue mixing, adding a ladle of broth when the rice starts to look dry. After 15 minutes, add the peas. Cook for another 10 minutes, stirring frequently. Check the rice is cooked. He should be al dente ready. If it is not ready, continue adding the broth and mixing as before. When the rice is ready, take it off the heat and add 2 tablespoons of pesto and avocado. Stir gently to thoroughly combine all ingredients.
Bon Apetit!
Love Ewa 🙂