fbpx

TRUSKAWKOWE SZALEŃSTWO

truskawkowe szaleństwo

Lato to mój ukochany czas, w którym sięgam nie tylko po świeże warzywa, ale również owoce. Jednym z moich ulubionych są truskawki. Mogę je jeść garściami. Świeże, w postaci dżemu, lodów czy koktajlu. A czy was porywa truskawkowe szaleństwo?

Jajka sadzone w towarzystwie szparagów

Składniki:

  • 2 jajka
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Kiedy będzie już gotowa wbij jajka i usmaż. Szparagi umyj, a jeśli będzie potrzeba również obierz. Tak przygotowane ugrilluj je na patelni grillowej. Możesz polać je w trakcie smażenia oliwą z oliwek. Usmażone jajka podaj w towarzystwie natki pietruszki i posypane natka pietruszki. Danie serwuj z grillowanymi zielonymi szparagami.

Wegańskie wrapy z kalafiorem

Składniki na wrapy:

  • 1 kalafior
  • 2 średnie słodkie ziemniaki
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki prażonej cebuli
  • 1 łyżka tajskiej czerwonej pasty curry
  • 250g twardego tofu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 sałaty rzymskie

Składniki na sos orzechowy:

  • 1 czubata łyżka masła orzechowego
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka czerwonej tajskiej pasty curry
  • 1/2 limonki

Rozgrzej piekarnik do 200C. W czasie, kiedy nagrzewa się piekarnik obierz ziemniaki i pokrój je w 2-3 cm kostki. Pokrój kalafior na kawałki o podobnej wielkości i umieść w dużej brytfannie. W małej misce wymieszaj olej, czosnek, cebulę, tajską czerwoną pastę curry i trochę soli i pieprzu. Polej warzywa tak, aby wszystkie były pokryte. Następnie piecz je w piekarniku przez 30-40 minut. Zrób sos orzechowy, mieszając wszystkie składniki razem w misce. W razie potrzeby rozcieńcz go niewielką ilością wody. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu z 1 łyżką sosu sojowego i odrobiną oleju. Rozdrobnij tofu na patelni rękami, a następnie smaż przez 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż tofu stanie się brązowe i chrupiące. Sprawdź jak wyglądają pieczone warzywa. Słodki ziemniak powinien być miękki, a kalafior chrupiący i zrumieniony. Dodaj do miski z tofu i wymieszaj. Podawaj z sosem orzechowym, liśćmi sałaty i przed podaniem posyp kolendra lub innymi ulubionymi dodatkami.

fot. cupfulofkale.com

Wegańskie lody truskawkowe

Składniki:

  • 4 średnie banany
  • 2 i 1/2 szklanki truskawek
  • 2 łyżki syropu klonowego opcjonalnie
  • sól morska
  • 1/4 tabliczki ciemnej czekolady
  • świeże liście mięty

Banana obierz ze skórki, a następnie pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do zamrażarki na 2 godziny. Truskawki umyj i również wrzuć do zamrażarki. W blenderze połącz mrożone banany, mrożone truskawki, syrop klonowy (jeśli używasz) i sól tak aby powstała gładka masa. Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj łyżką ponownie wszystkie składniki. Lody podawaj zaraz po przygotowaniu z listkami mięty. Możesz przełożyć je również do pojemnika i zamrażać kolejne 2 godziny.

truskawkowe szaleństwo
fot. forksoverknives.com

Pyszna micha z łososiem

Składniki dla 2 osób:

  • paczka łososia wędzonego bio
  • 1 cytryna
  • 1 paczka ryżu
  • 1/2 opakowania mixu sałat z rukolą
  • 1 awokado
  • 6 pomidorków cherry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Kiedy będzie już gotowy przełóż do miseczek, a następnie kolejno ułóż sałatę, pokrojone pomidorki cherry oraz awokado. Całość skrop sosem sojowym oraz oliwą z oliwek. Następnie ułóż w misce łososia, którego tuż przed podaniem skrop sokiem z cytryny.

Smacznego!

Love Ewa 🙂


Summer is my beloved time in which I reach not only for fresh vegetables, but also for fruit. One of my favorites are strawberries. I can eat them handfuls. Fresh, in the form of jam, ice cream or as a smoothie. And are you also crazy about strawberries?

Fried eggs in the company of asparagus

Ingredients:

  • 2 eggs
  • bunch of green asparagus
  • 2 tablespoons of oil
  • salt pepper
  • parsley

Heat a tablespoon of olive oil in a pan. When it’s ready, beat in the eggs and fry. Wash the asparagus, and peel if necessary. So prepared, grill them in the grill pan. You can pour them while frying with olive oil. Provide fried eggs in the company of parsley and sprinkled with parsley. Serve the dish with grilled green asparagus.

Vegan cauliflower wraps

Ingredients for wraps:

  • 1 cauliflower
  • 2 medium sweet potatoes
  • 2 tablespoon of olive oil
  • 1/2 teaspoon dried garlic
  • 1/2 teaspoon roasted onion
  • 1 tablespoon of Thai red curry paste
  • 250g tofu
  • 1 tablespoon soy sauce
  • 2 romaine lettuces

Ingredients for a nut sauce:

  • 1 tablespoon peanut butter
  • 3 tablespoons of coconut milk
  • 1 teaspoon maple syrup
  • 1 teaspoon red Thai curry paste
  • 1/2 lime

Preheat the oven to 200C. While the oven is heating, peel the potatoes and cut them into 2-3 cm cubes. Cut the cauliflower into pieces of similar size and place in a large roasting dish. In a small bowl, mix oil, garlic, onion, Thai red curry paste and some salt and pepper. Pour the vegetables over them so that they are all covered. Then bake them in the oven for 30-40 minutes. Make a nut sauce, mixing all the ingredients together in a bowl. If necessary, dilute it with a little water. Heat a frying pan over medium heat with 1 tablespoon soy sauce and a little oil. Crush the tofu in a frying pan with your hands and then fry for 5-10 minutes, stirring occasionally until the tofu turns brown and crispy. Check what baked vegetables look like. Sweet potato should be soft and cauliflower crispy and browned. Add to the tofu bowl and mix. Serve with peanut sauce, lettuce leaves and sprinkle with coriander or other favorite toppings before serving.

Vegan strawberry ice cream

Ingredients:

  • 4 medium bananas
  • 2 and 1/2 cups strawberries
  • 2 tablespoons of maple syrup optional
  • sea ​​salt
  • 1/4 bar of dark chocolate fresh
  • mint leaves

Peel the banana, then cut into smaller pieces and put in the freezer for 2 hours. Wash strawberries and also put them in the freezer. In a blender, combine frozen bananas, frozen strawberries, maple syrup (if you use) and salt so that a smooth mass is formed. Add chopped chocolate and mix all ingredients again with a spoon. Serve the ice cream immediately after preparation with mint leaves. You can also put them in a container and freeze another 2 hours.

Delicious with with salmon

Ingredients for 2 people:

  • a packet of organic smoked salmon
  • 1 lemon
  • 1 packet of rice
  • 1/2 pack of lettuce salad with rocket salad
  • 1 avocado
  • 6 cherry tomatoes
  • 2 tablespoon of soy sauce
  • 1 teaspoon olive oil

Cook the rice in salted water. When it is ready, transfer to bowls, and then arrange lettuce, chopped cherry tomatoes and avocado in turn. Sprinkle with soy sauce and olive oil. Then place the salmon in a bowl, sprinkle with lemon juice just before serving.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂